|

Byzantium – Chardonnay 2008

Producator: Cramele Halewood

Podgorie: Sebes-Apold

Alcool: 13%

Tip vin: Sec

Descriere: Acest Chardonnay are note care amintesc de floarea de salcam, insa, dupa cateva minute petrecute in pahar, impune note de paine prajita, unt si – parelnic – de vanilie. Corpul este remarcabil, iar aciditatea una vibranta.

Poveste: Eticheta vinului reproduce nu intamplator chipul imparatesei Teodora a Bizantului, curtezana care, in final, a fost canonizata de Biserica. Se sugereaza, astfel, evolutia vinului din spectrul ludic, profund dionisiac in manifestare, in cel dominat de aplecarea smerita spre valorile perene ale binelui.

Gastronomie: Salaul la cuptor in sos de vin, umplut cu ciuperci tocate si calite ampreuna cu patrunjel si ceapa, e minunat cu acest vin proaspat. De fapt, orice alt peste alb mai slab se preteaza la acest tip de preparare “bonne femme”, pestele urmand si sa fie uns cu ulei de buna calitate si presarat cu ierburi de gust (rozmarin, cimbru, maghiran, oregano). Merge de minune si cu dorada an crusta de sare. Garnitura poate consta dintr-un sos de ghimbir ansotit de legume (varza de Bruxelles, conopida, broccoli, radacina de patrunjel zaharat sau fenel)  sotate sau inabusite in aburi.

Temperatura de servire: 8-10 grade Celsius

Recomandare de degustare: De baut acum, dar mai poate adasta 2-3 ani.

(Mai multe prezentari de vinuri in GHIDUL VINURILOR 2010. 365 DE VINURI, SPUMANTE SI DISTILATE IMPREUNA CU SUGESTII GASTRONOMICE)

Citeste si:

Tags: , ,

Leave a Reply