|

CM Fotbal Bucatarescu by Toshiba – Grupa F

Italia – Bistecca alla fiorentina

Ingrediente: 4 cotlete de vita cu os (in forma de T), sare, piper, 50 grame de  unt, 2 lamai, salata verde, 100 grame rosii uscate la soare, ulei de masline, 2 cartofi dulci fierti, 200 grame de broccoli la aburi.

Preparare: Dupa ce, cu o pensula de bucatarie, i s-a aplicat un strat fin de ulei de masline, carnea se asezoneaza temeinic, apoi se pune pe gratar, unde se lasa 30-45 de minute, intorcandu-se periodic de pe o parte pe alta. Se serveste cu o lingurita de unt pe fiecare bucata de carne. Garniturile folosite pot fi feliutele de lamaie verde, salata verde, rosiile uscate la soare, cartofii dulci sau broccoli. Sau cate putin din fiecare!

Poveste: Italienii folosesc o carne de vita anume, Chianina – de bou alb crescut in Val din Chiana, langa Arezzo. Cel mai bun rezultat se obtine in conditiile in care carnea este taiata perpendicular pe directia fibrelor (pe gratar, va deveni mai frageda), iar carbunii folositi sunt unii de esenta tare care ard in timp, constant, nu se consuma imediat cu flacara mare.

Bauturi recomandate: Capodopera de o mare simplitate a bucatariei toscane, vita preparata astfel reclama un vin rosu corpolent, avand la baza soiul Sangiovese, de pilda un Dievole La Vendemmia Chianti Classico, un Brunello di Montalcino, un Barolo sau un Tignanello.

Paraguay – Placinta cu carne si orez (So’o Ku’I)

Ingrediente: 1 capatana de usturoi, 1 ceapa, 1 cana de apa, 1 lingura de sare, 2 cesti de carne de vita tocata, 1 varf de lingurita de cumin, 2 cesti de orez, ulei de prumb pentru prajit, aluat.

Preparare: Ceapa si usturoiul taiate se rumenesc in uleiul incins, apoi se adauga apa. Dupa ce da in clocot, se pune orezul si se lasa la fiert 15 minute. Dupa acest interval, se pun carnea tocata si cuminul (condiment cu gust specific, foarte aromat). Se lasa inca 5 minute pe foc, apoi, cu aceasta combinatie, se umple o foaie de aluat  si se ruleaza. Optional, in umplutura se mai pot adauga oua fierte taiate felii.

Poveste: Aceasta reteta face parte din patrimoniul culinar al indienilor Guarani, o populatie indigena care traieste intre raurile Uruguay si Paraguay.

Bauturi recomandate: Foarte populara in Paraguay este bautura numita yerba mate, practic un ceai tare facut din frunzele uscate ale unui copac peren care creste in zona.

Noua Zeelanda – Vita cu chili si sos de prune

Ingrediente: 1 steak de vitel de 7-800 grame, 1 ceasca de sos de prune, 1 lingura de sos de soia, 1 capatana  de usturoi, 1 lingirita de ghimbir proaspat ras, ½ lingurita de chili, 2 lingirite de zahar, 2 lilingurite de sherry sec, 2 lingurite de faina sau amidon de porumb, 2 linguri de ulei, alte 2 lingurite de faina de porumb, 125 ml apa.

Preparare: Friptura de vitel se taie fasiute subturi, apoi se combina cu sosurile, condimentele, vinul sec si malaiul intr-un bol mare, lasandu-se la marinat peste noapte. Dupa aceea, carnea se scurge si marinata se pune deoparte. Uleiul se incinge intr-un wok si carnea de vita se prajeste pana isi schimba culoarea intr-un maroniu-auriu. Se scoate, se scurge de ulei, apoi se pune inapoi in wok impreuna cu marinata, putin malai si apa, lasandu-se sa fiarba pana ce se ingroasa sosul. Se serveste cu garnitura de orez.

Poveste: Bucataria neo-zeelandeza reprezinta o combinatie inspirata de retete clasice ale populatiei autohtone (maori) cu cele aduse de colonistii europeni, care au fost in mod traditional crescatori de animale.

Bauturi recomandate: In Noua Zeelanda se fac vinuri excelente. Un exemplu este si editia limitata de Pinot Noir Koru, un vin rosu subtil, incarcat de arome de fructe si usor acidulat.

Slovacia – Rulouri de piept de curcan

Ingrediente: 4 feliute subtiri de piept de curcan, 4 feliute de cascaval, 4 feliute de sunca, 4 bucati de sparanghel, sare, piper alb, 1 mar mare, unt.

Preparare: Pieptul de curcan se prajeste in unt la foc slab, apoi pe fiecare felie se pune o felie de branza si una de sunca, totul rulandu-se in jurul unei bucati de sparanghel.. Se pune la cuptor intr-o tava unsa cu unt si se lasa sa se rumeneasca 30-35 minute. Dupa primele 20 minute, se adauga peste rulouri si marul ras. Optional, rulourile pot fi stropite cu sos alb.

Poveste: Situata in centrul Europei, Slovacia este asemenea unui ceaun imens, in care se regasesc deopotriva influente occidentale, in special nemtesti, cat si ecouri din bucataria maghiara sau cea a popoarelor slave care o inconjoara.

Bauturi recomandate: Dincolo de bere, care curge rauri in aceasta tara, se mai bea rachiu de prun (echivalent cu slibovita) si un distilat foarte puternic de ienupar (borovicka, un fel de gin).

Citeste si:

Tags: , , , , , , , , , , ,

8 Responses for “CM Fotbal Bucatarescu by Toshiba – Grupa F”

  1. @) Bucatarescu

    E o oferta buna din toate partile, dar parca as miza pe Italia! Si, ca sa ramin ferm in peninsula, as merge pe un Chianti… O sa plec acusi o saptamina la Venetia, sa-mi vad fiica, ginerele si nepotii, asa ca nu exclud deloc sa si incerc felul asta savuros peste medie.

  2. Bucatarescu says:

    Liviu, iti inteleg parti pris-ul si admit ca e unul savuros. Asteptam impresiile tale culinare din Italia! Cat despre Chianti… Sper sa te invit curand la o degustare – http://www.bucatarescu.ro va organiza o serie lunara de asemenea evenimente.

  3. Alice says:

    Viva Italia! Cum sa nu te treaca fiori la o reteta care suna atit de romantic “… alla fiorentina”! Dar de unde poti procura carne de bou alb la noi?!

  4. Bucatarescu says:

    Asta chiar e o problema. Poate aduc cei de la Delicateria. Daca nu, la limita, merge si boul autohton. Din astia, avem destui!

  5. Cristian says:

    Viva la “vita”. Viva Italia. Mizez pe Italia. Sunt convins ca este delicioasa reteta indiferent de bou. Alb sau de alta culoare.

  6. Bucatarescu says:

    Cristi, ia vezi si vita neo-zeelandeza cu sos de prune. Eu am testat si e minunata!

  7. lorena lupu says:

    deci, e clar. voi muri de poftă şi mă veţi avea pe conştiinţă.

  8. Bucatarescu says:

    Lorena, mai stii, poate, pe filiera culinara, devii fan fotbal: niciodata nu e prea tarziu…

Leave a Reply