|

“Mancare anti-cancer” / Dr. David Servan-Schreiber – Interviu de ADRIANA PARISSI

Corespondentul nostru special in Statele Unite, ADRIANA PARISSI, a realizat
un interviu extraordinar!

Poveştile adevărate, chiar cele de dragoste, nu încep cu "A fost odată...".
 Încep cu oameni obişnuiţi aflaţi în situaţii ieşite din comun, aşa cum s-a
întâmplat cu David Servan-Schreiber când a aflat că are cancer, la vârsta de
31 ani. O veste devastatoare ca aceasta poate răvăşi pe oricine şi David nu
a făcut excepţie. Pe vremea aceea, tânărul medic era divorţat de puţină vreme,
avea o prietenă şi se afla în Pittsburgh, Statele Unite, oraş în care locuiesc
şi eu în ultimii cinsprezece ani.  L-am contactat, rugându-l să îmi dea un
interviu pentru cititorii din România, ceea ce a acceptat cu plăcere.  David
este autorul cărţilor - vândute în peste un milion de exemplare - Vindecare
fără Freud sau Prozac şi Anticancer - un nou fel de viaţă, unul din membrii
fondatori ai grupului "Medicins Sans Frontieres" în Statele Unite şi profesor
la facultatea de psihiatrie a Universităţii din Pittsburgh.
…Când a fost diagnosticat însă, era un simplu medic rezident.  Departe de
 familie,  a început de carieră, şi proaspăt divorţat, s-a văzut dintr-o
dată pe marginea  răpastiei la o vârstă la care cei mai mulţi oameni de abia
 iau viaţa în piept.
 Cu toate acestea, o voce interioară i-a şoptit să aibă încredere. Mulţi
 oameni  unt diagnosticaţi cu cancer şi nu întotdeauna boala se dovedeste
 fatala.
Din această convingere, dublată de revolta în faţa unei sentinţe absurde,
s-a  născut dorinţa lui de a trai; s-au născut orele petrecute citind studii
 de  specialitate despre cancer, tratamente şi nutriţie. Rezultatul este cartea
 Anticancer,  un remarcabil manual de luptă împortiva bolii şi o veritabilă
sursă  de informaţii  pentru prevenirea lui.
Autorul însuşi mărturiseşte că acum e mai sănătos decât înainte de a fi
 diagnosticat 
şi că boala i-a schimbat complet viaţa. Dacă înainte era numai un tânăr
cercetător,
uşor înfumurat şi dornic de afirmare, un om care privea ca pe o corvoadă
lucrul cu
pacienţii, preferînd să-şi dedice timpul cercetărilor în laborator, după ce
 a fost
diagnosticat, devenind el însuşi pacient, optica lui s-a schimbat. Preferă,
spune el,
să fie în contact cu oamenii, să aline, să ajute.
Fiind medic şi având acces la publicaţii de specialitate, David a început să
citească totul despre boala sa. Aşa a ajuns la concluzia că alimentele pe care
 le consumăm joacă în biologia noastră rolul degetelor unui pianist pe clape
. Aceasta este cartea pe care autorul însuşi ar fi vrut să o aibă în urma cu
16 ani, când a descoperit că are o tumoare pe creier. Dupa 4 ani de la acest
 episod, crezînd că s-a vindecat complet, a descoperit că boala a revenit.
După o interventie chirurgicală şi 11 luni de chimioterapie, l-a întrebat pe
medicul oncolog ce ar putea face ca să evite reapariţia tumorii. "Nimic",
i s-a răspuns, numai  consultaţii din şase în şase luni pentru a vedea dacă
totul e în regulă. Acesta a fost punctul în care David şi-a luat soarta în
propriile miini şi descoperirile nu s-au lăsat aşteptate…
David Servan-Schreiber s-a născut pe 12 aprilie 1961 în Neuilly sur Seine.
Este fiul celebrului jurnalist francez Jean-Jacques Servan Schreiber.
Şi-a petrecut copilăria în Normandia, jucându-se în apropierea lanurilor
 de porumb stropite cu atrazină - un insecticid atât de puternic încât
schimbă sexul peştilor din râurile pe care le contaminează. L-am intervievat
 la puţin timp după traducerea în limba română a cărţii sale şi a mărturisit
 că toată viaţa a mâncat numai legume crescute cu insecticide şi carne
provenită din animale hrănite cu cereale stropite cu atrazină.
- Care credeţi că au fost cauzele cancerului dumneavoastră?
- Substanţele toxice din mediu. În ultimii 50 de ani, insecticidele au
luat o amploare fără precedent. Cercetătorii americani au identificat
într-un studiu 148 de substanţe chimice în sângele şi urina pacienţilor
de toate vârstele. În ultimii 30 ani Organizaţia Mondiala a Sanatatii
 şi Agenţia Internaţională pentru Cercetarea Cancerului au testat 900
de substanţe chimice din mediul înconjurător şi a descoperit că doar
 una singură nu e periculoasă; 95 au fost identificate ca substanţe
cancerigene cunoscute; 307 sunt posibil cancerigene, iar 497 sunt inca
 neclasificate. Multe dintre aceste substanţe sunt foarte răspândite,
 de exemplu benzenul, materialele plastice, substanţele de lipit,
lubrifianţii şi vopselurile. Un număr semnificativ de tumori, ca a mea,
 sunt foarte sensibile la xenoestrogeni, de genul pesticidelor din copilărie.
 Două verişoare de-ale mele, cu care am copilărit în acelaşi mediu infestat
de atrazină, au făcut cancer la sân.
Discutăm apoi despre legumele crescute cu pesticide. Undeva, în carte,
autorul sfătuieşte bolnavii de cancer să elimine toate substanţele
 cancerigene din viaţa lor, în acestea incluzînd pesticidele din legume
(recomandă legume crescute natural), produsele de curăţat (recomandă
 oţetul şi bicarbonatul de amoniu), produsele cosmetice, cremele,
sampoanele, lotiunile de corp, deodorantele (recomandand variantele
 acestora preparate cu ingrediente naturale). Chiar şi parfumurile,
precizează, contin phtalaţi, cunoscuţi agenţi cancerigeni. În locul
lor, e de preferat folosirea apei de toaleta, mult  mai săracă în
substanţe cancerigene. În mod similar, hainele ar trebui aerisite
 după ce sunt luate de la curaţătorie. Ani de zile, ne mărturiseşte,
le-am pus la loc în dulap, înhalînd fără să ştiu substanţele acelea
 toxice ori de cite ori le-am îmbrăcat.
Mediul înconjurător este foarte nociv, precizează, continuînd cu
 exemplul unei tinere cercetătoare, Cyntia Curl , de la Universitatea
din Washington, care a făcut un studiu pe copii în vârstă de la 2 la 5 ani.
Părinţii acestora au ţinut evidenţa alimentelor consumate de copii înainte
 de a li se măsura nivelul de insecticide în urină. Astfel, s-a ajuns la
 concluzia că cei care consumaseră alimente nestropite cu insecticide
aveau nivelul acestora cu 75% mai puţin decât limitele stabilite de Agenţia
de Protecţie a Mediului, în timp ce ceilalţi copii, cu o dietă obişnuită,
aveau de 4 ori mai multe insecticide în urină decât limitele superioare
"normale", stabilite de agenţie.
- Se stie de ceva vreme că mediul înconjurător, viaţa de zi cu zi,
fumatul, reprezintă tot atiţi factori de risc pentru a contracta cancer.
 Mai există şi alte cauze?
- Dieta tradiţională din Occident, dulciurile, zăharul rafinat, produsele
 din faină alba, carnea de vită provenită din crescătoriile industriale,
 uleiurile bogate în acizi omega-6  (porumb, floarea soarelui şi soia),
laptele integral provenit de la vacile din crescătoriile industriale,
ouăle găinilor hrănite cu soia şi porumb, stressul, deprimarea, poluarea
 atmosferică şi produsele de curaţat de uz casnic.

Fac un inventar mental al frigiderului meu, al raftului din baie cu produse cosmetice

şi al lucrurilor lăsate la curaţătorie acum câteva zile. Aceasta este fără îndoială, situaţia

în care se află majoritatea oamenilor:  expuşi fără voie.  Adăugând la aceasta că unii

dintre noi fumează şi sunt stresaţi, e uşor să ne explicăm înmulţirea alarmantă a numărului

de bolnavi de cancer. Cu toate acestea, boala nu se manifestă la fel în toate tarile, avînd

o preponderenţă mai mare în Vest.  David vede o singură explicaţie: dieta, regimul de viaţă.

Ca membru al organizaţiei “Medicins Sans Frontieres” a călătorit în Asia, unde a luat contact

cu medicina naturistă, practicile yoga, meditaţia, şi nu în ultimul rând, cu stilul de viaţă şi

alimentaţia lor. Concluzia lui e clară. Asiaticii nu sunt protejaţi de moştenirea lor genetică,

ci de stilul lor de viaţă.  Indienii, de exemplu, mănâncă foarte puţină carne şi sunt mult mai

sănătoşi decât europenii sau americanii. De fapt, spune David, în momentul actual în lume,

cancerul este privit cumva precum holera. Numai 3% din bugetul alocat anual cancerului este

destinat depistării surselor acestuia, în timp ce 97% se cheltuie pentru cercetarea a noi tratamente.

Similar, la 1800, când Anglia şi America s-au confruntat cu epidemii de holeră, nu antibioticele au

fost soluţia …pentru că nu se inventaseră încă. Pe vremea aceea nu se cunoştea noţiunea de microb,

însă au existat oameni practici care au făcut imediat o legătură între apa contaminată din împrejurimi,

şi, elucidîndu-se motivele ecologice, holera a încetat.
- Gândiţi-vă că dacă antibioticele ar fi existat atunci şi oamenii s-ar fi bazat numai pe ele,

ne-am fi confruntat cu epidemii de holeră şi în ziua de azi.
- Din fericire, în momentul de faţă, există mult mai multe date despre cancer

decât existau la 1800 despre holeră.
-  Desigur. Există nenumarate dovezi că stilul de viaţa occidental este cel ce alimentează

“epidemia” de cancer. De exemplu, un studiu publicat în 2007 de Fondul Mondialde Cercetare

a Cancerului, a aratat ca 80% din cazuri din ţările dezvoltate puteau fi evitate astfel: 40% din ele

prin schimbarea stilului de viaţă (dietă şi exerciţiu fizic, mai multe legume şi fructe, mai puţin

zahăr şi carne de vită), 30% prin renunţarea la fumat şi 10% prin reducerea consumului de alcool.

De asemeni, evitarea pe cât posibil a contactului cu substanţele cancerigene cum ar fi pesticidele,

benzenul, tot felul de estrogeni, fenolii din produsele de curăţat, parabenii din cremele de faţă  şi

şampoane ori phtalaţii din parfumuri  şi materiale plastice, descreşte şi mai mult şansele cuiva de

a se îmbolnavi de cancer.
- Referitor la lucrul acesta, există în Statele Unite un grup numit Environmental

Working Group (Grupul de lucru pentru mediu), care a făcut mai multe studii

despre influenţele produselor cosmetice asupra adolescentelor, ajungînd la concluzia

că există o legatură între substanţele cancerigene din cremele de faţă ori ojă şi incidenţa

cancerului de sân, de exemplu.
-  Din păcate nici măcar sugarii nu sunt în totalitate protejaţi faţa de toxinele din mediu. Ganditi-va

numai că rata cancerului la copii creşte în fiecare an cu 1,5%. De mici, copiii sunt expuşi factorilor

cancerigeni din mediu, începînd de la biberoanele de plastic care, încălzite, eliberează o substanţă

numită Bisfenol A (BPA), care e extrem de nocivă.  Aceasta poate fi găsită şi în sticlele de apa plată

care au stat în soare sau în containerele de plastic în care multă lume încălzeşte mâncarea în cuptorul

cu microunde.  Daca acestora le adăugam mai târziu substanţele cancerigene din cosmetice, aveţi un

tablou complet a ceea ce se întimplă în prezent în societaţile de consum.
- Să vorbim puţin despre nutriţie. Cartea dumneavoastră face o sinteză a legumelor

şi fructelor care joaca un rol foarte important in stoparea cancerului.
- Există alimente care acţionează ca o frână împotriva cancerului. Acestea sunt cele folosite în

dieta mediteraneeană, asiatică sau indiană: pâinea şi pastele integrale, carnea provenită de la

animale hrănite cu iarbă, uleiul de măsline, ouăle şi laptele animalelor hrănite în mediu natural.

Citeste si:

Tags: , , , , , , , , ,

12 Responses for ““Mancare anti-cancer” / Dr. David Servan-Schreiber – Interviu de ADRIANA PARISSI”

  1. Alice says:

    Problema e ca, traind in secolul XXI, fara propria ta gradina la tara (!), e cam greu sa te hranesti sanatos. De unde stii, de exemplu, in ce fel au fost crescute animalele a caror carne o cumperi din supermarket? Eu cumpar oua asa-zis ecologice, dar nu sint deloc convinsa ca sunt chiar asa, fiindca difera (la culoare) de cele pe care le aduc de la tara. Cum stii ce substante nocive au ajutat la cresterea fructelor si legumelor aduse de prin strainataturi? Nu demult, niste stiri difuzate la tv, despre taranii nostru care toarna cu galeata ingrasaminte cancerigene (interzise de altfel) la rosii ca sa se coaca repede, m-au ingrozit pur si simplu. Zici ca te duci in piata ca sa iei produse naturale si cind colo… e mai grav decit daca le iei din supermarket. Nu mai vorbesc de cosmetice, spray-uri in cazul carora e imposibil de stiut ce contin. N-ar fi mai uman sa se incerce reducerea/interzicerea unor substante/proceduri nocive? Si asta la scara mondiala? N-ar fi mai simplu ca toti producatorii sa devina constienti de pericol si mai cinstiti cu ei insisi si cu clientii lor, in loc sa se scalde in minciuni frumos ambalate publicitar si sa se gindeasca numai la bani?!

  2. Bucatarescu says:

    Da, dar poti incerca sa cauti pe cineva care are o asemenea gradina, sa te oferi voluntar la smulsul pirului si, cine stie, poate vei fi rasplatit cu o sacosa de legume bio!!!

  3. Adriana Parissi says:

    Alice nu stiu situatia din Ro dar aici incet incet lumea constientizeaza. Au aparut produse cosmetice fara parabeni, vopsele de par ecologice, deodorante fara aluminiu… Cit despre legume e mai problematic. Eu iau de la “taranii nostri” in speranta ca sint bune si/sau de la Whole foods. Whole foods este un supermarket care promoveaza mincare sanatoasa, fara ingrasaminte si carne de animale crescute in libertate. Pina la urma a zis si dr. Sevran, important e sa elimini ce poti cit poti si sa maninci mai multe legume. Il citez din memorie “mai bine maninci brocoli cu ceva chimicale decit sa nu maninci brocoli deloc”. Oricum solutia lui Bucatarescu (cu pirul) mi se pare super :)

  4. Bucatarescu says:

    Adriana, nici nu stii cat ma injura taranii ca nu vreau sa dau cu pesticide si promovez smulgerea (imperfecta!) cu mana!!! De fapt, nu mai vrea nimeni sa lucreze la noi in gradina, facem noi singuri tot…

  5. Adriana Parissi says:

    Pai pune trifoi alb si paie sa nu mai cresca (:)) precum japonezul despre care am scris. Poate ti-ar trebui un schimb de experienta cu vreo ferma biodinamica din California.
    Au inceput sa se inmulteasca aceste ferme. O sa scriu despre ele. Ele fac subiectul cartii urmatoare a doctoritei Miller.

  6. Bucatarescu says:

    Am ajuns la concluzia inteleapta cum ca pirul nu poate fi oprit de nimeni. Am pus trifoi in vie, a iesit uniform, apoi pirul l-a razbit si pe el!

  7. maria says:

    Adriana ,am citit cartea lui ,este adevarat ce spune, dar as vrea sa te rog daca poti sa il intrebi pe dr David Servan-Schreiber cum a reusit sa se salveze?? ,avea glioblastom multiform si de aceasta tumoare nu se salveaza nimeni ,si iti garantez ca nu sa salvat ptr ca si a schimbat stilul de viata .

  8. Adriana Parissi says:

    Maria, a avut 2 interventii chirurgicale fiecare urmate de chemoterapie. Dupa prima operatie, pt. ca a continuat sa manince dieta vestica, tumoarea i-a reaparut. Abia dupa a doua interventie cind a tinut regim strict (fara zahar si mincind cu preponderenta alimente anticancer) a reusit sa tina boala in friu. Practic nu a creat conditiile propice pt ca tumoarea sa se re-dezvolte. Si-a inventat propriile retete, lucreaza la o carte de bucate.

  9. Gabriela says:

    2 carti ale lui David Servan-Schreiber, Anticancer si Vindeca, au fost publicate in Romania la editura Cartile Elena Francisc (efpublishing). Sunt doua carti extraordinare, le recomand cu caldura mai ales ca se bazeaza pe propria experienta a doctorului!

  10. Bucatarescu says:

    Asa este, multumim pentru precizare!

  11. Dana says:

    bolnavul cu cancer nu are voie sa manance proteine animale,glucide si carbohidrati indiferent ca provin sau nu de la tara.

Leave a Reply