|

Adevarata plachie turceasca de fasole …de la ADRIANA PARISSI

Retete de toamna: Plachie de fasole (Kuru Fasulye)

Plachia de fasole alba este foarte raspindita in Turcia, numai ca se maninca in general cu pilaf si muraturi.

Ingrediente:

2 cani de fasole alba

2 cepe tocate pestisori

2 linguri ulei

1 lingura de pasta de tomate

1 ardei rosu tocat cubulete

½ lingurita de praf de copt (optional)

¼ lingurita de piper rosu (optional)

Sare dupa gust

Preparare:

Spalati fasolea si puneti-o la inmuiat intr-un castron pentru cel putin 12 ore. A doua zi scurgeti de apa si fierbeti-le la foc mic pina se inmoaie. Dupa ce s-au facut, adaugati sarea.

Intr-o alta cratita, prajiti ceapa apoi adaugati pasta de rosii. Dupa citeva minute, adaugati piperul (daca doriti). Turnati fasolea peste ceapa si fierbeti 10-15 minute la foc mic.

Se serveste cu pilaf. Un sos de tzatziki sau muraturi merg foarte  bine cu aceasta reteta.

Plachie de fasole II (Kuru Fasulye Pilaki)

Ingrediente:

1 conserva de fasole boabe gata fierte

1 ceapa medie taiata feliute subtiri

1 morcov potrivit taiat in felii rotunde

1 cartof mic taiat cubulete

80 ml ulei de masline

4 catei de usturoi taiati feliute

½ legatura de patrunjel sau marar tocat marunt

½ lamiie

240 ml apa

1 lingurita pasta de tomate (optional)

Sare si piper dupa gust

Preparare:

Prajiti ceapa in ulei pentru 1 minut apoi adaugati morcovul si dupa inca dpua minute stingeti cu 3 linguri de apa. Adaugati bulionul si amestecati  bine. Adaugati cartofii si usturoiul si peste inca 2 minute, fasolea si apa. Fierbeti 30 minute la foc mic. Potriviti de sare cind sinteti aproape de a stinge focul. Adaugati jumatate din cantitatea de marar sau patrunjel si apoi stingeti focul. Lasati sa se raceasca si puneti totul pe farfurie. Presarati deasupra restul de verdeata. Stoarceti deasupra lamiia si serviti rece. Acest fel se poate prepara si fara bulion sau inlocuind pasta de tomate cu o rosie tocata cubulete.

ADRIANA PARISSI este scriitor, coresponsdentul nostru special in STATELE UNITE.

Citeste si:

Tags: , , , , ,

6 Responses for “Adevarata plachie turceasca de fasole …de la ADRIANA PARISSI”

  1. Forica BUD says:

    Draga Adriana, se va supara plachia turceasca de fasole daca vom frige pe gratar felii de slaninuta pudrata cu boia de ardei picant si apoi o vom aseza deasupra ei? Eu cred ca nu… Oricum arata asa bine plachia ta!

  2. Adriana Parissi says:

    Nu se supara deloc plachia….Trebuie sa precizez ca inainte de a frige mititei sau crenvusti intii “sterg” gratarul cu feliute de slaninuta, exact cum spui. Le da un gust innebunitor.

  3. Cuisinette says:

    Ma scuzi ca intreb Adriana… dar cum se impaca domnul cu slaninuta, ca dupa cite am inteles eu… este de etnie turca? Sau numai tu mananci?

    Si eu ma gandeam la o costita afumata pe langa aceasta plachie, cam asa o fac si eu cu morcovi si ardei.

  4. Bucatarescu says:

    Adriana, sustin adaosurile afumate propuse de cele doua doamne!

  5. Adriana Parissi says:

    Cuisinette, el maninca orice: e ateu. Mai degraba nu se imapca cu slaninuta din cauza de colesterol sau grasime :) . A trebuit sa ii arat eu cum se gatesc cotletele pt ca – zicea el – mama lui le usca intotdeauna cind le gatea, copil fiind.
    Credeam ca la asta te referi :) BTW stiu o doamna care e rabi si care … maninca purcelus fara probleme.

  6. Cuisinette says:

    Pai slaninutza nu prea este adorata in Turcia si ma gandeam ca poate numai tu mananci dar si atunci ar fi fost un conflict pentru ca nu o accepta nici in preajma casei… da, la asta ma refeream mai sus.

    Atunci e frate cu mine :) si eu sint atee. Cit despre evrei si eu am citiva prieteni care fac coada la MickyD (McDonald).

Leave a Reply