|

Reteta de weekend: Crap la cuptor cu legume/Bucate amestecate …de CATALINA MATEI

Pentru acest weekend, am scos din lada de zestre de la mama, mai precis din bocceluta cu retete, «povestea» crapului la cuptor, cu legume. Este una dintre cele mai usoare retete cu peste, insa succesul ei depinde de cat de proaspat e crapul, in acest caz. Prin urmare, Printul din povestea noastra trebuie musai sa vina direct din Dunare. Niciun peste de crescatorie nu se compara cu rudele lui salbatice! Astfel, avem nevoie de un crap la 1,5-2 kg, proaspat, cu ochii limpezi si branhiile de un rosu aprins. Dupa ce se curata de solzi si de intestine, se spala bine sub jetul de apa rece si se pune apoi la scurs. «Suita» crapului din povestea noastra este alcatuita din o telina – cel mai bun sfetnic al printului nostru, 2-3 morcovi dulci – valetii de nadejde, 2-3 cartofi potriviti – bravii scutieri, o jumatate de kg de ciuperci si 3 mere ionatane – domnitele rusinoase. Toate legumele se curata de coaja, se spala bine si se taie bucatele. Apoi, pestele se cresteaza pe ambele parti, se unge cu ulei de masline si zeama de lamaie si se presara sare grunjoasa si piper, apoi se adauga cimbru si o ramurica de rozmarin. Acelasi «tratament» se aplica si la interior. Pestele, astfel fezandat, se lasa un sfert de ora la frigider. Intre timp, legumele se calesc intr-o tigaie, cu o lingura de ulei de masline, iar apoi se rastoarna intr-o tava inalta. Peste patul de legume se aseaza crapul condimentat si se lasa in cuptorul incins, la foc potrivit, timp de 30-40 de minute. Dupa un sfet de ora, se scoate tava din cuptor, se intoarce pestele si se stropeste cu zeama lasata de legume. Apoi, toata «povestea» se lasa la foc incins pana cand se rumeneste pestele si pe cealalta parte. Crapul este facut, daca atunci cand bagi varful cutitului, langa capul pestelui, carnea este alba-rozalie, nu sangerie. Si cum, altfel, sa inchei o poveste daca, la sfarsitul «Si-au mancat fericiti, de s-au lins pe degete o zi intreaga!», nu servesti alaturi un pahar de vin alb!

CATALINA MATEI este jurnalist si o pasionata creatoare si colectionara de retete culinare.

Citeste si:

Tags: , , , , ,

Leave a Reply