|

Surf ‘n’ Turf, kitsch culinar? Reteta de la ADRIANA PARISSI

Dintre mincarurile americane care mi s-au parut intotdeauna putin caudate, locul de cinste il ocupa “Surf and Turf”. Este un fel de mincare foarte comun in puburile englezesti si in restaurantele specializate in fripturi (steak-houses) din America. Ciudatenia vine din faptul ca in aceeasi farfurie se combina fructe de mare sau homar cu friptura de vita, astfel incit, cind am fost pusa in fata acestui fel pentru prima data in viata am fost foarte nedumerita: ce bem la felul asta? Vin alb sau rosu?

Se pare ca originea acestui fel e americana, intrucit este mentionat in lista de bucate de la Tirgul International din Seattle, in 1962. In “Enciclopedia prostului gust” a lui Michael Stern, autorul defineste acest fel ca fiind kitsch pentru ca incorporeaza intr-un singur fel cele mai scumpe ingrediente posibile: muschiul de vaca (din cel mai moale) si homarul.

Cumva insa reteta a prins radacini astfel incit majoritatea restaurantelor din America ofera varianta lor specifica de “Surf N Turf” (care poate fi cu creveti sau alte fructe de mare loc de homar) si cu diverse legume sau sosuri drept garnitura.

Pina si Mc Donald are reteta proprie de Surf N Turf. Ei recomanda combinarea a doua sandvichuri: cel cu peste si cel cu hamburgher prin alaturarea carora se  obtine gustul de Surf N Turf.

Inca nu mi-e clar cum se pot minca aceste ingrediente in acelasi timp, pentru ca dupa parerea mea, gusturile si aromele fiecareia nu sint comaptibile, insa acest fel exista si, daca vi se intimpla vreodata sa va aflati intr-un pub londonez sau vreun restaurant cu specific american si sa vedeti acest fel in meniu, sa stiti la ce sa va asteptati. Era sa uit. Daca va intrebati ca si mine ca sa beti cu acest fel, va recomand solutia mea: bere. Multa si rece.

In caz ca sinteti curiosi sa  incercati acasa va recomand reteta lui Rachel Ray de pe Food Network:

Surf  N Turf

Ingrediente

  • 4 fripturi de vita groase
  • 8 creveti uriasi
  • Sare si piper dupa gustr
  • 1 ceapa mare tocata marunt
  • 2 catei de usturoi tocati
  • 1/3 pahar de vermut dulce
  • 2 linguri de unt
  • 0,5  kg sparanghel curatat
  • 1/2 lammie pentru zeama
  • Patrunjel tocat

Preparare:

Ungeti fripturile cu ulei de masline extra virgin. Prajiti-le la foc mare, cind tigaie e foarte bine incinsa. Coaceti 3 minute pe fiecare parte pentru friptua in singe sau 4 minute daca va place mai bine facuta. Luati tigaia de pe foc si lasati-o deoparte. Ungeti crevetii cu ulei de masline si presarati cu sare si piper. Prajiti crevetii tot asa intr-o tigaie foarte bine incinsa, cam 2 minute pe fiecare parte si dati la o parte.

Puneti din nou carnea in tigaie impreuna cu 1 lingura de ulei de masline la foc mediu. Adaugati ceapa si usturoiul si coacati 2 minute. Adaugati vermutul si amestecati, apoi untul.

Fierbeti sparangheleul intr-o cratita cu putina apa pina cind este putin patruns dar  inca crocant. Strecurati repede apa si puneti-l sub jet de apa ca sa   intrerupeti fierberea. Serviti carnea cu sparanghelul peste care stoarceti zeama de la ½ lamiie si punet putin ulei de masline, sare si piper.

ADRIANA PARISSI este scriitor, corespondentul nostru special in Statele Unite.

Citeste si:

Tags: , , , , , ,

9 Responses for “Surf ‘n’ Turf, kitsch culinar? Reteta de la ADRIANA PARISSI”

  1. Cuisinette says:

    Adriana, eu nici dupa 20 de ani nu inteleg cum la micul dejun ei pot sa manance dulceata pe paine cu ochiuri prajite :)
    Eu le iau la rand asa cum am fost de o viata obisnuita… mananc ce-i sarat intai, si las la urma ce-i dulce.

    Cit despre ce-mi recomanda ei sa beau, mai bine ma iau dupa instinct si comand vin… daca-i rosu e preferatul meu.

  2. Bucatarescu says:

    Luate separat, mie nu-mi displac deloc! Intr-adevar, poate nu le-as manca pe aceeasi farfurie – homar & vaca!

  3. Adriana Parissi says:

    Cuisinette, belgienii (si in general nordicii) maninca fructe din compot la friptura. Dulceata aceea de agrise de la IKEA, suedezii o maninca cu carne. Fireste ca eu n-as putea, (desi mincarea noastra de gutui e usor dulceaga), dar in fine, inteleg ideea. Cit despre surf n turf am rezolvat problema: jumate maninc acolo, jumate iau la pachet :)

  4. Bucatarescu says:

    CE iei acasa? Vita?

  5. Cosmina says:

    Aveti idee in ce restaurant din Bucuresti pot manca sau comanda acest fel ? multumesc

  6. Bucatarescu says:

    Cine ii raspunde Cosminei? Eu nu am intalnit in Bucuresti asa ceva, am mancat ceva similar doar la receptia unei ambasade, nu si in restaurante…

  7. Adriana Parissi says:

    Cosmina sincera sa fiu nu stiu dar trebuie sa existe undeva o clasificare a restaurantelor (italian, spnaiol, indian etc). Stiu sigur ca exista in Bucuresti unele cu profil american. As suna la fiecare din ele si as intreb daca au SurfNTurf. Orice restaurant cu profil adevarat american (steakhouse) are sau trebuie sa aiba acest fel.

  8. [...] Numai Adrianei Parissi i se datoreaza optiunea mea extravaganta! Daca va  mai amintiti, intr-o corespondenta americana din vara ea evoca savuroasa dar neverosimila combinatie dintre carnea de vita si homar. [...]

  9. Alex Cirtu says:

    Surf and Turf se consuma cu un vin spumant Roze. Pentru ca este un preparat complex, cu o varietate de gusturi, unde ai si carne alba si carne rosie, ai nevoie de un vin care sa-ti deschida papilele gustative, iar acesta e spumantul roze.

Leave a Reply