|

CM Fotbal Bucatarescu by Toshiba – Grupa H

Spania – Orez in stil catalan (Arroz a banda)

Ingrediente: 400 grame orez, 750 grame de peste de mare (specii si dimensiuni diferite), 200 grame de creveti, 3 cepe, 500 grame cartofi, 3 capatani de usturoi, 4 rosii, 1 lingurita de chili, sare, 150 ml ulei demasline; sosul; 50 grame migdale prajite, 2 felii de paine, sofran, 2 capatani de usturoi, sare, piper.

Preparare: |ntr-o tigaie cu ulei incins, se calesc usturoiul cu migdalele si se pun la prajit feliile de paine. |n acelasi ulei, se prajesc cartofii si ceapa, apoi se adauga o cana de apa si ingredientele pentru sos, se pune un capac si se lasa pe foc cam 20 de minute. Dupa aceea, se adauga pestele curatat si spalat, se mai lasa 15 minute, iar, la final, se pun si crevetii. Separat, intr-o tigaie de paella, se incalzeste ulei si se calesc celelalte 2 capatani de usturoi, impreuna cu rosiile. Se pune chili impreuna cu supa de peste din cealalta tigaie si se asezoneaza. Cand da in clocot, se adauga orezul, amestecand bine pentru ca mixul sa fie uniform. Se lasa inca 10 minute la foc mic. |nainte de servire, se lasa la racit cateva minute.

Poveste: Dupa ce a fiert, pestele (unditar, biban de mare etc.) se dezoseaza, se scurge bine si se poate servi separat, impreuna cu ceapa si cartofii stropite cu un sos allioli (cu usturoi).

Bauturi recomandate: Vinul alb sec de calitate din Catalonia, bunaoara un Chardonnay sau un Sauvignon Blanc de Penedes, constituie o alegere inspirata pentru acest risotto catalan cu peste.

Chile – Tocana picanta (Charquican)

Ingrediente: 4 cartofi tocati cubulete, sare, piper, ½ cana de mazare, ½ cana de fasole verde, 1 cana boabe de porumb, 1 ardei iute jalapeno, 2 linguri de ulei, 1 lingurita de paprika, 1 ceapa, 1 cana pasta de tomate, 300 grame de carne de vita tocata marunt, 1 legatura de patrunjel verde, 4 cani de supa concentrata de pui.

Preparare: Cartofii se fierb, timp de 10 minute, in supa concentrata de pui. Apoi, se adauga uleiul, mazarea, fasolea si porumbul, lasandu-se inca 10 minute. Se pun paprika, ardeiul iute si ceapa, lasandu-se, din nou, 10 minute. La final, se pune carnea de vita maruntita si se lasa alte 5 minute. La final, se amesteca bine cu pasta de tomate si se presara patrunjel verde.

Poveste: Initial, tocana se facea cu carne uscata de cal (charqui), insa, in timp, s-a trecut la cea de vita, de o calitate similara cu cea argentiniana.

Bauturi recomandate: Chile a devenit, in ultimul deceniu, o putere mondiala a vinului, care beneficiaza de pe urma unui microclimat special pe fasia de coasta dintre ocean si munti, producand vinuri exceland in buchet, gratie concentrarii aromelor in boaba. De incercat tocana cu un Merlot Reserva Especial de la Vina Mar sau cu un cupaj de Cabernet Sauvignon cu Carmenere de la acelasi producator.

Elvetia – Budinca de orez cu vin (Bischof)

Ingrediente: 200 grame orez, 1 litru de vin rosu, 10 linguri de zahar, 1 lingurita de scortisoara, 150 grame de unt, 6 oua, sare, pesmet, 3 linguri de zahar pudra.

Preparare: Orezul se fierbe in vin cu jumatate din zahar, pana se ingroasa. Dupa ce se lasa 20 de minute sa se raceasca, se omogenizeaza cu untul si cu restul de zahar. Se separa albusurile de galbenusuri. Mai intai, se adauga, pe rand, galbenusurile, apoi scortisoara, sarea si albusurile facute spuma. Compozitia se toarna intr-o forma unsa cu unt si presarata cu pesmet, care se baga la cuptor 45 de minute, pana cand budinca va capata o frumoasa tenta aurie. La final, se desavarseste cu zahar pudra.

Poveste: |n budinca, mai pot fi adaugate stafide, fructe uscate si vanilie, unele variante propunand ingrosarea compozitiei cu miez de paine inmuiat in lapte.

Bauturi recomandate: Vinurile elvetiene preferate de marele oenolog Hugh Johnson sunt doua sortimente seci rosii: un Shiraz Cayas du Valais Reserve, cu o minunata culoare violet si arome clare de coacaze negre, si un Cornalin Denis Mercier, cu note de mure rascoapte si ciocolata neagra.

Honduras – Pui cu legume (Ajiaco)

Ingrediente: 2 linguri de unt, 1 lingurita de piper de Cayenne, 2 lingurite de chili, 1 ceapa taiata fin, 1 cana de supa de pui, 100 grame de porumb dulce, 2 radacini de yucca taiate marunt, 3 cesti de lapte, sucul de la o lamaie verde, 500 grame de carne de pui tocata cubulete.

Preparare: Carnea de pui se rumeneste in unt, apoi se scoate pe o farfurioara. |n oala cu unt topit si zeama de la pui, se pun ceapa, usturoiul si condimentele, lasandu-se la calit 2-3 minute, apoi se adauga supa de pui, laptele, porumbul, yucca si carnea de pui deja prajita. Se lasa la fiert la foc mic, timp de 30-40 de minute. Cand se raceste, se drege cu sucul de la o lamaie verde. Se serveste cu felii de paine prajita, eventual unsa cu pasta de usturoi.

Poveste: Mancare traditionala in Columbia, unde Ajiaco bogotano este, mai degraba, o supa, in Mexic sau, mai ales, in Cuba ea este pregatita ca o tocana cu multe legume, care reflecta caracterul multietnic al insulei: porumb, cartofi, patate, manioc si piper de la amerindieni, dovlecei si gulii de la spanioli, yam de la africani. Bauturi recomandate: E preferabil sa se opteze pentru un vin alb de calitate din Chile – Chardonnay Varietal de la Misiones de Rengo, cu arome proaspete de piersici si note de citrice, sau din Argentina – cupajul de Semillon cu Sauvignon Blanc de la Astica, dezvoltand o minunata aciditate.

Citeste si:

Tags: , , , , , , , , , , ,

12 Responses for “CM Fotbal Bucatarescu by Toshiba – Grupa H”

  1. Bucatarescu says:

    Dragi microbisti gurmanzi si microbiste pofticioase! Aceasta este prezentarea ultimei grupe a CM Fotbal Bucatarescu by Toshiba. De maine, incep meciurile directe intre tari/retete. Va reamintesc ca vom premia cele mai haioase comentarii in fiecare zi. Avem cadouri de la HTC, Microsoft, Fiskars, Corcova, Ed. Lifestyle… Maine asteptam parerile voastre despre Africa de Sud – Mexic si Uruguay – Franta.

  2. Marius says:

    Ola! Viva España, la felicita! Sa inceapa fiesta. Doar gandindu-ma la La Boqueria si sunt sigur ca Spania va castiga aceasta grupa si acest campionat. Mai ales ca e si timpul, tinand cont ca n-a castigat niciodata un campionat mondial. (Asa am auzit si eu prin “piata”). Dar sa revin in bucatarie si sa ma apuc de spalat crevetii. Orezul cu creveti este reteta mea preferata. Apreciez o paella cu muuulti creveti si eventual cateva midii aruncate pe ici, pe colo, de fason. Ah, sa nu uit prea mult timp sangria la frigider. Va las ca am treaba. Pofta buna microbistilor gurmanzi!

  3. Andrei says:

    In sfarsit… grupa mea preferata… Pot sa stau vreo 3-4 zile doar pe pagina asta? ce meciuri domne, n-am nevoie… Azi las munca si ma duc acasa repede sa pun sortu’ pe mine! Atat!
    Apropos… cupajul de Semillon cu Sauvignon Blanc de la Astica… de unde-l iau? Si care-i temperatura de servire…
    Poate o surprind pe nevasta diseara cu un pui cu legume… mai mult legume pentru ea, puiul e al meu! E clar… in seara asta fiesta cu aroma de Honduras si cu miros de Elvetia… Ca tot Spania o sa castige grupa :) Poate invata si nationala noastra ceva daca tot au imprumutat culoarea rosie a echipamentului de anul trecut! :D

  4. Alice says:

    Cred ca a sosit vremea sa maninc si eu creveti! Nu mai am cale de-ntors. Ani de zile am tinut-o una si buna ca eu n-o sa m-ating niciodata de chestiile astea rozalii cu clesti… Dar acum, gata, daca tin cu Spania (si tin!), e musai sa incerc orezul asta catalan ca prea arata bine.

  5. Bucatarescu says:

    Andrei, cupajul alb il gasesti pe http://www.evinoteca.ro sau la magazinele VInexpert. Il importa Cramele Halewood.

  6. Bucatarescu says:

    Alice & Marius, sa vina crevetii! Forrest Gump e cu voi!

  7. lorena lupu says:

    quiero lingar todas los farfurias. y linguras, tambien.

  8. Andrei says:

    Bucatarescu: Bun-bun, am dat bookmark la site… in mod sigur o sa-l vizitez… In sfarsit un loc serios de unde poti cumpara vin nepastilat! Unde mai pui ca da si sfaturi despre cum si cu ce anume sa-l bei!
    Mai imi trebuie doar un frigider d-ala inteligent sa pot seta manual temperatura :)
    N-ai un site de recomandat si pentru asta? Nu de alta, dar nu se face sa servesc diseara vinul la o temperatura gresita… As strica toata surpriza!

  9. Alin says:

    Lorena, asa sa-ti ajute Jabulani, Nelson Mandela & co.!

  10. Bucatarescu says:

    Andrei, “frigiderul pentru vinuri” ideal e cel din gama Euro-Cave. Pune mana si strange bani daca vrei unul: costa, dar merita.

  11. irina says:

    nu stiu de ce, dar cred ca voi tine cu spania pana la final

  12. Bucatarescu says:

    Irina, lotul de fotbalisti + reteta par sa te confirme. Ce-ai zice de o finala Spania-Brazilia?

Leave a Reply