|

Concurs RETETE PENTRU VEDETE / Mihaela Radulescu (4) – Ciorba de salata verde, ghiveci macelaresc, alivenci

Vedeta aleasa de mine ar fi Mihaela Radulescu, deoarece am inteles ca este o pofticioasa, iar pofticiosii fac emisiuni culinare bune. Dar pentru ca se ingrijeste in acelasi timp de silueta ei, propun urmatorul meniu:

Felul I

CIORBĂ DE SALATĂ VERDE

* 1 kg salată verde 0,5 1 zer de la brânza de vaci
* 200 ml lapte prins 4 ouă
• 100 g slănină afumată 100 ml smântână
* 100 g cârnat afumat căpăţână mică usturoi
202
• l ceapă mică 1 morcov
• l linguriţă boia verdeaţă: mărar, leuştean, pătrunjel
• 2 linguri untdelemn 25 g făină
• sare
* Se spală bine salata, se taie mărunt
• Se taie cârnatul cât mai mărunt
• Se rade ceapa mare şi morcovul
• Se pun toate la fiert pe foc mic în 2 1 apă clocotită
• Se rade şi ceapa mică
• Se rumeneşte făina într-o cratiţă, la foc mic, amestecând mereu
* Se ia de pe foc, se amestecă bine cu untdelemnul şi ceapa mică rasă, până devine un sos
subţire
• Se taie slănina feliuţe mici şi subţiri
• Se pune la prăjit într-o tigăiţă
• Când s-a rumenit peste tot se scoate într-o farfurioară
• Se bat isteric 3 ouă
• Se pun la prăjit în grăsimea de slănină — omleta trebuie rumenită bine pe ambele părţi
• Se taie omleta, întâi feliuţe şi apoi pătrăţele
* Se pisează usturoiul, se freacă cu paprică
• Dacă a fiert ciorba 45 minute se pun şi făina cu ceapa şi untdelemnul, şi slănina prăjită, şi
omleta, şi paprică cu usturoi, amestecând de câteva ori, până se omogenizează
• Ciorba mai fierbe un sfert de oră, timp în care se bate oul cu smântână, laptele acru şi zerul
* Se toacă verdeaţa
* Se drege ciorba cu ale laptelui, lăsând-o încă un pic pe foc, să nu se răcească
•Se ia de pe foc la primul semn de fierbere, se adaugă verdeaţă, se potriveşte de sare

Felul II

GHIVECI MĂCELĂRESC
• 250 g piept de vită * 150 g piept de porc
• 250 g momite viţel * 250 g măduvioare
• 250 g gât berbecuţ
• 200 g măduvă de os mare * 150 g untură de la rinichi
• 600 g cartofi • 400 g morcovi
* 1 ţelină * 1 conopidă mijlocie
• l vânătă potrivită * 1 varză mică
• 2 dovlecei * 5 ardei graşi
• 2 fire praz • 1 gulioară
* 2 cepe mari * 300 ml bulion roşii
• 500 g fasole verde * 500 g mazăre verde
• sare, piper, după gust • 1 kg roşii
• 250 ml vin alb
• câte 1 legătură frunze ţelină, mărar, pătrunjel
* Se pun la fiert fasolea verde şi mazărea
• Carnea, momiţele şi măduvioarele se taie îmbucături mari şi se sărează, piperează
• Se toacă mărunt verdeaţa
* Se încinge untura într-o tigaie mare şi se rumeneşte uşor carnea (acoperită, să se şi înmoaie)
• Gulioara, cartofii, morcovii, ţelina, prazul, ceapa se curăţă
• Se taie bucăţi cartofii, morcovii, ţelina, prazul, conopida, vânătă, varza, dovleceii, ardeii, gulioarele
• Se toacă mărunt ceapa
* Se scoate carnea într-un vas, se acoperă
• Se pun la călit, în aceeaşi untură, vegetalele: cartofii, morcovii, ţelina, prazul, conopida,
vânătă, varza, dovleceii, ardeii graşi, gulioara — cam un sfert de oră, să ia gust
• Se scoate zarzavatul, se dă deoparte, se mai toarnă untură
* Se pune ceapa la călit; când s-a îngălbenit se stinge cu bulion de roşii şi se potriveşte de
sare şi piper pentru toată mâncarea
• Se amestecă fasolea şi mazărea fierte cu restul de legume
• Ceaunul primeşte mai întâi, frumos aşezate, o jumătate din legume
* Acum se carnea, momiţele şi măduvioarele, presărate cu bucăţi de măduvă grasă
* Se acoperă cu restul de legume, se toarnă ceapa cu sosul de roşii
* Se presară verdeaţa tocată
• Se aşterne un capac de jumătăţi de roşii, aşezate cu miezul în jos
* Se dă pe plită, să clocotească o dată, apoi în cuptorul cu foc mic — spre două ore
• Când mai e un pic mai mult de sfert de oră până e ghiveciul gata, se pune vinul la incălzit câteva minute, apoi se toarnă peste

Desert

ALIVENCI
• 6 ouă * 250 ml smântână • 150 g făină
• 200 g mălai • 50 g unt * 25 g unt (pentru uns tava)
• 250 ml lapte • 100 g pesmet fin
* 1 linguriţă sare (dacă nu pui telemea)
• 1 kg brânză de vaci (sau juma de vaci şi juma’ telemea submoderat sărată)
* Se frământă brânza până se face cremă
• Gălbenuşurile se separă şi se frământă cu brânza
• Acum torni smântână, untul şi sarea şi frămânţi să iasă alifie
* Adaugi treptat mălaiul care a fost frecat bine cu făină şi nu stai din frământat, că nu e bine;
aluatul se va întări oarecum dacă nu frămânţi cum trebuie
• Il laşi să se odihnească, nu ia
fost uşor nici lui, dar nici ţie
* Se bat albuşurile, până se fac troian
• Se unge o tavă cu unt şi o presari cu pesmet
* Se frământa aluatul cu albuşurile, până se acceptă pe deplin, se pun în tavă şi se da la
cuptor, până se rumeneşte

Meniu trimis de MARIUS BREBENEL.

Detalii croaziera: http://www.croaziere.net/croaziere_descriere.php?id=3997

Powered by www.libertatea.ro

Citeste si: http://www.bucatarescu.ro/2010/07/concurs-retete-pentru-vedete-mihaela-radulescu-aripioare-picante-la-tava-cu-cartofi-sub-capac/

http://www.bucatarescu.ro/2010/07/concurs-retete-pentru-vedete-mihaela-radulescu-spanac-moldovenesc

Citeste si:

Tags: , , , , , , ,

Leave a Reply