|

Francis Ford Coppola/VINURI

18,99 $ pentru o sticla de Coppola Claret Diamond Series 2006 si obtii, de pe internet (www.thewinebuyer.com), un vin bun de California, comparabil cu cele de Bordeaux. Imediat ce-l torni in pahar te izbeste culoarea nobila, de un rubiniu inchis, cu straluciri intunecate, care are drept sofisticati corespondenti olfactivi aromele de ciocolata neagra, anason sau mirodenii dulcege, ceea ce completeaza sinestezic taria alcoolic relativ ridicata (13,7%). Vinul, un cupaj complicat de Cabernet Sauvignon (89%) cu procente minoritare de struguri atent selectionati din soiurile Merlot (4%), Cabernet Franc (2%), Malbec (2%) si Petit Verdot (2%), este unul corpolent, imbinand gustul suculent de mure rascoapte cu cele de coacaze negre si fragi. Vinificatorul este unul foarte iscusit, dovada tusa eleganta de Petit Verdot (mai rar folosit chiar si in podgoriile de bastina, unde-i enerveaza pe podgorenii francezi pentru ca are prostul obicei de a se coace mai tirziu decat celelalte soiuri). Rolul sau este, in acest caz, acela de a imprima un plus de severitate Cabernetului californian de Paso Robles din Monterey (zona viticola din arealul Sonoma-Napa Valley). Rafinamentul creatorului unui asemenea vin este relevat si de taninii blinzi si matasosi imprimati de stagiul de invechire de 12-14 luni, petrecut – atentie! – in butoaie de stejar anume aduse din Franta. (Moliciunea taninilor – compusi chimici care dau vinului rosu astringenta, ajuta la fermentarea pielitei bobului si transforma, in final, licoarea intr-un veritabil medicament, apt sa prevint, in cazul unui consum moderat, imbatranirea arterelor – indica, cu mare probabilitate, faptul ca butoaiele nu erau noi, ci mai fusesera folosite macar o data!) Un asemenea vin tinar, dar care mai poate fi lasat la imbatranit si innobilat cativa ani, este complementul gastronomic ideal al carnii de vita fezandate in bait cu piper si alte condimente, al mielului inabusit savant cu fenel sau al branzeturilor asortate (eventual trase la cuptor cateva zeci de secunde). O ladita de 6 sticle din acest Claret costa acum putin peste 100$, dar ea se poate dovedi o buna investitie in sine, intrucat peste cateva sezoane, ea va putea fi tranzactionata pe site-urile specializate (de pilda, www.cellarexcahange.com) cu cel putin triplul sumei initiale de achizitie. Pe linga calitatile obtinute in mod natural prin maturarea secundara, efectuata in sticla, valoarea ii este sporita si de asocierea pe eticheta a numelui producatorului, nimeni altul decat renumitul regizor Francis Ford Coppola (trilogia “Nasul”, “Apocalipsul acum”, “Cotton Club” sau “Bram Stokeras Dracula”). Acesta, a cumparat, in 1975, 1.500 de acri de vie intr-o renumita podgorie californiana amenintata insa de faliment, dupa ce fusese divizata de mostenitori. In timp, investind serios si preocupandu-se de tot ceea ce e legat de vie si de crama mai mult decat ca de un hobby, Coppola a rentabilizat domeniul Niebaum din Rutherford, care a devenit un real succes comercial. Afacerea este una de familie: sotia Eleanor si fiul Roman participa activ la gestionarea ei, iar fiica Sofia, apreciata si ea ca regizor (“Lost in Translation”, “Sinuciderea fecioarelor”, “Maria Antoaneta”), si-a imprumutat numele unor vinuri speciale, intre care Francis Coppola Sofia Blanc de Blanc Vintage 2007. Marketingul este evident cand alte vinuri amintesc si mai explicit de ocupatia predilecta a dinastiei de artisti: Francis Coppola Director’s Cut Zinfandel 2006 sau Francis Coppola Director’s Cut Chardonnay 2005. Intre timp, reunind toate viile familiei intr-un singur domeniu, Coppola a creat Rubicon Wine Estate, care-si revendica o traditie datand inca de la 1880. Rubicon este, de altfel, numele gamei de lux a vinurilor produse de familia Coppola. Am descoperit pe www.everywine.co.uk, o ladita de 6 sticle de Coppola Rubicon Estate Rutherford Napa Valley 2003, dar costa nu mai putin de 367,65 lire sterline, asa ca a trebuit sa ne multumim doar cu o singurt sticla de Coppola Rubicon Edizione Pennino Zinfandel 2005, pe care am dat numai 24,36 lire sterline. O optiune de mijloc ar fi putut fi un Cabernet Sauvignon 2004 (invechit in butoaie) din aceeasi gama, care ar fi costat 43,88 lire sticla sau 263,25 lire ladita…

Citeste si:

Tags: , , ,

Leave a Reply