|

CM Fotbal Bucatarescu by Toshiba – Grupa E

Camerun – Supa de bitterleaf (Ndole)

Ingrediente: 10 linguri de frunze uscate de bitterleaf, 2 cesti de spanac, 2 gulii, 2 cani de rosii tocate, 2 cepe, 1 lingura de chili, 1 lingurita de piper macinat,  1 lingura de ghimbir maruntit, 1 lingura de usturoi tocat fin, 1 lingura de curry, 100 grame de faina de crab, 100 grame de arahide rasnite, 1 lingura de sare, 1 ceasca de ulei de palmier, 2 cesti de creveti decorticati, 1 peste mare afumat, 1 cana de supa de peste, 500 grame de carne diversa (vita, pui, capra), 1 cana de melci curatati.

Preparare: Carnea se spala bine, se taie in bucati mici, apoi se pune intr-o oala incapatoare, impreuna cu ceapa, usturoiul si condimentele. Dupa ce fierbe 30 minute la foc moderat, se adauga supa de peste, apoi, dupa alte 5 minute de fierbere, melcii. Separat, frunzele uscate de bitterleaf se pun la inmuiat, apoi se combina cu rosiile tocate, celelalte legume si praful de chili. Toate acestea se vor pune intr-o oala mare in care a fost incalzit uleiul de palmier. Dupa 10 minute la foc mic, se pun si arahidele bine rasnite. Supa de peste cu carne si melci se va rasturna in aceasta oala. De asemenea, crevetii. Se mai lasa pe foc 10 minute, mestecand bine si completand cu apa..

Poveste: Bitterleaf este o varianta comestibila de Vernonia, arbust cu frunze verzi mici, care au si felurite intrebuintari medicale. In vestul Africii, bitterleaf este cunoscuta ca ndole, prin metonimie si supa preluand acest nume. Frunzele pot fi folosite si in acelasi mod ca spanacul.

Bauturi recomandate: Vinul de palmier si berea locala de mei sunt cele mai populare bauturi din tara lui Eto’o.

Danemarca – Porc cu ghimbir si varza rosie

Ingrediente: 500 grame carne de porc tocata cubulete, 100 ml ulei de arahide, 1 ceasca de supa de pui, 1 lingura de sos de soia, 2 linguri de sherry, ½ varza rosie, 1 ceapa, 1 capatana de usturoi, sare, piper, 1 lingura de ghimbir tocat fin.

Preparare: Carnea se rumeneste cu ceapa si usturoiul in uleiul deja incins, apoi se adauga supa si sosul de soia, amestecand continuu 9-10 minute. La final, se pune ghimbirul si se mai lasa pe foc 2-3 minute. Separat, varza rosie, taiata fideluta, se caleste si ea in putin ulei, adaugand sarea, piperul si, la final, putin sherry. Se va servi ca garnitura langa porc, eventual impreuna cu o ceasca de orez fiert.

Poveste: Varza rosie este una din legumele favorite ale danezilor, care o gatesc in zeci de feluri, inclusiv in varianta dulce-iute. Ghimbirul adaugat trimite spre gastronomia Extremului Orient, insa a prins radacini ferme si in cultura culinara locala.

Bauturi recomandate: La cate feluri de Tuborg si Carlsberg exista in Danemarca, ar fi si pacat sa se bea altceva.

Japonia – Sushi de ton (Nigiri sushi)

Ingrediente: 200 grame de ton, 400 grame orez pentru sushi, foite de alge marine, 2 lingurite de wasabi, sos de soia, ghimbir murat.

Preparare: Ritualul prepararii este unul traditional, dus la perfectiune asemenea unuia religios. “Bilele” de orez fiert se formeaza manual, apoi se introduc bucatelele de peste impreuna cu un strop de wasabi, iar tot ansamblul este rulat intr-o foita de alge. Folosind betigasele, sushi va fi inmuiat in sosul de soia.

Poveste: Sushi poate fi considerat insasi matricea culinara japoneza, folosind pestele (nu orice bucata de ton, ci cea grasa de pe burta pestilor mari, de pana la 200 kg) in asociere cu pasta de hrean japonez si sosul de soia.

Bauturi recomandate: Rachiul de orez, sake, are in Japonia un contracandidat tot mai tenace. Este vorba de sortimentele locale de whisky, care, in ultimii ani, au luat fata originalului scotian la majoritatea degustarilor internationale.

Olanda – Branza picanta cu compot de mere

Ingrediente: 3 mere tari, 1 pahar de suc de mere, 2 fire de ceapa verde, 2 linguri de pasta de ghimbir, 2 linguri de sos iute de chili, sare, piper proaspat macinat, 4 felii de branza Gouda sau Cheddar groase de 2 centimetri, 2 oua batute, 100 grame de pesmet auriu, 50 grame de unt.

Preparare: Merele se curata de coaja si de samburi, apoi se taie in felii subtiri, care se pun la fiert impreuna cu sucul de mere. Se lasa pe foc timp de 5 minute, pana cand lichidul incepe sa se evapore, apoi se adauga ceapa verde tocata, pasta de ghimbir si sosul de chili, asezonandu-se cu sare si piper. Se ia de pe foc, se lasa la racit, apoi compotul picant se pune la pastrare in frigider. Feliile de branza se dau prin ou batut si pesmet, apoi se prajesc in unt pe fiecare parte. Cand pane-ul e gata, se aranjeaza in farfurie impreuna cu 2-3 linguri de compot rece.

Poveste: Modalitatea de servire cea mai populara este in compania cartofilor noi cu marar, stropiti cu smantana sau cu maioneza si asezati pe un pat de frunze fragede de salata.

Bauturi recomandate: Foarte populara este in Tarile de Jos bautura numita Jenever, in fapt un gin adus din Italia in secolele XII-XIII in chip de remediu anti-ciuma. Acest gin poate fi tanar (avand o culoare deschisa) sau invechit (caz in care e mai galben si mai aromat), iar cea mai cunoscuta marca este Bokma Jonge produsa de Heineken. Exista si in variante cu arome de coacaze rosii sau lamaie.

Citeste si:

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

10 Responses for “CM Fotbal Bucatarescu by Toshiba – Grupa E”

  1. Cristian says:

    Din aceasta grupa mizez pe Olanda desi ar merge si un Nigiri sushi (asta asa, ca surpriza)

  2. lorena lupu says:

    Hai Japoniaaaaaa! :D

  3. Bucatarescu says:

    Lorena, nici nu vreau sa stiu ce faci tu cu betigasele alea…

  4. teo says:

    desi nu mor dupa branza, olanda ramane una dintre preferatele mele

  5. Bucatarescu says:

    Teo, nu e orice branza, ci una picanta servita cu compot de mere. Atentie la detalii, ele fac tot deliciul mancarii!

  6. Andrei says:

    Da… nu stiu cum se face ca in fiecare grupa aproape este o singura reteta serioasa… Porcul cu varza rosie pur si simplu mi-a starnit papilele gustative…
    Danemarca are si bere buna… Da clar… In grupa E ma dau de partea danezilor… Plus ca au multe blonde :D
    Apropo… daca mananci porc, bei bere si te uiti dupa blonde… inseamna ca esti porc? :D (Din categoria dilemelor existentiale) :) )

  7. Bucatarescu says:

    Andrei, Bucatarescu, dupa porc, se uita dupa brunete:::))) Dar nu sunt de acord cu tine, cum ca e doar o singura reteta tare in fiecare grupa!

  8. Alice says:

    O sa rideti, dar desi e vara si foarte cald, pe mine tot carnea de porc ma tenteaza! Mai ales ca n-am gatit niciodata varza rosie (de ce oare? ma intreb) Asa ca sigur o sa incerc reteta asta. Oricum, Tuborg am in frigider, mai ramine sa fac rost de restul ingredientelor.

  9. Andrei says:

    Alice —> Musai sa faci rost si de blonda :) )
    Bucutarescu… De gustibus… sushi nu ma “coafeaza” bitterleaf… nici atat, iar branza cu compot… trebuie de incercat, dar nu cred sa devin fan! :)

  10. Bucatarescu says:

    Alice, am facut gratar de porc in weekend si pot sa spun ca a mers de minune. (Sa nu ma spui nutritionistuilor!!!)

Leave a Reply