|

LIVIU ANTONESEI: Inghetata de zamos si afine

Începem!

 E încă vară, iar aici, în Creta, chiar e vară, dar n-am uitat că am rămas dator Doamnei Adriana Parissi cu nişte reţete de îngheţată, mai ales că, pe căldurile de aici, mi-ar prinde bine şi mie. Să începem, să punem în funcţiune din nou blenderul, să nu-l lăsăm să prindă praf. Ce ne trebuie? Un zămos bine copt, cît mai dulce şi mai parfumat. Dacă e un cantalup, cu atît mai bine, dacă nu, merge şi alt soi. Cei care preferă o îngheţată mai onctuoasă, pot pune la îndemînă două banane, coapte, dar nu trecute, eventual şi cîteva linguri de lapte praf. Eu nu folosesc laptele praf, nu din motive dietetice, dar de mic am prins gustul îngheţatei care are „schije” de gheaţă în ea! Ne mai trebuie 400 – 500 de smîntînă grasă, cu peste 20% grăsime, preferabil chiar cu 25-26%. Şi, desigur, 120 – 150 grame de afine. Acum, voi purcede la tratatea cîtorva variante.

 Varianta pentru scrupuloşii cromatici

 Nu rîdeţi, există persoane care preferă o anumită  puritate a culorilor şi e dreptul lor! Aceştia vor lua zămosul, îl vor curăţa bine de sîmburi şi ce mai e laolaltă în mijlocul fructului, îl vor tăia în bucăţi mici pe care le vor arunca în blender. În funcţie de opţiune, bananele vor pleca sau nu pe urmele zămosului. După două – trei şedinţe de 20 – 30 de secunde de funcţionare a aparatului, fructele sînt perfect terciute şi omogenizate. Adăugăm smîntîna şi mai punem aparatul în funcţiune vreo 30 de secunde. E gata? Încă nu! Mai sînt afinele pe care, în varianta asta, le vom cerne întregi în conţinutul blenderului, conţinut mutat între timp, desigur, în vasele pe care le vom introduce la congelator. Culoarea albăstrie-brumată a afinelor va contrasta frumos cu galben-rozul amestecului în care le-am strecurat!

 Varianta pentru laxiştii cromatici

 Ei, bine, cei care nu ţin la puritatea cromatică, laxiştii ca să spun aşa, pot introduce o mică schimbare. Pot introduce afinele în procesul de omogenizare a fructelor din blender. Nu va ieşi o îngheţată cu o culoare neapărat urîtă, ci doar una amestecată, pentru care, probabil, nici nu există vreun nume. Care este mai bună? Mie îmi plac ambele la fel de mult, cea puristă avînd totuşi avantajul că, din cînd în cînd prinzi cîte o afină întreagă şi relativ îngheţată în gură şi-i simţi gustul acrişor.

 Varianta dietetică

 Sigur, sînt persoane care nu consumă smîntînă, fie din motive dietetice, fie din anumite prejudecăţi, fie din pur capriciu şi e dreptul lor, indiferent de motiv. Acestea pot înlocui smîntîna cu aceeaşi cantitate de iaurt (kefir, sana etc). De bună seamă, adăugarea cîtorva liunguri bune de lapte praf devine ca şi inevitabilă, altfel „schijele” de gheaţă riscă să capete dimensiuni apreciabile.

 Varianta pentru Bucătărescu

 Maître, noi ne cunoaştem destul de bine deja gusturile, inclusiv pe acela de a strecura cîte un strop de alcool în ceea ce mai gătim, fie că e un fel principal, fie că e un desert. De aceea, îţi spun cu toată sinceritatea – nu te voi condamna, cu niciun chip dacă, pe parcursul procesului de producţie, mîna va găsi de una singură sticla de whisky şi va scăpa 40 – 50 de mililitri în îngheţata noastră. Şi mie mi se mai întîmplă, dreptu-i! Uneori, mai alternez whiskyul cu coniac sau  rom. Toate însă trebuie să fie dintre cele cu personalitate! Mă înţelegi foarte bine!

LIVIU ANTONESEI este scriitor, director al revistei iesene TIMPUL si vechi prieten al lui Bucatarescu. http://antonesei.timpul.ro

 

Citeste si:

Tags: , , , ,

9 Responses for “LIVIU ANTONESEI: Inghetata de zamos si afine”

 1. Adriana Parissi says:

  Oh, dupa servici neaparat ma opresc la fermieri sa aleg doi zemosi: unul portocaliu (cantalupe) si unul verde (honey dew). O sa aplic reteta pt. amindoi. Dupa care cred ca merg asortate in cupa si cu afinele nezdrobite alaturi. Miam. Multumesc mult de reteta.

 2. Bucatarescu says:

  Liviu, ai lovit adanc!

 3. @) Adriana Parissi

  Scuze pentr4u intirziere cvu care raspund dar ieri n-am intrat pe net! Sper ca intre timp reteta/retele a si fosu/ au si fost vericate/a!!! Sper ca inghetata mea a iesit bine!

 4. @) Bucaterescu

  Pai, se putea altfel maestre? Sa-mi spui cind o incerci si ce ai pus in ea. Ma refer la adjuvantul lichid!

 5. @) Bucatarescu

  Mestere, stiu ca in Romania au inceput niste ploi, dar nu cred ca s-a terminat vara, asa ca, rogu-te, afiseaza reteta vizibil, ca inca mai poate fi de folos! Un grand merci!

 6. Adriana Parissi says:

  Liviu daca iti spun ce am pus in “inghetata” o sa spui ca m-am timpit :) Am mers pe improvizatie, a la Bucatarescu. Cum nu ma impac cu firisoarele de gheata in ighetata iar Didi crede ca frisca si untul sint inamicul public nr.1, am gasit un inlocuitor de unt …. avocado! e untos, verde si fara gust. 1 avocado la 1/2 honey dew (pepene galben de culoare verde) cu putina frisca si ceva splenda (inlocuitor de zahar din zahar) a iesit nemaipomenit. Fireste, in cupa mea am pus si 2 linguri de rom appleton si 3 capsuni taiate pt. decor. Multumesc pt reteta, inca o data

 7. Bucatarescu says:

  Avocado? Dar, evident! E tot un fel de unt vegetal. iar daca-l botezi cu rom, e si mai bine!

 8. @) Adriana Parissi

  Hopa! Nici prin gind nu-mi trece sa spun ca te-ai timpit! Din contra, cind ajung acasa, vreau sa profit ca acum se gaseste avocado si la noi si sa incerc si eu! Deci, multumesc si eu!

 9. Bucatarescu says:

  Prieteni, sa nu dramatizam!:::))) Orice variatiune/deviatie de la termenii unei retete este permisa si, mai mult, incurajata!

Leave a Reply