|

CM Fotbal Bucatarescu by Toshiba – SFERTURI | Spania – Paraguay RETETE NOI

Spania – Chiftelute  maure (Albondigas)

Ingrediente: 500 grame carne tocata de vita sau porc (sau amestec), 2 oua, 3-4 capatani de usturoi, patrunjel proaspat tocat marunt, 1 ceasca de faina, 3 rosii,  1 ceapa tocata fin, 2 frunze de dafin, 1 lingura de sare, 1 lingurita de piper rosu macinat,1 pahar de vin rosu, ulei de masline.

Preparare: Ouale se bat bine, apoi se incorporeaza amestecului de carne impreuna cu patrunjelul tocat, usturoiul pisat, sarea si un pic de piper rosu. Cu ajutorul unei linguri, se formeaza chiftelutele, care, apoi, se tavalesc prin faina si se pun la prajit in uleiul incins timp de 2 minute fiecare serie. Se lasa, dupa aceea, sa se scurga de uleiul excedentar pe o hartie absorbanta tip pergament. |n acest interval, se pregateste sosul de vin, cu pulpa de rosii, ceapa, usturoiul si frunzele de dafin rupte cu degetele. |n acest sos, albondigas vor fi lasate la foc mediu spre mic inca 15 minute. Se pot servi cu garnitura de orez cu coriandru si putin sofran.

Poveste: Reminiscenta culinara a ocupatiei maure, este posibil ca radacinile culturale ale retetei sa fie, de fapt, cele din tratatul antic roman De re coquinaria, unde exista mai multe exemple similare. |n Mexic, asemenea chiftelute – in a caror combinatie intra, obligatoriu, si frunze de menta tocate marunt – se folosesc pentru o supa foarte densa.

Bauturi recomandate: Un Cabernet Sauvignon purpuriu din podgoria La Mancha (produs sub marca Marques de Grinon), cu 14,5 % alcool, taninuri deloc agresive si arome intense de fructe de padure ar putea fi cea mai buna optiune.

Paraguay – Supa de vita cu galuste de porumb

Ingrediente: 500 gr carne de vita, 100 gr bacon, 1 ceapa, 1 catel de usturoi, 1 morcov, 2 tulpini de telina, sare, piper negru, 1 frunza dafin, 5 cuisoare, ulei de masline; galustile: 1 cana malai, 1 cana branza tare rasa, 1 ceasca de unt clarificat, 1 ceapa mica, 1 ou + 1 galbenus, patrunjel verde tocat.

Preparare: Ceapa si baconul se calesc in ulei, apoi se adauga carnea tocata cubulete, amestecata cu usturoi maruntit si piper negru. Dupa ce s-a rumenit, se adauga apa sau supa de carne si se pun celelalte ingrediente, lasandu-se sa fiarba la foc mediu spre mic 90-120 minute si completand, cand e cazul cu apa. Dupa ce s-a racit, se scoate carnea si se strecoara zeama. Separat, se fac galustile de porumb, amestecand cu mana toate ingredientele, apoi, dupa ce aluatul s-a odihnit, acoperit la temperatura camerei, vreme de 30 minute, portionand cu lingura. Galustile se ferb 20 minute in apa cu sare, se scurg si, in final, intr-un vas mare, se reunesc carnea, zeama de supa strecurata si galustele.

Poveste: Reteta se numeste, in limba indigenilor, bori-bori, iar galustele mai pot fi facute cu faina de manioc sau cu orez.

Bauturi recomandate: Cana este un distilat alcoolic din sirop fermentat de trestie de zahar si merge de minune inainte de supa. Dupa, e recomandat un vin alb chilean, sec dar parfumat: Chardonnay Reserva Especial de la Vina Mar.

Citeste si:

3 Responses for “CM Fotbal Bucatarescu by Toshiba – SFERTURI | Spania – Paraguay RETETE NOI”

  1. Bucatarescu says:

    Mi-e dor de o surpriza, de pilda de o gustoasa supa cu porumb… Dar, in weekend, nici chiftelutele nu suna deloc rau!

  2. Bucatarescu says:

    Mai rezista Paraguayul?!? Chiftelutele par ineficiente…

  3. Bucatarescu says:

    Cat de aproape a fost Cardozo de marea surpriza… Hai, ca se poate!

Leave a Reply