|

Degustare de vinuri spaniole. BONUS: Nana ii gateste bucatarului indragostit

Marian Timofti m-a invitat la o degustare de vinuri spaniole, valenciene. In aceeasi seara, Nana m-a asteptat cu mancare acasa! De cate ori pe an  se poate intampla asta? Raspuns corect: o singura data. Si nu ma refer la degustarea de la Arte e Vino…

Sa incep cu inceputul. In mod penibil, am intarziat mai bine de o jumatate de ora, dupa ce un taximetrist tembel m-a invartit aiurea pe stradutele din apropierea Parcului Carol. Ajuns pe la 19.10 (in loc de 18.30), a trebuit sa parcurg in viteza o selectie de trei cava Coto d’Arcis, din care nu am inteles mare lucru. Le consemnez doar (Brut, Brut Nature, Brut Especial), precizand ca sunt cave de Valencia (pana acum, am baut doar din cele de Catalunya, din Macabeo, Parellada si Xarel.lo). Apoi, reintrat pe fagasul normal al degustarii, mi-am clatit gura cu un Luna de Mar amarui, cupaj de Tempranillo, Merlot, Syrah si Cabernet Sauvignon – o combinatie corecta, dar nespectaculoasa. A urmat o Crianza, alt cupaj: doua soiuri internationale (Cabernet Sauvignon si Merlot) cu doua soiuri tipic spaniole (Tempranillo si Bobal). Apoi, au venit vinurile eveniment ale serii: unul unanim admirat – cupajul denumit “1920″ (de la anul in care 70 de vinificatori si agricultori valencieni si-au unit fortele intr-o cooperativa) si Las Falles – 100% Bobal. Cupajul (Merlot, Syrah, Cabernet Sauvignon) era impecabil articulat si a fost aplaudat la scena deschisa. In schimb, Bobal-ul a iscat opinii total diferite: “inedit dar nespectaculos”, “remarcabil prin originalitatea sa frusta”, “rustic si provocator”, “cumul savant de imperfectiuni” etc. Practic, mai nimeni de la masa nu era familiarizat cu soiul, considerat unul de mana a doua(?). Indubitabil, este impresionant ca Marian Timofti – altminteri, specializat in vinuri italienesti de clasa! – a adus in Romania 3 din cele doar 2.500 sticle facute in 2007, numai din vite vechi de o suta de ani, vite care mai dau cel mult doi ciorchini pe butuc. Mirosul e confuzant (piele uda?), iar gustul are un aplomb rustic, dar care nu lasa sa se inteleaga de ce vinul a fost baricat timp de un an. Profesorul Croitoru l-ar fi vrut mai onctuos, poate tratat cu guma arabica (polizaharida admisa de OIV – Organizatia Internationala a Vinului). Vinul, nefiltrat ( cu depuneri semnificative, dar care nu pot fi socotite un defect), a fost 5 ore oxigenat la rece, insa in sticla, nu in decantor (altfel, ni s-a explicat, ar fi pierdut din arome). La aceste vinuri interesante, doamna Timofti ne-a servit trufe italiene autentice, ceea ce, pentru gourmeti, a fost un regal! …Finalul a apartinut celor doua vinuri dulci. Intai, un Moscatel 2009, denumit “Lumina Mediteranei”, cu arome clasice de soc. Daca ai fi inchis, l-ai fi diluat cu apa si lamaie, puteai crede ca este o socata! Vinul de inchidere a fost tot un Moscatel, dar unul licoros, cu 15% alcool (fara a fi fortificat) – Mistela Moscatel Turis. Mi/ni s-a parut mai putin echilibrat si prea tributat caracterului de “lichior”. O parte din boabe au fost lasate sa se stafideasca la soare si asta explica partial dulceata sa “lichioroasa”, departe de Tokaj-ul sau Sauternes-ul botritizat…

Dupa o seara agreabila, m-am indreptat agale spre casa, purtand o presimtire in suflet: ce-ar fi daca…? Ei bine, am avut parte de o minune: Nana ma astepta cu un platou de sezon foarte elaborat, pregatit numai cu ingrediente din gradina de la Ileana. Cu ce m-a rasfatat inaintea turului de restaurante elvetiene, care incepe in seara asta la Zurich? Cu cele mai bune legume din lume: rondele de ceapa cu pane auriu de malai, cartofi si dovlecei la cuptor, sos de vinete picant (cu un ardei iute de tot tocat marunt si insinuat in compozitie), salata de varza rosie… Vorba lui Bacovia: mi s-au implinit toate profetiile politice!

Citeste si:

Tags: , , , , , , , , , , , ,

1 Response for “Degustare de vinuri spaniole. BONUS: Nana ii gateste bucatarului indragostit”

  1. Feliz says:

    Chiar că ți s-au împlinit! Și cînd te-oi întoarce de pe pășune de la Milka, aștept și eu modul de preparare al rondelelor alora. Asta dacă te lasă Nana să divulgi secretul ;)

Leave a Reply