|

Concurs RETETE PENTRU VEDETE/Mircea Badea: Gulas la ceaun, Clatite banatene

Daca ar fi sa invit acasa la mine o vedeta autohtona l-as invita pe Mircea Badea, imi place foarte mult emisiunea, cum o prezinta si incerc sa nu pierd nici una dintre emisiunile lui “In gura presei”.
Si eu si sotul meu cred ca la o cina nu ne-am plictisi deloc cu aceasta vedeta (sotul meu fiind o persoana asemanatoare vedetei alese); fiind din zona Banatului i-as pregati o cina tipic banateana.

Retete:
1. Gulas la ceaun
2. Desert: Clatite banatene

1. GULAS LA CEAUN:

Ingrediente:
- Folosim un ciolan de porc de aproximativ 2,5 kg -  pentru gulas, prefer carnea de vita.
- 8 cepe medii (1,5 kg.)
- 1 lingura cu varf de boia de ardei dulce, de buna calitate
- 2 linguri de pasta de ardei rosu
- 1 litru de bulion de rosii (al meu a fost de casa, daca se foloseste pasta de rosii se reduce cantitatea)
- 2 kg de cartofi, curatati si taiati in cuburi
- 3 morcovi si 3 patrunjei-radacina – optional, zarzavatul nu e obligatoriu, dar decat sa se foloseasca vegeta sunt de preferat legumele
- sare, piper, o lingura rasa de chimion zdrobit
- 3 foi de dafin
- patrunjel verde tocat pentru presarat, in final
- pentru galuste: 1 ou, gris si faina in cantitati egale, pana la obtinerea unui aluat potrivit.

Mod de preparare:

Pentru inceput, se decongeleaza rapid ciolanul, se indeparteaza soriciul si il degresam, taind slaninuta in fasii.

Alegerea cepelor.

Se agata ceaunul la locul lui si se purcede. Se topeste slaninuta pe care am dat-o jos de pe ciolan (in mod obisnuit se poate folosi ulei, dar avand slanina nu mai e nevoie.

Cand s-au rumenit jumerele, le-am scos din ceaun si in grasimea rezultata se pune ceapa tocata la calit.

Cand ceapa devine sticloasa se adauga boiaua de ardei.

Se amesteca rapid si imediat se stinge cu apa fierbinte – boiaua nu se lasa sa se caramelizeze pentru ca isi schimba gustul. Se pune carnea, foaia de dafin, chimionul zdrobit, sare si piper.

Cand ciolanul a fiert, se scoate din ceaun si se dezoseaza.

Se adauga in ceaun cartofii, carnea taiata in bucati potrivite si pasta de ardei:

Cand cartofii au fiert, se pune si bulionul si am gustat zeama, potrivind gustul de sare si piper.

Se vate oul cu putina sare si se aduga pe rand cate o lingura de gris, apoi una de faina, pana cand am se obtine un aluat consistent:

Cu o lingurita, se pun bucatele mici de aluat in gulas:

Se lasa sa fiarba 7-8 minute si gata.

Se ia ceaunul de pe foc si se presereaza verdeata tocata.

Se mananca incet (tipic vanatenilor), si se savureaza deplin fiecare inghititura.


2. Clatite banatene

Ingrediente (pentru 4 persoane)

- 8 clatite pregatite dupa reteta preferata a fiecaruia (preferabil cat de subtiri)
- 250 de grame de branza de vaci
- 5 oua
- 2 plicuri de zahar vanilat
- 200 grame de smantana dulce
- 250 de grame de zahar
- stafide
- unt pentru uns vasul gratinabil

Mod de preparare
Branza se amesteca cu un ou intreg, 50 de grame de zahar, stafidele si un plic de zahar vanilat.

Se separa ouale, galbenusurile se mixeaza cu un plic de zahar vanilat, 80 de grame de zahar si smantana:
Clatitele se umplu cu amestecul de branza, se impacheteaza ca sarmalele si se aseaza intr-un vas termorezistent uns cu unt, presarand fulgi de unt si pe deasupra (sau vase individuale cu cate doua clatite).

Albusurile se bat spuma tare, apoi se adauga restul de 120 de grame de zahar si se continua baterea pana la completa dizolvare:
Se toarna peste clatite crema de galbenusuri si smantana si se introduc in cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius. Dupa aproximativ 7-8 minute, cand crema de galbenusuri pare sa se inchege pe margini, se scoate vasul din cuptor si se monteaza rapid pe deasupra bezeaua:

Se reintroduc in cuptor pana se caramelizeaza bezeaua.

Reteta trimisa de DANIELA CARMEN ONET, Arad.

Detalii croaziera: http://www.croaziere.net/croaziere_descriere.php?id=3997

Powered by www.libertatea.ro

Citeste si:

Tags: , , , , , ,

17 Responses for “Concurs RETETE PENTRU VEDETE/Mircea Badea: Gulas la ceaun, Clatite banatene”

  1. Reteta de clatite banatene pe care a inscris-o in concurs aceasta doamna e copiata cuvant cu cuvant de pe blogul meu. Inteleg sa se inspire, dar, macar pentru un concurs, putea sa puna un gram de creativitate in postarea ‘mneaei. S-o fi reprodus din memorie, nu cu copy paste. Dovada: http://cuinabanateana.blogspot.com/2009/02/clatite-banatene-sau-ca-la-ana-lugojana.html

  2. Stupoare: a copiat si reteta de gulas! Incredibil, sincer, sper ca nu a castigat ea concursul, verificati: http://cuinabanateana.blogspot.com/2009/09/gulas-la-ceaun.html

  3. anica says:

    Draga Laura Laurentiu!
    Cand am ridicat problema Copy-paste aici:
    http://www.bucatarescu.ro/2010/10/alte-retete-de-toamna-la-gratar-11-17-concurs-campinggrill-ro/#comment-3802
    o domnisoara Lorena,mi-a sarit in cap,facandu-ma tata si fara cutura urbana si ca-mi arde sa verific cine,de unde si ce copiaza!
    Multumesc, ca ati sesizat chiar dvs ca autoare a retetelor !
    Sper ca Lorena sa-si tina gura si sa-si vada de blogul ei ,fara sa mai ia apararea hotilor de pe net!

  4. nelutzu says:

    O cunosc pe dna Laurentiu, e o profesionista si ma bucur ca a ridicat problema plagiatului-pt.ca asta inseamna sa dai copy-paste peste retetele cuiva care si le protejeaza prin drepturi de autor.
    Daca pitipoanca de Lorena e cainele de paza al acestui site, ar trebui intai sa stie sa-si unga singura felia de paine cu unt, nu sa latre fara rost si fara sens la orice isi spune parerea in mod deschis pe acest site. Sau nu e democratie?

  5. Bucatarescu says:

    Atentie, voi opri toate comentariile care contin injurii!

  6. adriana says:

    Foarte bine! Inseamna ca prima banata ar trebui sa fie lorena!

  7. adriana says:

    si inca ceva, inainte sa opriti comentariile injurioase, ar trebui sa verificati retetele, cui apartin de fapt si sa descalificati pe cei care dau doar copy-paste. asta ar insemna un concurs corect si democratic, asa cum a zis nelutzu.
    de fapt, mai intai ar trebui sa raspundeti la problema ridicata de dna Laura Laurentiu, anica si celelalte doamne care au sesizat nereguli cu acest concurs, apoi sa-i banati pe cei care n-au altceva de facut decat sa instige la ura, violenta si polemici.

  8. anica says:

    Ar trebui sa opriti gura celei,care jigneste cititorii dvs!
    Si s-o puneti un pic la colt,ca prea i-ati dat mana (gura ) libera!
    Ma face terorista?

  9. adriana says:

    anica draga, atata timp cat boerescu nu e si “agentul nostru literar” inseamna ca ea isi va face de cap incontinuare aici, iar noi, care ridicam probleme serioase, vom fi luate in deradere.
    zic sa luam in deradere si siteul, deoarece nu e serios, la fel ca boerescu si sa stingem lumina.
    cine nu respecta, nu merita sa fie respectat.
    nici nu va salut

  10. @bucatarescu, comentariile mele nu contin injurii, asa ca nu se pune problema a fi eliminate, nu? Totusi, in afara de aceasta atentionare, nu ai chiar nimic de spus? Ti se pare fair-play gestul celei care s-a inscris intr-un concurs cu retete luate cu copy-paste? Vad ca nu ai nici o opinie! Asta spune multe atat despre seriozitatea site-ului, car si a concursului.

  11. Bucatarescu says:

    …Uite ca nu sunt eliminate comentariile tale!
    Cat despre comentarii, in general, incerc sa las liber dialogul intre cei care intra pe site, cu conditia sa nu degenereze si sa se soldeze cu lucruri urate…
    Problema originalitatii in bucatarie este, ca peste tot in arta (arta culinara, nu?), una extrem de delicata. Cum spunea cineva, “noile frumuseti se nasc din noi sinteze”! Desigur, nu voi premia niciodata retete copy-paste (sunt usor de recunoscut), dar nici nu pot impiedica oamenii sa-si exprime preferinta pentru o reteta clasic(izat)a sau alta, eventual modificata conform gustului personal, adesea extrem de subiectiv. Daca veti citi cu atentie anunturile de concurs, veti vedea ca nu toate sunt concursuri de “creatie culinara”. Am, insa, in proiect, si un asemenea concurs, in care sa invit cititorii sa trimita numai creatiile lor originale si unde sa las jurizarea libera, pe baza comentariilor primite! (Desi mi se spune ca, de obicei, in asemenea cazuri, multi isi trimit singuri comentarii de la mai multe adrese…)
    …Daca si politica gastronomica produce atata incrancenare, ce sa mai spunem de ceea ce se intampla in Parlament?!?

  12. lorena says:

    adriana, ce-s alea “probleme serioase”? faceţi nişte crize pe marginea unor biete concursuri, de parcă ar depinde viaţa voastră de ele. :D

    anico, nu eu te-am făcut teroristă, tu singură te faci. uite, tăcusem de atâtea zile, dar tu perorezi în continuare ca moara stricată.

    mi-e milă de bărbaţii care au asemenea neveste, nu mă mir dacă se confruntă cu tendinţe suicidare.

  13. Bucatarescu says:

    Lorena, te rog sa te referi doar la tema aparuta ad-hoc in dezbatere si sa nu mai faci speculatii nepotrivite despre viata personala a celor angreanati in discutie. Ma bucur ca subiectele de pe site starnesc atata patima, insa, va rog pe toti, sa nu mai sara nimeni peste cal! Va multumesc pentru intelegere.

  14. liana10 says:

    Toate comentariile off-topic de pe alte siteuri care se respecta si au un regulament, sunt sterse. Aici sunt aprobate…si vag atentionate…
    Aveti un personaj care nu are absolut nicio treaba cu bucataria sau cu acest concurs si
    caruia ii permiteti in continuare sa jigneasca pe toti cei care va scriu atragandu-va in mod imperios atentia asupra unor nereguli.
    Daca noi nu ne putem exprima in mod liber opinia fara sa fim atacate si jignite in permanenta de acest personaj, inseamna ca am comis o greseala enorma in a va accesa siteul.
    La revedere!

  15. lorena says:

    Dan, din câte se vede, speculaţiile nepotrivite sunt reciproce. Aceste “doamne” se văicăresc când sunt jignite dar nu se sesizează când jignesc la rândul lor. Să numărăm insultele pe care le-am încasat şi pe cele pe care le-am rostit. Cred că scorul va dovedi clar cine e factorul agresiv în realitate.

    Evident, pentru oameni mediocri, şi recomandarea mea cu “fii tu cel mai bun şi cel mai autentic în concurs” e tot o jignire. :D

    Iar eu de ce nu mi-aş putea exprima în mod liber opinia fără a fi atacată şi jignită în permanenţă de aceste personaje?

  16. anica says:

    Citez:
    “…anico, nu eu te-am făcut teroristă, tu singură te faci. uite, tăcusem de atâtea zile, dar tu perorezi în continuare ca moara stricată….”
    Am impresia ca uiti de la mana pana la tastatura, ce ai scris cu degetelele tale:

    “lorena says:
    October 17, 2010 at 6:02 PM
    Păi, nu eu am început cu scandalul penibil de ţaţe fripturiste şi teroriste, ci voi…”
    Noi,adica eu si alte doamne,n-am inceput nici un scandal,doar am sesizat ca niste retete copy-paste au fost inscrise in concurs!
    Eu habar n-aveam cine esti,pana n-ai intervenit si ne-ai facut cum ti-a venit la tastatura: ţaţe, femei cu cultura suburbana ,ţaţe fripturiste şi pe deasupra teroriste !
    Tu ai zis,chiar azi:
    …Evident, pentru oameni mediocri, şi recomandarea mea cu “fii tu cel mai bun şi cel mai autentic în concurs” e tot o jignire….
    Deci ,nu noi te jignim pe tine,ci tu pe noi facandu-ne: ţaţe, femei cu cultura suburbana ,ţaţe fripturiste şi pe deasupra teroriste,mai nou mediocre!

    “…Iar eu de ce nu mi-aş putea exprima în mod liber opinia fără a fi atacată şi jignită în permanenţă de aceste personaje?…”
    Nu tu! Noi,am crezut ca ne exprimam liber opinia,iar tu ,care vad ca intervii aici pe site ca pe blogul tau,n-ai facut decat sa ne clasifici si sa ne dai apelativele de mai sus!

  17. Bucatarescu says:

    Doamnelor, gata! Sa ne reintoarcem de unde am plecat, de la retete, adica. As spune ca s-au consumat prea multe orgolii in detrimentul artei culinare. Iar voi sunteti foarte competente in acest domeniu, v-as da fiecareia cate o rubrica permanenta daca ati accepta provocarea. Cred ca avem loc toti la aceasta masa. Astept propuneri de teme de rubrica! Cine imi trimite primul text? Eventual, insotit de foto. Va multumesc anticipat!

Leave a Reply