|

Jurnal culinar la Burgos …tinut de BOGDAN ULMU

Prima noapte-n Burgos, cu geamul larg deschis, fără ţînţari şi muşte, fără zăpuşeală, fără să transpiri… după un drum obositor, şi o plimbare prin marile parcuri şi palate ale Castilonului….altfel ca-n Barcelona  sau Costa Brava, pe care le-am vizitat cu cinci ani în urmă!

Se pare că nu sunt un turist de metropole: din ce-am văzut, în lume, sufletul mi-a rămas la Grein (Austria) şi Burgos ( Spania). Oraşe mici, dar relaxante, liniştite, fără cerşetori,  fără saci de gunoaie şi negrii-n metrou…

 Poate unde, în ultimul oraş, am şi avut gazde minunate, generoase, atente şi doritoare de varii conversaţii…Cu el, Doru, discutam despre carmangerie (lucra într-o fabrică de prelucrat  porci şi vaci; interesant că în tura lui avea…160 de lucrători români!). M-a dus la un magazin de carne în care nu mai ştiam la ce să mă uit şi ce să gust…

Ea, Rodica, fostă actriţă la Bacău, unde a jucat cea mai tînără Coană Chiriţă din România, în regia autorului acestor rînduri. Ambiţioasă, fără astîmpăr, a învăţat spaniola, a organizat o ligă a românilor, a intrat şi-n politică…dar a ajuns la concluzia că, mai ales departe de casă, familia e cea mai importantă. Deocamdată îşi creşte cei doi copii.

            Ce să zic despre gastronomie? De bine!

Las espuelas del Cid (Pintenii Cidului) a fost unul dintre puţinele localuri vizitate. Poate unde era şi vorba despre eroul lui Corneille . S-a încercat un decor de epocă, specificul e secolul 12-14, meniu adaptat – un platou cu produse iberice vechi, de porc şi ouă prăjite ca atunci, farfurii în triunghi, vitralii, scaune de epocă, stucaturi cu cap cal… Cidul a făcut jurămînt faţă de Alfonso, fetele lui au fost violate, apoi le-a căsătorit cu duci de Albacete şi Toledo…copiii erau cu Ximena, cunoscuta eroină din Cidul… Cavalerul de sub podea – văzut prin plexi – interesant…Restaurantul are succes, iar partea de bucătărie a fost propusă de o româncă – Ana Lazăr, de la primero (antreul), pîn’ la desert…

Am mincat aici crochete de jamon (prosciuto), care se fac cu jamon mărunţit şi se prăjesc în făină de pesmet, ou, şi cimbru sălbatic. Am mai comandat un sandvici cu brie şi jamon, sîngerete, brînză de capră – grasă şi sărată, toate date cu ulei de măsline.

Am cerut şi rondele de calamar. Ospătarul era din Adjud, şi s-a bucurat să mai audă limba natală.

Am întrebat de trufe: rădăcina se rade , e un lux; dar găseşti în zonă sunt şi ciuperci setas, de 2500 euro kilogramul!…

Mai au succes angulele – un fel de viermi marini gustoşi, care se gătesc uşor; sunt hrănitoare, le combină cu usturoi şi ciuşcă…în ulei se prăjesc usturoiul, apoi angula şi creveţii mici…ei nu bag ceapă la gătit, ci usturoi…acesta se pune cu coajă! Se bagă la cuptor în cratiţi de ceramică…cimbru mult…şi coniac…

Nu prea au supe şi ciorbe, ci pireuri şi supă de usturoi cu cîrnaţi afumaţi…

Vinul sec – rar aici şi apa con gas – idem.  Aura-vinul meu preferat. Sau Conde de Caralt. Aici se beau Grasa şi …Lacrima lui Ovidiu(pe care le-am găsit şi-n supermarket!). Vinul se serveşte-n pahare mici, că e tare…nu există mîncare fără vin tinto (roşu).

Băuturi de desert? Lichioruri de ou (specialitate locală), crema catalană, barcelo-cremă de rom, orujo- rachiu de orz.

Desertul e special, doar de sărbători : roschia - gogoşi churos, au format de steluţă, se fac la aparat cu manete, cu frişcă şi cremă. Tarta de Santiago - cu migdale; mai e solicitată  tarta de măr. Dulciuri cu multă untură, trufa de la Lerma, biscuiţi care se sfărîmă uşor, tronul - un fel de nuga –moale, tare, ca halviţa noastră, cu migdale, cu nucă, rondulo, cu orez, cu gălbenuş, ciocolate cu rom . Înclinaţie spre combinarea îngheţatei, cu fructele.

Va urma, fireşte…

BOGDAN ULMU este scriitor, regizor, profesor universitar. www.bogdanulmu.eu

Citeste si:

Tags: , , ,

Leave a Reply