|

CM Fotbal Bucatarescu by Toshiba – Grupa D

Australia – Baramunda la gratar

Ingrediente: 4 fileuri de peste de aproximativ 200 de grame fiecare, 1 kg de cartofi, 120 ml de lapte, 80 grame de unt, ½ lingurita de lamaita, sare, ulei de macadamia, 50 grame de dulceata de qandong (piersica australiana), ierburi de gust proaspete.

Preparare: Cartofii curatati se pun la fiert in apa cu sare, timp de 30 de minute la foc mediu. Se scurg de apa si se paseaza cu unt, , sare, lamaita si lapte, obtinand un piure delicios. Fileurile se asezoneaza cu sare, apoi se pun pe gratar, lasandu-se sa se coaca pe jumatate, pana cand incep sa arate usor crocante. Se servesc pe o gramajoara de piure, avand fiecare ca topping cate o lingurita de dulceata de piersica salbatica. Se garniseste cu ierburi verzi (patrunjel, coriandru etc.).

Poveste: Pestele favorit al marelui guru al pescuitului australian, Rex Hunt, are o carne alba savuroasa cu o textura speciala, foarte delicata, de aceea trebuie manevrata cu mare grija in timpul pregatirii retetei.

Bauturi recomandate: Un Chardonnay Oxford Landing este vinul australian alb sec cel mai indicat, pentru notele sale de fructe tropicale completate cu aluzii de nuga si arome proaspete de piersica, ponderea fructelor fiind echilibrata de o aciditate naturala.

Germania – Supa de bere

Ingrediente: 2 bucati de praz tocat marunt, 2 morcovi maruntiti, 2 tulpini de telina taiate fin, 2 lingurite de usturoi taiat fin, 1 frunza de dafin, 1/3 cana de faina, 2 cani de lapte, 2 caani de supa de pui densa, 1 sticla de bere (0,5 l), 1 lingura de sos Worcestershire, 2 linguri de mustar, 1 lingurita de sare, ½ lingurita de piper alb, 400 grame de branza uscata tuip Cheddar rasa fin.

Preparare: Prazul, morcovii, telina, usturoiul si foaia de dafin se pun la prajit in unt la foc moderat timp de 5 minunate, pana ce incep sa se inmoaie. Focul se micsoreaza si incepe adaugarea fainii “in ploaie”, amestecand timp de 3 minute. Apoi, se pun laptele, supa si berea, amestecand din nou bine 5 minute. Apoi, se adauga sosul, mustarul, sarea si piperul, amestecand iar 2 minute. Branza rasa se pune treptat mestecand in continuu 3-4 minute. Se serveste calda cu fasiute de sunca.

Poveste: Exista variante ale retetei in toata lumea. In Franta, se face supa de bere cu multa ceapa si se ingroasa cu sos bechamel. In America, in statul Wisconsin, se serveste cu …floricele de porumb.

Bauturi recomandate: Oricat ar parea de ciudat, la supa de bere cel mai potrivit este vinul alb, de pilda un Riesling de Rhin, rece, acid, mineral, vioi, racoros…

Ghana – Crabi umpluti cu legume (Akotonshi)

Ingrediente: 12 crabi, 1 ardei verde dulce, 1 ardei rosu dulce, 1 ceapa taiata fin, 4 rosii, 1 lingura de pasta de tomate, 1 lingura de pudra de ghimbir, 1 lingurita de piper de Cayenne macinat, 1 lingurita de ghimbir proaspat tocat, 1 lingurita de ierburi de gust, sare, 250 grame de creveti decorticati, 3 linguri de ulei de palmier, 1 lamaie, 1 cana de pesmet.

Preparare: Crabii se spala bine si se stropesc cu suc de lamaie proaspat stors. Se pun la fiert, impreuna cu sarea si ghimbirul proaspat. Dupa 30 de minute, se scot din oala si li se indeparteaza carapacea, extragandu-se cat mai multa carne. Crevetii se prajesc in ulei, din 5 in 5 minute adaugandu-se, pe rand, ceapa, pudra de ghimbir, ardeii tocati marunt, rosiile si ierburile aromate uscate (patrunjel, oregano etc.). Dupa 20 de minute, se pune si carnea de crab, lasandu-se la foc mediu inca 15 minute, pana scade considerabil. Cochiliile de crab se umplu la loc cu mixtura rezultata si se acopera cu pesmet, apoi se dau la cuptor 10 minute. Se servesc cu garnitura de manioc fiert la aburi sau yam prajit.

Poveste: Reteta clasica de pe fosta Coasta de Aur stapanita de Imperiul Britanic, crabii umpluti sunt considerati, azi, o delicatesa in care s-au specializat restaurantele din oraselul pescaresc Elmina, pe vremuri unul din porturile unde acostau vasele care transportau sclavi inspre Caraibe si America.

Bauturi recomandate: Bauturile traditionale din Ghana sunt vinul de palmier (7% alcool), Pito (vin din mei fermentat, 5% alcool) sI Akpeteshie (un soi de gin local, 40% alcool).

Serbia – Ghiveci sarbesc

Ingrediente: 4 cepe, 4 linguri de ulei, 200 grame carne de miel (sau vita), ½ lingurita de paprika, 4 rosii curatate de coaja, 1 ardei mare verde, 1 ardei mare rosu, 1 lingurita de sare, ½ lingurita piper macinat, 1 morcov mare, 1 cana de orez.

Preparare: Ceapa se toaca marunt si se prajeste in ulei, impreuna cu carnea de miel taiata cubulete, pana devine aramie, dar fara sa se arda. Se arunca deasupra un praf de paprika si se mesteca usor cu o lingura de lemn. Apoi, se adauga rosiile taiate in sferturi si ardeii taiati pe lung. Se sareaza si se drege de piper, apoi se lasa la fiert molcom timp de 5-6 minute. Separat, se fierbe orezul spalat impreuna cu morcovul pana ce se umple bobul. La final, se face fericita jonctiune intre cele doua combinatii.

Poveste: Reteta se regaseste peste tot in Balcani, suportand felurite adaugiri, in special vinetele, fasolea verde, dovleceii, mararul sau patrunjelul, mai rar cartofii. Mancarea rezultata se poate baga, la final, la cuptor, la foc mic, timp de 20-30 minute.

Bauturi recomandate: Un paharel de slibovita (rachiu tare de prune) inainte si unul dupa (!), au rolul de a starni apetitul, apoi de a actiona ca un digestiv perfect.

Citeste si:

Tags: , , , , , , , , , , , ,

1 Response for “CM Fotbal Bucatarescu by Toshiba – Grupa D”

Leave a Reply