|

Reteta de weekend: Alivenci

Tara de provenienta: Romania

Ingrediente: 1 litru de lapte, 300 grame malai grisat, 500 grame branza de vaci, 250 grame smantana, 50 grame de unt, 2 linguri de faina, 4 oua, sare.

Preparare: Laptele si untul, impreuna cu sarea, sunt puse la fiert, cu mare grija sa nu se afume compozitia. Dupa ce da in clocot, incepe sa se adauge malaiul in ploaie, mestecand continuu cu o lingura de lemn pentru evitarea cocoloaselor. Dupa ce pasta se ingroasa, se ia de pe foc oala si se lasa la racit. Galbenusurile se separa de albusurile, fiind amestecate apoi cu smantana, faina si branza sfaramata cu furculita. Albusurile se bat bine si se incorporeaza si ele, apoi compozitia se pune intr-o tava unsa cu unt si presarata cu faina, dupa care se baga la cuptor pentru a fi coapta la foc mediu circa 45 de minute. Dupa ce se scoate tava din cuptor, se taie alivencile in patrate si se servesc calde, cu smantana. Optional, bucatile rezultate dupa taiere se asaza intr-un vas de sticla termoizolanta, se ung cu galbenusuri amestecate cu smantana si se mai dau la cuptor inca 15 minute, ca sa se rumeneasca.

Poveste: Fel traditional din Moldova de Sus, alivencile sunt pomenite si de marele gurmand Ion Creanga in povestea sa “Capra cu trei iezi”. De altfel, cand Creanga era vizitat de Eminescu, coana Tincuta, ibovnica povestitorului, cea atat de priceputa in ale bucatariei, il imbia pe poet cu tavi intregi de alivenci aburind.

Bauturi recomandate: Un vin dulce moldovenesc, o Feteasca Alba de Bucium tinuta in colectie inca din 1986 sau o Busuioaca (autentica!) de Bohotin, ar putea rezolva problema partenerierii placintelor cu licorile bahice.

Citeste si:

Tags: , ,

Leave a Reply