|

Concurs CampingGrill.ro/DE TOATE PENTRU GRATAR – grupaj colectiv de retete (11-20)

CARNE DE PORC MARINATA CU LEGUME (Mihaela Roxana Dinu)

Carnea de porc o taiem felii,o batem usor si o lasam la marinat cateva ore intr-un amestec de vin rosu cu sare,piper,cimbru,boia,putin ulei,rondele de ceapa si de ardei iute. Incingem bine gratarul si frigem carnea si legumele curatate de coaja si taiate in felii.  Rosiile le frigem intregi.

Vinetele,dovleceii si ceapa vor avea un gust si mai bun daca le trecem inainte de a le frige, prin marinata in care a stat carnea.

Dupa asa o masa, merge foarte bine si un porumb copt!

CARNE DE PORC CU VINETE SI DOVLECEI (Laurentiu Arimia)

Carnea de porc o taiem felii,o batem usor si o lasam la marinat cateva ore intr-un amestec de vin rosu cu sare,piper,cimbru,boia,putin ulei,rondele de ceapa si de ardei iute. Incingem bine gratarul si frigem carnea si legumele curatate de coaja si taiate in felii.  Rosiile le frigem intregi.

Vinetele,dovleceii si ceapa vor avea un gust si mai bun daca le trecem inainte de a le frige, prin marinata in care a stat carnea.

TOCANITA DE LEGUME COAPTE CU PUI (Mioara Climescu)

Ingrediente:
- 6 grasi
- 1,5 kg vinete
- 1/2 kg dovlecei
- 4 rosii mari
- 2 morcovi mari
- 2-3 cepe
- 1 ardei iute
- 6 pulpe superioare
- 200 ml suc de rosii
- 1 pahar de vin alb sec
- ulei
- sare, piper, cimbru
- 3 catei de usturoi
- 3 foi de dafin
- patrunjel

Preparare

Punem la fiert pulpele cu o ceapa mica, intreaga.
Coacem, pe gratar, ardeii grasi, rosiile, ardeiul iute si o ceapa. Dupa ce s-au copt, le curatam si le taiem cubulete.
Curatam, spalam si taiem cubulete, vinetele si dovleceii. Morcovul il curatam, spalam si il dam prin razatoarea cu ochiuri mici. Taiem marunt o ceapa si cateii de usturoi.
Intr-o cratita incapatoare incingem ulei si calim vinetele cu dovleceii. Adaugam ceapa cruda, usturoiul. Stingem cu sucul de rosii si adaugam restul de legume coapte.
Cand carnea este aproape fiarta, o scoatem din zeama si o dezosam.
Adaugam carnea peste legume si punem 3 foi de dafin, cimbru, piper, sare si zeama in care a fiert carnea si dam la cuptor pana scade sosul la jumatate. Punem vinul si mai lasam 10 minute.
Scoatem de la cuptor si adaugam patrunjelul taiat marunt.
BARBECUE IN STIL AMERICAN (Victoria Toma)
Niciodata nu m-am dat in vant dupa gratarul clasic romanesc in care se inghesuie bucati mari de carne si mititei negri de fum, ci mai degraba am optat pentru modelul american, asa-numitul barbecue. O sa va prezint frigaruile mele preferate ca reteta de carne cu legume! Eu de obicei folosesc carne de pui, dar nu e o regula. Se poate folosi si carne de porc si de ce nu peste – calcanul e prietenul meu preferat pentru gratar

Bun.. sa revenim! Toata lumea stie ca orice preparat din carne iese perfect fraged daca in prealabil carnea este lasata sa se odihneasca intr-o marinata. Multa lume apeleaza la marinata rapida, de 2-3 ore, eu obisnuiesc sa las carnea peste noapte daca a doua zi planuiesc sa fac gratar. “Amicul” Robert Rainford m-a invatat ca pungile de plastic care se inchid ermetic sunt ideale pentru marinare, asa ca vi le recomand.

Marinate sunt zeci de feluri, fiecare poate face dupa gust, cu siguranta nimic nu va exploda pe gratar sau nu va lua foc ) poate doar daca turnati ceva din sticla de whisky pe care o tineati pentru Revelion. Asadar : cimbru, 2-3 linguri de mustar boabe, cativa catei de usturoi semi-zdrobiti sau pasati, 100-150 ml de vin (de care aveti, numai sa nu fie dulce – de la demi-sec in sus..)  cam 50 ml de ulei de masline si cateva linguri de smantana.

Pieptul de pui taiat cubulete ceva mai mari (pe gratar se vor mai micsora)  se pune in aceasta marinata si se tine peste noapte la frigider. Indicat ar fi sa mai agitati punguta din cand  in cand dar.. cum n-o sa va puteti alarma pentru asta…

Bun, s-a facut dimineata, asa ca mai aveti nevoie de : ardei gras – recomand de toate culorile, pentru aspect. Se stie ca intai de toate mancam cu ochii 3-4 cepe – eu folosesc ceapa rosie, e mai blanda ; bacon – cam 250-300 grame; ciuperci – ca sa nu ne incurcam in gramaje, alegeti ciupercute champignon, sunt delicate si de marimi egale si puteti socoti cu usurinta cam cate va trebuie ; rosii – obisnuite pe care sa le taiati in sferturi sau puteti opta pentru .. cherry , sunt usor de manevrat, au un aspect foarte placut si sunt si foarte gustoase.

Scobitorile de lemn : cat timp va ocupati de legume, mai curatati gratarul, mai gustati o racoritoare, le puteti tine cam o ora intr-un vas cu apa, nu se vor arde pe gratar Nu uitati sa curatati bine gratarul si sa il ungeti cu ulei.

Puteti aranja carnea, baconul si legumele cum doriti, numai sa tineti cont ca la fiecare capat sa fie o bucata de carne, legumele se inmoaie si v-ati putea trezi cu frigarui pe jos nu pe scobitoare. Mai mult de 3-4 minute nu se tin pe fiecare parte.

Garnitura? Cartofi prajiti (sau daca vreti ceva mai sanatos – copti, ca tot ati aprins gratarul!) o salata asortata.. si multa voie buna!

Bautura : Evident, bere!

Pofta buna!

FRIGARUI DE PUI CU LEGUME (Elena Iasmina)
Ingrediente:
Piept de pui,ardei verde si rosu,ceapa ,morcovi si ciuperci

Mod de preparare: Carnea de pui am taiat-o bucatele potrivite,si-am condimentat cu suc de lamaie,
paprika,piper,sare si praf de usturoi si ulei de maslina le-am lasat o noapte la frigider sa se macereze bine iar a doua zi le-am pus pe bat si la gratar cu ele .

CARNE DE PORC CU LEGUME LA GRATAR (Stefan Gavrila)
Ingrediente:
    * carne de porc
    * vinete
    * ceapa
    * dovlecei
    * rosii
Mod de preparare:
Carnea de porc se taie felii, se bate usor si se lasa la marinat cateva ore intr-un amestec de vin rosu cu sare, piper, cimbru, boia de ardei iute/dulce, putin ulei, rondele de ceapa si de ardei iute.
Se incinge bine gratarul si se pune carnea pe gratar, se frige si apoi legumele se curata de coaja si se taie in felii.
Rosiile se frig intregi, au un gust mult mai bun decat taiate.

Vinetele, dovleceii si ceapa vor avea un gust si mai bun daca le trecem inainte de a le frige, prin marinata in care a stat carnea de porc.

Daca tot avem jar, pana mancam, putem coace si un porumb, merge foarte bine...apoi o bere si eventual ceva somn :) 

DORADA CU LEGUME LA GRATAR (Anonim)
Ingrediente:
* 4 dorade
* 4 dovlecei mici
* 400 de grame de ciuperci pleurotus
* 1 lingură de oregano uscat
* 6 căţei de usturoi
* 1 lămâie
* 3 linguri ulei de măsline
* sare
* piper
Porţii: 4
Timp de preparare: 40 de minute
Preparare:
- se curăţă de solzi şi intestine peştii;
- se curăţă usturoiul şi se piseaza;
- se extrage/stoarce zeama din lămâie;
- se sărează şi piperează peştii;
- se ung peştii cu puţin ulei şi se presară peste ei oregano uscat;
- se prepară un mujdei de usturoi;
- se amestecă usturoiul cu zeama de lămâie şi ulei, sare şi puţin piper;
- se taie în fâşii groase de 1 centimetru, pe lungime, dovleceii;
- se aplatizează uşor, cu dosul palmei, ciupercile;
- se presară sare peste ciuperci şi dovlecei;
- se pun peştii pe grătarul Încins;
- se frig dovleceii şi ciupercile pe grătar, pe ambele părţi;
- se scot ciupercile şi dovleceii de pe grătar şi se stropesc cu mujdeiul de usturoi;
- se frig peştii pe ambele părţi, câte 8-10 minute pe fiecare parte;
Observatii:
Dacă se doreşte ca peştele să fie mai bine făcut, se crestează pe ambele părţi în 2-3 locuri înainte de a se pune pe grătar
Atenţie când se întoarc/rasucesc peştii să nu le rupeţi pielea ! Se lasă peştii pe grătar minim 5-6 minute înainte de a verifica dacă s-au rumenit.
FRIGARUI (Iuliana Mirela Cirnaru)

Ingrediente pentru patru portii:

2piept de poi, 2 cepe rosii, 6 ciuperci, 2 ardei, 2rosii

Se spala carnea , cepele, ciupercile,ardei si rosiile se curata si se taie bucati potrivite. Se condimenteaza pestele, si sareaza celelalte legume.

Se pun alternativ pe cele 4 bete de frigarui si se pun pe gratar. Se intorc pe toate partile pana se rumenesc.

FRIGARUI DE PUI CU ROZMARIN SI SOS DE MURE (Adrian Iliescu)

Ingrediente : 1,2 kg de piept de pui dezosat sau pulpe dezosate (cu sau fara pielita), 2 linguri de rozmarin tocat, proaspat, 60 ml de vin alb sau vermut, 1 lingurita de piper macinat, 2 linguri de ulei de masline

Pentru sos:
500 g de mure proaspete sau congelate, 1 lingura de otet de mere sau otet balsamic, 2 linguri de gem de coacaze, ¼ lingurita de nucsoara macinata

Se taie puiul in bucati de 3-4 cm si se pune intr-un bol. Se amesteca cu vinul, uleiul, rozamrinul si piperul. Se acopera si se pune deoparte pentru a se marina in frigider timp de 1 ora. Se scoate puiul din marinata si se pastreaza sucul de marinata ramas. Se pune puiul pe betisoarele de frigarui si se presara cu sare. Se pune pe gratar pentru 8-10 minute, cate 4-5 minute pe fiecare parte. Se pune pe un platou si se acopera puiul.
Pentru sos, puneti marinata si murele intr-o tigaie si fierbeti la foc mic pana ce se inmoaie murele. Puneti intr-o sita pentru a scapa de pulpa. Puneti la loc sucul in tigaie. Adaugati otetul, gemul si nucsoara si fierbeti pana ce scade sosul la o treime, ca sa obtineti o consitenta de sirop.
Peste pui se pune sosul si se serveste imediat. Se obtin 4 portii din ingredientele de mai sus.

Citeste si:

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply