|

Bucatarul indragostit

Nu-l cautati pe nemuritorul care a spus ca lucrurile importante din viata unui barbat se intampla deasupra buricului, nu dedesubtul lui! Eu sunt acela si, oricat de modest as fi, nu pot sa nu mai clamez inca o data paternitatea acestei exprimari de geniu…

Mancarea este, de departe, cel mai erotic lucru din viata unui barbat. Sau, ca sa nuantez un pic, cel mai erotic lucru care dureaza in viata unui barbat. O budinca nu te va insela niciodata, o ciorba de burta nu-ti va spune vreodata ca are migrena, iar delicatese, extrem de scumpe in sine, precum trufele sau caviarul, nu vor cere periodic bani pentru reimprospatarea garderobei. Arta culinara este arta de a ajunge singur la orgasm de toate felurile (fizic, voyeurist sau pur intelectual) fara ca asta sa te transforme neaparat in discipolul sexului solitar.

Iar iubirea mediata astfel, inclusiv trecuta prin prajeli si sosuri grele, de consistenta abominabila a unui rantas chiar, are o puritate pe care nici diamantul de sare din Casmir nu o poate egala. A oferi hrana partenerei tale reprezinta un gest mitic, care reintoarce omul la radacinile Fiintei. Codul de bare emotional al unei paella cu orez negru si fructe de mare se stanteaza definitiv pe memoria afectiva a oricarei femei doar un pic mai sensibila decat un trunchi de copac. O portie de melci cu unt frantuzesc, patrunjel si usturoi ori una de oua de prepelita umplute cu foie gras elimina oricand balastul ipocrit al cuvintelor dintr-o declaratie senzuala.

Dar cel mai profund lucru pe care-l poate face un gastronom este nu doar sa ofere mancaruri si sentimente alese, ci sa le produca el insusi, sa le aduca ofranda cu ale sale experte manute in templul iubirii care, de la o civilizatie la alta, se numeste bucatarie, biblioteca, dining, sala de studiu, living sau dormitor. A spus-o Beigbeder dar nu a spus-o pana la capat : dragostea nu dureaza decat cel mult trei ani… daca focul acestui athanor, care este plita, cuptorul sau aragazul, nu este intretinut constant cu subtile dovezi de devotiune. Eu fac asta dimineata de dimineata, scandalizand deopotriva frigiderul si camara cu combinatii imprevizibile ale ingredientelor culese trudnic din piata, hypermarket sau, in sezon, din gradina personala. Multumirea de a-mi sti iubita satula imi tine de hrana sufleteasca pana in zorii zilei urmatoare, cand cea dintai erectie a imaginatiei mele ii este, din nou, dedicata.

Exegi monumentum! A arhitectura savant savori, miresme si nobile damfuri te apropie, prin iubire de dumnezeire. (Si asta nu inseamna neaparat sa tii posturile, cel putin noua nu prea ne-a reusit asta niciodata…) Cand gatesti, tigaia este oglinda rasturnata a lumii. Cu lingura mare de lemn in mana, faci lumea din nou, o posezi, ti-o asumi plenar, apoi o impartasesti. Miracolul se va intampla din nou, reintrupandu-se intr-un sufleu, o musaca sau o tarta. Vei vedea cum lumea creste, indragostita de propria-i blasfemie, asemenea unui aluat in care ai picurat esentele…

Dimensiunea divina a gatitului amoros este, insa, dublata de una profana. Mancatul la ore nepotrivite este ca sexul pe furate. Te incanta prin doza sa de imprevizibil, este un fruct oprit suculent, plin de savoare, care surprinde prin asocieri sinestezice in ritm accelerat. Dar, nu mai putin palpitant, arde etape necontrolat si acumuleaza grasimute trepidant, ajunge sa distruga increderea de sine in fata oglinzii. Noi avem bucatarie deschisa, care comunica natural cu holul de la intrare, pe peretele opus mesei tronand o oglinda de doi metri. Va spun cu mana pe inima si cu ochii pe burta (care inca nu oculteaza total panorama de dedesubt) ca … nu e bine. Nu e bine deloc! Asa am luat hotararea eroica sa nu mai mancam niciodata noaptea. (Paharul de vin bun, soporific, nu se pune aici – nevasta-mea nu va renunta niciodata la el, m-am obisnuit cu ideea, mai ales ca, dupa, ea adoarme si nu are manifestari de violenta.) Multa vreme, ajungand acasa cel mai devreme pe la 23.15, am sarbatorit impreuna miezul noptii cu fabuloase improvizatii culinare. Din nefericire, a doua zi dimineata, cantarul din baie intra, cu regularitate, in derapaje depresive. Solutia era una singura: mutarea ritualului gastronomic in zorii zilei urmatoare, cand – dupa obiceiul englezesc – breakfastul putea fi transformat in principala masa a zilei. Asadar, nu va mirati de consistenta spectaculoasa a unora dintre ideile mele culinare! Sotia mea a rezolvat deja dilema gourmette vs. silhouette si ma aproba cu entuziasm in toate aventurile mele fusion, mai traditionaliste sau mai inspre nouvelle cuisine – dupa caz.

Citeste si:

Tags: ,

4 Responses for “Bucatarul indragostit”

  1. Cristina says:

    Da domnule, asa este, cand gatesc simt acelasi entuziasm, placere si devotament ca atunci cand fac dragoste!!! Mare adevar ai spus!!! Mancarea e ca un orgasm, iar a savura o mancare bine gatita e ca si cand ai avea o explozie orgasmica repetata!!!

  2. Bucatarescu says:

    Bucatarescu e mandru sa va reaminteasca faptul ca in aceasta fotografie apare Andreea Mantea in viziunea artistului Dragos Cristescu. Multumiri speciale celor doi!

  3. Bucatarescu says:

    Cristina, Bucatarescu isi cere scuze ca nu ti-a raspuns pana acum: comentariul tau se inscrie perfect in filosofia site-ului. Te asteptam si cu retete?

  4. Bucatarescu says:

    Pe http://www.lifestylepublishing.ro, gasiti ultimele exemplare din cartea mea “Istoria erotica a micului dejun”.

Leave a Reply