|

Reteta de weekend: Chiftelute din peste / Bucate amestecate… de Catalina Matei

Stiti cum se spune… ca tocatura cade greu la stomac si strica silueta. Dar, daca folosim peste ?! Ramasesem datoare cu o reteta de chiftele din peste si, cum pe criza asta nu e bine sa ai datorii, ma conformez si va prezint o nebunie. Povestea insa incepe cu vreo 30 si ceva de ani in urma… Cand tatal meu, abia infestat cu microbul pescuitului, s-a gandit sa o duca pe mama, o tanara bucuresteanca, usor mofturoasa, la un botez, la Murighiol. Cine a fost in zona, stie ca lipovenii prepara absolut orice din peste. Inclusiv placinta! Ce te faci insa cand tanara mofturoasa nu suporta mirosul de balta si consuma doar sardine la conserva?! «Noroc» ca s-au gasit niste chiftele pe masa, iar mama le-a devorat gandindu-se ca n-am mai mancat niciodata asa bunatate… din carne de pui. Asta pana a doua zi de dimineata, cand a aflat ca erau din peste! Iar de atunci consuma orice preparat din crap, somn, salau, stiuca, lin si tot ce se mai gaseste in Delta Dunarii.

Sa revenim la reteta pe care am mostenit-o… Dau prin masina de tocat, dar se poate folosi si robotul de bucatarie, 1 kg de file de somn si o jumatate de file de crap. In tocatura, se adauga, pe rand, doi-trei catei de usturoi zdrobiti, o legatura de marar taiata marunt, doua oua, sare, piper alb si negru, un pic de cimbru si, daca aveti si doua fire de tarhon proaspat, nu ezitati. Merge si un pic de ceapa verde in toata nebunia asta. Si un pic de boia dulce sau iute, daca preferati senzatiile tari. Le amestecati bine, pana compozitia devine omogena si usor de modelat in «gogosele» mai mici sau mai mari, dupa preferinte! Daca vreti, le puteti tavali prin faina (eu sar peste etapa asta). Nu va ramane decat sa vedeti chiftelele cum se rumenesc in ulei si sa le savurati cu un orez cu legume sau cartofi natur. Merg si alaturi de un rasol de mazare si fasole verde. Si, neaparat, langa un pahar de vin alb!

Veche prietena cu Nana, Lala & Bucatarescu, CATALINA MATEI este jurnalista si o pasionata creatoare de retete culinare.

Citeste si:

Tags: ,

10 Responses for “Reteta de weekend: Chiftelute din peste / Bucate amestecate… de Catalina Matei”

  1. Bucatarescu says:

    Cunoasteti retete similare? Bucatarescu vi le publica si o premiaza pe cea mai apetisanta! Dam vin de Corcova si accesorii de bucatarie Fiskars!

  2. Abysor says:

    Eu nu ma omor prea tare dupa peste ,asa ca prefer chiftelute de pui,(dar nu as refuza si chiftelute de peste……. )sunt foarte gustoase si la fel de usoare ca cele de peste:
    Aveti nevoie de: 1 kg carne tocata de pui, 3 oua, 2 catei usturoi, 1 morcov mai mititel, 1 ceapa mai mare, 1 legatura patrunjel si una de marar( nu foarte mari)1 cartof mijlociu. Carnea se da prin masina de tocat, iar toate legumele se rad pe razatoare mica, sau puteti sa bagati la robot toate ingredientele inclusiv verdeata, si la sfarsit scoateti toata compozitia intr-un castron, adaugati sare, piper dupa gust, dupa care puneti ouale , amestecati si dupa aceea prajiti in ulei chiftelutele , dar nu inainte de a le da prin faina. Servitile calde cu piure de cartofi. Sunt delicioase! Pofta buna!

  3. Andrei says:

    Gfff… As putea trai si fara aceste chiftelute :)
    Cumva cu carne rosie aveti? “D

  4. Bucatarescu says:

    Abysor, chiar daca eu nu ma omor dupa carnea de pui, tot te premiez cu ceva de la Fiskars!

  5. Bucatarescu says:

    Andrei, sa ne reintoarcem la chiftelutele spaniole (arabesti, de fapt) de la CM Bucatarescu? Si eu le prefer, dar reteta Catalinei m-a cam pus pe ganduri…

  6. Feliz says:

    Chiftelutele din peste sint cele mai bune. Mai bune chiar decit suratele in ale tocaturilor de sorginte araba, carora eu le recunosc suprematia… mai putin cind “se bat” cu cele ale gospodinelor din Delta noastra

  7. Bucatarescu says:

    Greu, greu de ales…

  8. Andrei says:

    Este interesanta reteta n-am ce zice! Probabil ca sotia ar fi fana!
    Apropo de peste… as manca o saramura de peste oricand… fara peste in farfurie ca ma enerveaza la culme sa “culeg” oasele :)

  9. Bucatarescu says:

    Exista si pesti cu oase putine, asa cum exista si pesti mici, care se mananca, de fapt, cu totul.Peste cateva minute, voi pune pe blog povestea hamsiilor pe care le-am facut azi, la pranz.

  10. Bucatarescu says:

    Catalina, e timpul pentru o reteta noua! Ce ne pregatesti?

Leave a Reply