|

Bucatarul indragostit gateste lucruri trasnite: Tort de mamaliguta cu linte

Pentru sambata,, cand Lali implineste 5 ani (deopotriva cu Placinta), Nana vrea sa faca un tort-surpriza.  La concurenta cu Buni (bunica paterna, care chiar se pricepe la torturi si va face unul cu capsuni si frisca – la solicitarea expresa a lui  Lali), Nana vrea sa faca unul … patrat, finisat cu crema de ganache din ciocolata neagra si smantana, blatul urmand sa fie nu insiropat, ci doar stropit cu lichior de coacaze negre (Chambord). Fiindca azi plec la Londra (pentru un party privat Harley-Davidson la Gibson Guitar Studio, cu muzica live britpop), azi-noapte i-am pregatit ceva special de mancare, cu trimitere parodica la tortul-minune ce va sa fie. (Ma rog din tot sufletul sa nu-mi strice robotul Philips cand va pregati aluatul pentru blat!) Asa ca-i fac si eu un tortulet neconventional. Folosesc nu faina de cozonac, ci malai unguresc (sorry, e mai bun ca al nostru). Dar, mai intai, desert, cu tot cu zeama, o cutie de linte italieneasca ieftina de la Kaufland si o fierb impreuna cu ceapa si usturoi de la Ileana tocate cat de fin pot eu. Pun piper rosu, frec intre degete fenel semiuscat (tot de la Ileana), apoi, la final, cand au fier toate impreuna, adaug jumatate de borcan de bulion romanesc (de Tecuci) si cateva lingurite de masala cu usturoi (pasta condimentata indiana, cu usturoi murat, ghimbir, turmeric, kalonji si alte mirodenii exotice). Dupa primul clocot, torn in ploaie malai si mestec continuu, la foc mic, vreo 10 minute. Mai pun apa din cand in cand, ca sa se fiarba bine malaiul si sa nu se simta, apoi, intre dinti, ca nisipul. Credeati ca-i gata? Ei, as! Ung un vas de Jena cu putin ulei (nu mai avem unt) si, in ea, torn mamaliguta semifluida cu linte.  Las la cuptor, tot la foc mic, vreo 20 de minute, cat sa prinda o frumoasa crusta auriu-rosiatica. Pentru farfuria de prezentare, voi pregati un sos alb-orange de mustar dulce cu pasta de hrean, iar peste bucatile de tort voi presara risipitor verdeata proaspata din ghivecele de pe balcon (patrunjel si ciboulette/chivas). E unu noaptea si o sa o scol pe Nana pentru o degustare. N-am de ales, maine plec din casa la 5.45, ca sa prind avionul de Londra. Daca ma lasa norul islandez, nu-i asa?

Citeste si:

Tags: , , , , ,

Leave a Reply