|

Supa de fasole si magiunul de prune – noi “creatii” ale bucatarului indragostit

(Cand scriu aceste lucruri, ma uit cu Nana pe HBO la filmul despre catelul Marley si plang. Ar fi trebuit sa nu vad ultima parte!)

…Iar am avut o noapte bogata in continut! Fiindca, luni dimineata, am venit incarcati de la Ileana, trebuie sa incep sa consum. Asa ca am inceput -ieri dimineata – prin a curata boabele din pastaile de fasole uscata sau in curs de uscare. Sunt minunate: au toate culorile si-s de mai multe dimensiuni. Dupa ce le-am curatat, le-am spalat in mai multe ape si le-am lasat, pana seara, sa se umfle putin in apa. Aseara, am aruncat apa, am umplut oala cu apa rece si am pus pe foc, cu sare si condimente (piper macinat de mai multe feluri). Apoi, am curatat 3 cepe mijlocii si le-am pus la fiert cu fasolea, taiate pe jumatate. Dupa care, am curatat cativa ardei (verzi si rosii, unul un pic iute), i-am taiat fasiute si i-am pus si pe ei. In fine, am luat rosii cherry, multe, si le-am pus intregi in oala. Am considerat ca supa (nu ciorba! nu e acrita cu bors!) e gata atunci cand rosiile au fiert bine si au explodat incetisor, dezintegrandu-se in fiertura. Cand am luat de pe foc, am adaugat ierburi uscate din gradina (tarhon, cimbrisor), apii am incununat totul cu cubulete de sunca afumata. Teribila supa de fasole a bucatarului indragostit! Ce am uitat sa spun, dar o fac acum, pentru a ma lega de urmatorul subiect: in supa, am pus, cam dupa ardei, si 3 prune mari, tari, taiate pe jumatate…

In paralel, nu am stat degeaba. Am spalat si curatat de codite si samburi multe prune. Asemenea boabelor de fasole, erau de diferite culori si dimensiuni. Ba chiar aveau si diferite grade de coacere! Unele proveneau de pe o craca enorma, rupta de prea mult rod. (Am descoperit, zilele trecute, si ca prunele semicoapte – semiverzi dau un compot magnific, usor acrisor, racoros!) In fine, am pus toate prunele intr-o cratita mare, cu ceva zahar. Foarte putin zahar, daca stau sa ma gandesc: sub 500 grame la vreo 2 kg de fructe! Nu am mai pus nimic altceva, in afara de jumatate de pliculet cu scortisoara macinata si, dupa ce am luat de pe foc, zeama de la o jumatate de lamaie. De ce am facut aceste doua lucruri? Nu stiu, am simtit un impuls aproape mistic de a le face…  Pseudo-magiunul meu a fost amestecat temeinic, periodic, cu marea lingura de lemn a familiei, o ustensila debordand de aromele stranse in lemn vreme de vreo 7-8 ani! Cred ca acesta este secretul gustului magnific pe care l-am obtinut! Apoi, sa nu uit de castravetii murati in sare de Buni – tot ceea ce mai lipsea supei. (Asa zice Nana, eu mi-am luat un ardei iute galben-rosiatic!)

Nu uitati: in bucatarie, faceti tot ceea ce va trece prin cap pe moment! Fuck the recipes! Poate, nu toate va vor iesi bine, dar, macar, va veti distra! Mancarea pe care o iubesti, pe care o faci cu dragoste, are intotdeauna gust bun. Punct.

Citeste si:

Tags: , , , , , , , , ,

5 Responses for “Supa de fasole si magiunul de prune – noi “creatii” ale bucatarului indragostit”

  1. Alice says:

    Ca sa fiu impaciuitoare, eu cred ca supa de fasole merge cu castraveti murati, dar si cu un ardei iute pe marginea farfuriei – eu ii prefer pe cei verzi, mai mici si nu foarte iuti, mai mult asa de… pamplezir, caci nu tin neaparat sa-mi iasa usturimea pe urechi si sa-mi dea lacrimile! Cu prunele, nu stiu zau, le prefer doar in magiun care cred ca ti-a iesit un deliciu, dar, daca ai pus asa putin zahar cred ca trebuie sa-l tii musai la frigider (asta daca nu l-ai mincat deja!).

  2. Bucatarescu says:

    Ca sa usture mai putin, curata ardeii iuti de seminte!
    Cat despre pseudo-magiun: am facut doar doua borcane mari si, intr-adevar, le voi tine la frigider. Deocamdata, le-am lasat o zi sa se “aseze” la temperatura camerei.

  3. Feliz says:

    Pai, magiounul ala nu e fara zahar by default? Adica deloc, si prin asta chiar celebru… ca se indulcese doar din zaharul natural existent deja in prune?…

  4. Adriana Parissi says:

    Rudele mele de la tara fac magiunul fara zahar. insa depinde de prune. Prunele de aici din supermarket nu sint bune de magiun, nici de acrit ciorba…

  5. Bucatarescu says:

    Corect, se face fara zahar sau cu putin zahar numai daca prunele sunt extradulci de la natura.

Leave a Reply