|

CM Fotbal Bucatarescu by Toshiba – Finala mare | SPANIA – OLANDA

Spania – Paella cu fructe de mare

Ingrediente: 300  gr creveti, 300 gr caracatita, 300 gr scoici, 4 cani apa, 2 linguri ulei de masline extravirgin, 1 ceapa taiata fin, 3 capatani de usturoi tocat, 1 ardei rosu taiat subtire pe lung, 400 gr rosii, 2 lingurite sare, 2 cani orez, 1 cana mazare, 1/8 lingurita sofran.

Preparare: Crevetii se fierb 30 minute in apa. Dupa aceea, se scot crevetii, se curate de carapace, iar supa groasa rezultata (aproape 3 cani) se pune deoparte. Caracatita, taiata in bucati groase de un deget, se caleste, impreuna cu usturiul si ceapa, intr-o tigaie cu ulei incins. Dupa 3 minute, se adauga ardeiul rosu pentru inca 3 minute.  Se adauga rosiile tocate, cu tot cu zeama lor, ½ cana supa de creveti si ¼ lingurita sare, aducandu-se la clocot, apoi fierband la foc mic 30 minute. Se adauga, apoi, orezul, restul de supa de creveti, restul de sare si sofranul.  Dupa inca un clocot, se da focul mic si se lasa la fiert 20 minute. Se pun, dupa aceea, scoicile extrase din cochilii, crevetii si mazarea, amestecandu-se bine cu orezul si caracatita, lasand pe foc inca 9-10 minute.

Poveste: Aceasta este versiunea cea mai populara la Barcelona (care da 6 titulari in nationala Spaniei), in proximitatea Mediteranei, iar elementul cheie este sofranul, un condiment scump care da, deopotriva, gust si culoare. O alta reteta celebra este paella valenciana, pentru care, in locul fructelor de mare, se folosesc pui si iepure.

Bauturi recomandate: Chiar daca Spania este renumita pentru excelentele ei vinuri rosii, la reteta cu fructe de mare voi recomanda un vin alb sec inviorator, un Palomino Fino (soi local) marca Pago de Vallegarcia.

 

Olanda – Clatite cu bacon si mere

Ingrediente: 1 cana faina, ¼ lingurita drojdie de bere, ½ lingurita sare, 1 cana lapte, 2 oua, 1 lingura unt, 1 lingura ulei, 10 feliute bacon taiate pe lung in fasii subtiri, 4 mere foliate foarte subtire, sirop de melasa.

Preparare: Se amesteca faina, drojdia, sarea si putin lapte, formandu-se a pasta fina, careia i se adauga, putin cate putin, restul de lapte, amestecand continuu. Se pune, apoi, oul, amestecand bine. Ideal e ca aceasta compozitie sa fie lasata la rece peste noapte sau macar o ora – doua. Untul se amesteca cu cu uleiul si se pune intr-o tigaie, la foc mic, asteptand sa se formeze basicute de grasime. Se pune cate o lingura de compozitie, raspandind-o egal pe toata suprafata tigaii. Se coc clatitele pe ambele parti, pana cand devin aurii. Se pastreaza la caldura, acoperite cu un servet de panza. Fasiile de bacon se prajesc pana devin crocant, apoi se pun la scurs pe servetele de hartie. Feliile de mar se prajesc si ele in grasimea ramasa de la bacon, caramelizandu-se. Pe fiecare clatita, se pun bacon si mere prajite si se toarna un pic de sirop.

Poveste: Clatitele (pannekoeken) reprezinta o traditie a unei bucatarii fara o identitate precisa, bazata, in prezent, pe pata de culoare data de aportul gastronomic al fostei colonii indoneziene. Exista clatite pentru toate momentele mesei. Alte clatite populare sunt cele cu sunca si ananas, sunca si branza, mere si stafide, ciuperci. Adesea, se foloseste un sirop tipic – stroop.

Bauturi recomandate: La clatite, practice, se poate bea orice, de la spirtoasele pe baza de ienupar, la faimosul cocktail de oua sau bere.

Citeste si:

9 Responses for “CM Fotbal Bucatarescu by Toshiba – Finala mare | SPANIA – OLANDA”

  1. Bucatarescu says:

    Sentimental si gastronomic, as vrea sa castige Spania! Viva paella!

  2. Feliz says:

    Spania cistiga! Am eu un feeling! ;)

  3. Bucatarescu says:

    Pana si caracatita Paul a zis asa!

  4. Andrei says:

    Si ca cineva sa piarda toti pariind pe Spania, o sa fac nota discordanta!
    Tot Portocala Mecanica (actual cibernetica) va castiga!

    P.S.: Ori spaniolii se impiedica inainte de finish (doamne ajuta) ori daca castiga (doamne fereste) atunci vor sfarsi peste 4 ani la fel ca francezii :)

    Vreau si eu 2 clatite, va rog!

  5. Bucatarescu says:

    Andrei, nici macar clatitele astea savuroase nu justifica optimismul tau legat de Olanda. Batavii pot castiga doar daca Spania se bate singura, ceea ce, la noi – latinii, nu e deloc exclus…

  6. Bucatarescu says:

    Dupa dezamagirea de ieri, ma rog doar sa bata Spania azi! Oricum, la asa reteta cum ar purea sa piarda?!?

  7. Bucatarescu says:

    In sfarsit, macar o data am nimerit-o si eu: viva paella!

  8. Andrei says:

    Felicitari :)
    Tuturor care au nimerit aici!
    Eu am pariat cu sufletul aici… :)

  9. Bucatarescu says:

    Cu sufletul, si eu pariasem pe Uruguay…

Leave a Reply