|

ADRIANA PARISSI …Despre ceapa. 2 Retete cu vinete

Nimic nu e mai rău, după părerea mea, decât să stai în trafic în mijlocul verii şi să ai aerul condiţionat stricat în maşină. Vrând, nevrând laşi geamurile în jos, pui ventilatorul la maxim şi îţi promiţi în gând că luni la prima oră duci maşina la mecanic. Cam astea au fost gândurile care m-au  încercat în timp ce mă întorceam de la “Whole Foods” – un magazin cu produse alimentare fără pesticide şi antibiotice, când am văzut că traficul se opreşte.

Sute de maşini în faţa mea, aliniate pe patru benzi şi toţi atiţia şoferi nervoşi, întrebîndu-se ca şi mine, ce s-a întâmplat. Fireşte zvonurile au început să circule curînd: un accident, traficul infernal dinaintea unui meci sau camion cu pesticide răsturnat în mijlocul străzii. Am evaluat în gând cât timp puteau sta legumele mele înainte de a se veşteji, apoi am început să-mi privesc vecinii, amintindu-mi de povestirea “Autostrada din Sud” a lui Julio Cortatzar.

De data aceasta însă nu era nici o solidaritate între oameni, ori poate că aşteptam de prea puţin timp. Singura solidaritate pe care am ghicit-o părea să fie a unor persoane care urăsc ceapa. Aşa cel puţin indica un abţibild pe bara maşinii din faţa mea: http://www.ihateonions.org. Cum poate cineva să urască ceapa? Mărturisesc că nu am acces la  internet de pe telefonul mobil, însă dacă aş fi avut m-aş fi conectat imediat să vad cine sunt aceşti oameni. Primul impuls a fost să mă revolt. Ceapa este ingredientul esenţial în toate reţetele din toate culturile, de pe toate meridianele. Toate încep cu ‘se ia o ceapa şi se taie aşa şi pe dincolo”… Pînă şi Gunter Grass, în romanul său “Decojind ceapa” aduce, indirect, un omagiu acestei legume. Ca să nu mai vorbesc de zicala americană “Viaţa e ca o ceapă: o decojeşti, foaie, cu foaie ca să constaţi că nu e nimic înăuntru.” Cum ar arăta bucătăria franceză fără celebra supă de ceapă? Dar cea românească fără renumita tocăniţă? În ce sos am mai coace ficatul din reţetele de ficat cu ceapă? Bineînţeles că lumea, aşa cum o ştim, ar înceta să existe, am tras eu concluzia.

Ajunsă acasă am constatat că această pagină web conţine reţete fără ceapă. Dintr-un motiv oarecare există o categorie de oameni care urăsc ceapa. Şi nu vorbim despre mofturi de adolescente care comandă burgeri fără ceapă de teamă să nu miroasă când se întâlnesc cu prietenii.

A doua reacţie a fost să văd dacă există vreo pagină web de genul iloveonions.com sau aşa ceva. M-am liniştit. De la poeme dedicate cepei pe diverse bloguri, până la pagini web de genul iloveonionsandgarlic.com, pentru fiecare persoană care urăşte ceapa există mult mai mulţi care o iubesc.

Dacă Julio Cortazar ar fi trăit în zilele noastre şi, prins în trafic, s-ar fi putut delecta citind inscripţiile maşinilor din jurul său, cu siguranţă că “Autostrada din Sud” ar fi avut ar conotaţii culinare. Pentru că este vară şi suntem în plin sezon de vinete, am să redau mai jos doua reţete care necesită, fireşte, ceapă.

Vinete cu linte (Mualle)

Ingrediente

3-4 vinete turceşti (lungi şi înguste) curăţate în dungi pe lungime

1/2 cană de linte

1 ceapă tăiată peştişori

4-5 căţei de usturoi tocaţi mărunt

3 ardei graşi verzi

2 roşii tăiate cubuleţe

Fire de mentă sau circa 2 linguriţe de mentă uscata

Sare şi piper roşu după gust

1 lingură de bulion de roşii

160  ml ulei de măsline

3 linguri de melasă de pomegranate (se găseşte în magazinele arăbeşti)

Preparare:

Curăţaţi vinetele de coajă pe lungime, lăsînd câteva dungi de coajă alternînd cu porţiuni fără coajă.

Tăiaţi-le apoi în sferturi, pe lungime. Tăiaţi fiecare sfert  în 3 bucăţi. Săraţi vinetele şi asezaţi-le într-o tavă şi daţi-le de-o parte pentru aproximativ o oră, până îşi lasă zeama amară.

Între timp puneţi lintea la fiert cu 2 căni de apă şi fierbeţi până când se înmoaie. De regulă se recomandă să se înmoaie lintea de cu seara sau să se fiarbă într-o oală sub presiune.

Într-un castron amestecaţi roşiile, ardeii, ceapa, menta, sarea, usturoiul, piperul şi bulionul.

Ungeţi o tavă cu ulei (preferabil o tavă de fontă), puneţi apoi ½ din amestecul de legume. Deasupra aşezaţi jumătate din vinete, urmat de jumătate din linte, apoi cealaltă jumatate de vinete, linte şi deasupra restul de amestec de legume. Turnaţi uleiul de măsline în special pe părţi să nu se ardă. Turnaţi câte puţin din molasă. Daţi la cuptor la foc mic pentru circa 60-90 minute.

Mualle este delicious cu iaurt şi orez.

Vinete umplute (Karniyarik)

Pentru acest fel se folosesc vinete cât mai mici, lunguieţe. În lipsa acestora se pot tăia vinetele mai mari în felii groase de câţva centimetri şi scobi interiorul lor, ca pe un pahar.

Ingrediente:

6 vinete (aproximativ 1 kg)

3 cepe mari

250 gr carne tocată

4 roşii

3 ardei graşi

4 căţei de usturoi

1 legatură de pătrunjel

2 linguriţe de sare

1 vârf de cuţit de piper

Preparare:

Tăiaţi cotorul vinetelor, curaţaţi-le de coajă în lungime, ca pe castraveţi, alternînd fâşii de coajă, cu fâşii fără coajă. Tăiaţi-le apoi în jumătaţi, pe lungime (în cazul în care aveţi vinete mici), scobiţi-le in interior cu ajutorul unei linguri şi aşezaţi jumătăţile astfel obţinute într-o cratiţă cu capac. Spălaţi-le bine, săraţi-le şi lăsaţi-le la scurs 30 min pe şervet de hârtie sau într-o strecuratoare, pentru a se scurge sucul amar din ele.

Separat pregătiţi umplutura astfel: prăjiţi ceapa cu usturoiul la foc mic, adăugaţi carnea tocată, acoperiţi şi lăsaţi să fiarbă înabuşit la foc mic 8-10 minute, amestecînd din când în când. Pentru cei care doresc cât mai puţină grasime în compoziţie, se poate prăji carnea tocată separat, cu 1 lingură de ulei, la foc mic, astfel încât sa iasa toată zeama din ea. Acesta zeamă se scurge după aceea, iar carnea astfel gătită se adaugă peste ceapa şi usturoiul prăjit.

Adăugaţi pătrunjelul, 3 roşii şi 1 ardei, tocaţi mărunt, sarea şi piperul. Acoperiţi şi fierbeţi înăbuşit câteva minute, până când zeama legumelor va scădea considerabil. Daţi la o parte şi umpleţi cu acest amestec vinetele scobite. Tăiaţi roşia şi arediul în felii şi puneţi deasupra fiecărei vinete umplute. Turnaţi 1 cană de apă fierbinte în cratiţă, acoperiţi şi daţi la cuptor, la foc mediu, circa 20 minute, avînd grijă să nu se evapore apa. Dacă scade prea  mult, mai adăugaţi apă şi continuaţi să coaceţi. Luaţi apoi capacul şi mai coaceţi încă 10 – 15 minute până capătă o crusta  uşor maronie.

ADRIANA PARISSI este scriitor, corespondent special in Statele Unite, o pasionata colectionara si creatoare de retete culinare.

Citeste si:

Tags: , , , , , ,

2 Responses for “ADRIANA PARISSI …Despre ceapa. 2 Retete cu vinete”

  1. Cuisinette says:

    Eu iubesc si ceapa si usturoiul la nebunie. Pai cum sa am eu un meze fara ceapa? Ori salata de vinete fara usturoi sau ceapa?

    Sint antibioticele mele, eu racesc foarte rar si sa bat in lemn dar la spital n-am fost in viata mea decit pt rutina :)

    Merci pt retete, mereu colectionez retete interesante.

  2. Bucatarescu says:

    Mai multe despre retetele lui Cuisinette pe http://www.loveofgoodfood.com.

Leave a Reply