|

Adevarata salata cretana …propusa de LIVIU ANTONESEI

N-am mai scris nimic aici de la reportajul culinar veneţiano-londonez şi mi s-a făcut ruşine de gazdă şi de eventualii mei cititori! Iar reţeta asta o tot promit de la debutul verii – şi chiar e una de vară! S-o scriu înainte de a se încheia anotimpul. Mai ales că, acum, am o placă pentru pregătit mîncarea de 2, 22 pe 0, 65 metri! E loc să le înşir pe ea toate cele necesare, ba chiar şi pe cele care nu sînt deloc necesare! Deci, îmi pun la îndemînă patru roşii „de la ţărani”, doi castraveţi de mărime medie, o ceapă, cinci căţei de usturoi, un ardei gras, un măr fără coajă.  Mai fierb două ouă tari, scot la îndemînă vreo sută de grame de muşchi de vită (merge şi pastramă, ba chiar şi pastramă de oaie), tot vreo sută de grame de feta (dacă n-aş avea, aş pune telemea de oaie, iar în disperare de cauză, chiar caşcaval afumat, doar că l-aş pune ras, nu cuburi). Mai iau un pumn de măsline verzi mari (nu că aş fi sectar, le-am ales verzi şi din motive cromatice, dar sînt la fel bune şi negre, roşii etc). Spăl bine legumele, le las să se usuce pe un şervet de bumbac, apoi încep să le tai într-un castron mărişor. După ce-am tăiat totul în cuburi, felii, rondele, după felul lor, arunc un ochi şi îmi place ce se întrevede. Să nu uit, căţeii de usturoi se taie în rondele atît de subţiri că poţi privi prin ele. Amestec încet compoziţia, adaug puţină sare de mare, în ciuda faptului că brînza şi carnea sînt deja sărate. Presar deasupra un amestec de ierburi mediteraneene, praf, special pentru salate. Mă uit spre plicurile cu busuioc şi mentă, trag la sorţi în gînd şi iese busuiocul. Dacă aş fi avut verde, aş fi pus frunze de mentă. Presar, deci, şi un praf de busuioc. Iau sticla cu ulei de măsline şi torn atent, însă nu cu un spirit exagerat de economie. Dacă aş fi unul din cei care pun oţet într-o salată cu roşii, n-aş pune nici într-un caz oţet clasic, ci balsamic. Dar nu sînt oricum dintre cei care folosesc oţet la roşii, aşa că bag sticla de oţet de Modena înapoi în dulap.

Ce-am gătit arată bine, miroase apetisant! Iau două platouri, le acopăr cu frunze de salată verde, apoi, pe cît sînt în stare, împart echitabil salată peste frunzele cu pricina. Dacă e să fie mîncată cu pîine, atunci trebuie să fie neagră de vatră. Şi mai bune sînt turtele făcute de bunica pe plită. Cum nici bunica nu mai e pe lumea asta, nici plitele tradiţionale răspîndite peste tot, putem cumpăra lipii libaneze, italiene sau turte indiene, că sînt cele mai apropiate de ale bunicii. Cînd am mîncat prima dată salata în formula asta, eram în Creta, aşa că am avut un pahar de Retsina la îndemînă, care pe aici n-am găsit vreodată. Dar am controlat, merge excepţional şi cu un pahar de Frîncuşă de Cotnari.

Citeste si:

Tags: , , , , , , , , , , , ,

28 Responses for “Adevarata salata cretana …propusa de LIVIU ANTONESEI”

  1. @) All

    Am uitat! Se poate rade si putin ghimbir… N-aveam acum radacina la indemina!

  2. Alice says:

    Pare tentanta salata. Desi banuiesc ca, daca o maninci in Creta, e si mai buna, nu?! Dar, cum pare usor de facut, ma gindesc s-o incerc, inclusiv cu feliutele de usturoi cu tot (eu sunt alergica, dar daca sunt atit de fine incit te uiti prin ele, ma gindesc c-or fi inofensive!). Si planuiesc s-o savurez in gradina mea de la etajul 7 (dimineata, cind vipia nu incinge inca cimentul) unde se lafaie in toata splendoarea lor doi leandri albi adusi chiar de mine, cu infinite precautii, taman de la Olympic Beach in 2003.
    Am insa o nedumerire: cum se impaca marul cu usturoiul?

  3. Bucatarescu says:

    Alice, ti-ai raspuns singura: usturroiul e prezentat straveziu, lamelar…

  4. @) Alice

    Sigur ca e de preferat in Creta, dar cum nici eu nu merg acolo, cel putin deocamdata, mai mult de doua saptamini pe vara, mai des o fac la Iasi! Si e buna. Usturoiul, care nici nu e foarte mult, merge excelent cu marul. Eu sint, de felul meu, un experimentalist si, chiar acum, am curatat un catel de ustoroi si am mincat-o cu o felie de mar – deci, in stare pura, fara alte ingrediente! – e foarte bun. Daca ai insa alergie, e mai bine sa nu incerci in proportia asta…

  5. sanis says:

    @LA

    Maestre, am vazut Retsina ultima data la un Carfour. Cum nu e popular la romani, as crede ca se mai poate gasi…

  6. Daca_nu_nu says:

    Cam aşa o fac şi eu (habar n-aveam că-i „cretană”).
    Deosebiri: niciodată caşcaval – întotdeauna feta sau telemea; întotdeauna măsline verzi, fără sâmburi; nu pun nici ierburi mediteranene, nici busuioc, nici mentă – pun cimbru; nu răzuiesc ghimbir ci… ţeler. Şi da, nu agreez oţetul într-o salată de roşii…

  7. @) Sanis

    La un Carrefour? Hopa! Multumesc tare mult pentru pont! Ramin dator!

  8. @) Daca_nu_nu

    Chestiile astea cu “niciodata” nu cad bine la bucatarie! Mai bine incerci si cu ierburi, busuioc/menta… Si dupa ce vezi cum e, te decizi daca e niciodata, uneori sau mereu…

  9. Daca_nu_nu says:

    Ha!-Ha!-Ha!
    Care va să zică, domnia ta eşti sigur că n-am încercat…
    Atunci, suntem chit. Nu rămân datoare…
    :)

  10. @) Daca_nu_nu

    Inteleg, prin urmare, ca vei incerca! Cum voi incerca si eu, la un moment dat, cimbrul!

  11. Daca_nu_nu says:

    Dacă zici domnia ta… cu plăcere!
    :) :) :)

  12. Cuisinette says:

    Mie mi-e pofta de poveste. Mancare stiu si eu sa fac, dar sint inebunita dupa experientele fiecaruia, ma bucura sa stiu ca mai sint si altii ca mine… sa iau o mana de ceva, un praf de altceva, citeva frunze de orice si sa iasa un deliciu din ele.

    Americanii mei sint inebuniti dupa “leftover omelete” pe care o gasesc foarte intresanta si gustoasa… bag nasul in frigider dis de dimineata, ce gasesc toc si pun la tigaie… sparg citeva oua peste si gata :) )

    Busuiocul… am avut mare problema cu mirodenia asta… in mintea mea doar popa folosea busuiocul.
    Pana intr-o zi cind m-am dus in vizita la Neamt la parintii unui prieten si mi-a facut doamna o ciorba de gaina in care a pus o creanga de busuioc. A fost asa de buna incat am mancat pana nu m-am mai putut misca. De atunci am folosit si eu.

  13. @) Cusinette

    A, sigur ca povestile fac farmecul, ca retete tipice putem gasi si-n cartile de bucate. Si eu am descoperit busuiocul tirziu si, oricum, mai intii ca excelent leac pentru raceala. De altfel, e un antiinfectios putermic, de asta se si foloseste la aghiazma. Menta, de asemenea, cade foarte bine in multe salate sau sosuri…

  14. Bucatarescu says:

    Uneori, povestea e mai gustoasa decat mancarea propriu-zisa, de acord cu Cuisinette!

  15. Bucatarescu says:

    Eu sunt nebun dupa pesto, in care busuiocul e ingredient de baza, pe langa parmezan, samburi de pin, ulei de masline etc. Din pacate, Nana nu mai suporta pesto! Am mancat prea mult intr-o perioada… Am avut mai multa sansa cand i-am adus din Italia (Sicilia) pesto cu rosii…

  16. @) Bucatarescu

    Da, da, da! Pesto e valabil! Ce inseamna nu mai suporta? Nu e vorba de vreo alergie, ci de o reactie psihica de respingere?

  17. Bucatarescu says:

    Dupa nastere…. Nu-i mai place mirosul!

  18. @) Bucatarescu

    Am inteles.

  19. Bucatarescu says:

    Liviu, salata cretana se mentine si azi in topul vizualizarilor!!! Asteptam reteta noua!

  20. @) Bucatarescu

    Hopa! Ma gindesc! Dar vad ca esti cu ochii pe site chiar si de la Zurich, mestere!

  21. Bucatarescu says:

    Mai stau un pic pe site, apoi plec la Street Parade. Incerc sa revin in timpul pranzului!

  22. @) Bucatarescu

    Pofta buna, maitre! Noi pe aici, la ce canicula avem, ne gindim ce poate fi mai usor si racoros!

  23. Bucatarescu says:

    Urmatoarea destinatie inZurich: restaurantul Quaglinos, specific mediteranean si euro-asiatic.

  24. @) Bucatarescu

    Nu chiar sa ne dai raportul, dar sa ne spui cum a fost!

  25. Bucatarescu says:

    Voi face rapoarte amanuntite despre: Hiltl, Quaglinos, Baur au Lac, Street Parade!

  26. @) Bucatarescu

    Multumesc, maitre, multumesc! Sper ca nimic nu a fost nu este si nu va fi dezamagitor!

  27. Bucatarescu says:

    Tocmai am depus raportul vegetarian!!!

  28. @) Bucatarescu

    Imediat ne uitam, jeun maitre!

Leave a Reply