|

Ciorba ca la stana – de iaurt si menta – prezentata de NICK SAVA

La mine ciorba este, cel mai adesea, o masă. Nu obişnuiesc să o amestec cu alte feluri, aşa cum obişnuiesc românii, într-un prînz copios. Nici nu o „beau” chinezeşte, ca să meargă mai bine pe gît multele feluri de mîncare, în „cina” de la ora şase. Ci, mai degrabă americăneşte: supa, ciorba, este o „gustare” de prînz, urmată eventual de un pahar de suc de fructe – sau chiar de o fructă bine coaptă.

Mi-am păstrat obiceiul şi în vacanţa mea turcească. Aşa se face că, obosit de mers mult pe jos – se întîmpla la Konya, anticul Antiohia Pisidiei, prin care şi-a purtat paşii şi Apostolul Pavel (zice Faptele) -, am oprit la o locantă să mănînc prînzul şi să îmi trag sufletul.

Konya este un oraş fabulos. Din vremurile străvechi nu s-a păstrat mai nimic, dar, faptul că a fost o perioadă capitala imperiului turc selgiucid a lăsat urme de marcă. Prea puţini români ştiu de aceşti pre-mergători ai turcilor otomani, mult mai bine cunoscuţi nouă, şi, iată, conlocuitori ai noştri sub numele de găgăuzi. Aşa că nu se prea ştie că marele Omar Khayam a fost selgiucid. Aţi auzit de Rumi? De dervişii rotitori probabil aţi auzit… Dar numai la Konya veţi putea vedea minunile arhitectonice smălţuite cu un turcoaz pur sau un smarald de vis – tradiţia intrînd şi în arhitectura otomană.

Şi aici, în locanta respectivă, a cărui nume nici nu mi l-am notat, pe lîngă nelipsita fasole (masa capitală a mai tuturor turiştilor săraci, cu rucsac în spate; un blid de fasole costă 1 YL (circa 1 RON) şi, alături de un coş de franzelă proaspătă absolut gratuită, face o masă împărătească!) am avut buna inspiraţie să vreau o supă. Şi mi s-a dat.

În turceşte, ciorba se numeşte Yayla Čorbesı. Noi i-am spune Ciorbă de Iaurt şi Mentă. Pentru că era numită doar în turceşte, iar proprietarul/bucătarul locantei nu ştia decît turceşte, m-a atras mai ales prin mirosul ei puternic de izmă. Nu mai mîncasem supă de mentă… În limba turcă (m-am uitat mai tîrziu), yayla înseamnă plai, dar şi stînă. Deci, această ciorbă era gătită mai ales de ciobani. De cînd? Zic turcii: de cînd am descoperit iaurtul. Or, asta chiar e de mult!

Ciorba este foarte uşor de gătit. E de preferat un iaurt mai gros – uitaţi de grăsimea specificată pe container! Oricum, nu veţi găsi adevăratul iaurt turcesc, acela în care cuţitul stă înfipt ca în pită! Şi, oricum, jumătatea de kil de iaurt se va amesteca cu patru pahare de apă. Cu cît mai degresat iaurtul folosit, cu atît mai mult iaurt şi mai puţină apă… Deci, trei pahare de apă şi o lingură cu vîrf de orez se dau în clocot cu sare după gust – ei preferă cca o linguriţă de sare. Separat, iaurtul se dizolvă bine într-un pahar extra de apă – rezultîndul aşa-zisul ayran, care în Turcia se vinde ca lichid răcoritor mai peste tot. Se toarnă în acest amestec nişte apă cu orez, se mestecă bine şi se toarnă în oală. Se mai pune în oală un plic-două de ceai de mentă (se poate chiar scoate praful de izmă din pliculeţul de hîrtie) şi se lasă să clocotească cca 20 de min, pînă se mai îngroaşă. La coadă se pune o nucă de unt şi se amestecă bine, circa un minut. Se serveşte turnîndu-se peste cîte-un fir de mentă proaspătă (dacă aveţi de unde), care îi va da şi aromă, şi gust, dar va servi şi ca decoraţie.

În principiu, cantitatea ingredientelor specificată mai jos ar trebui să fie suficientă pentru patru porţii. În realitate, doi îşi vor împărţii cu greu ciorba minune. Ştiu că în acea zi la Konya, eu nu am mai ajuns la fabuloasa fasulă. După două blide pline ochi de ciorbă…

 Ingrediente:

3+1 pahare (a 200ml) de apă                                      500g iaurt

1-2 linguri orez                                                 2 plicuri ceai de izmă (freshmint)

1 linguriţă sare                                                              1 lingură unt

1 fir de mentă proaspătă (opţional) de porţie

Nick Sava este scriitor (3 carti publicate), pictor, student. Brasovean, stabilit la Iasi dupa 18 ani traiti in Canada. Redactor sef al revistei in limba romana, aparuta in Vancouver (2000-2008), momentan on hold (www.atheneum.ca) site; http://nicksava.net

Citeste si:

Tags: , , , , ,

1 Response for “Ciorba ca la stana – de iaurt si menta – prezentata de NICK SAVA”

  1. Adriana Parissi says:

    Ayran rulz! Eu il fac in casa, in iaurtiera. Rece e nebunie curata. Din fericire am descoperit o marca de iaurt in SUA care seamana f. bine cu cel turcesc si chiar are 1cm de smintina groasa deasupra.

Leave a Reply