|

Etapa barista – Barmaniada 2010

15 dintre cei mai priceputi specialisti in prepararea cafelei s-au intrecut marti, 21 septembrie, in cadrul etapei barista a concursului Barmaniada 2010, eveniment desfasurat la Palatul Ghika, din Bucuresti. Potrivit comunicatului de presa dat de organizatori, participantii au impresionat juriul cu metode si retete inedite pe baza de espresso, respectand standardele internationale.

Concursul s-a desfasurat pe parcursul intregii zile, iar seara cei mai buni sase barista au concurat din nou, de aceasta data in finala. Castigatorii au fost: Paul Ungureanu – locul I, Floriana Vlaicu – locul II si Alexandru Buda – locul III.

Misiunea lor a fost prepararea a 4 espresso, 4 cappuccino si 4 bauturi creatii proprii – pe baza de espresso, evaluate dupa regulamentul international al Campionatului Mondial de Cafea. Daca probele de espresso si cappuccino presupun parcurgerea unor pasi standard – accentul fiind pus pe partea tehnica mai mult, cea de-a treia proba – reteta proprie – lasa loc imaginatiei si permite jonglarea cu ingredientele, metodele de preparare si chiar cu designul bauturii. Unele dintre cele mai apreciate si surprinzatoare retete inventate de concurenti au continut ingrediente la fel de neobisnuite si rareori asociate cu ideea de cafea. Esenta din coaja de portocala, nectar de agave, galbenus de ou, ghimbir sau sirop de artar au fost numai cateva dintre ingredientele alese de participanti pentru obtinerea unui gust cat mai placut, iar infuziile au fost preferatele concurentilor – cea mai interesanta fiind infuzia cu fructul goji, in miere, seminte de cardamom, muguri de brad si espresso. Nici in ceea ce priveste tehnicile de preparare nu s-au lasat mai prejos, imbinand metodele traditionale precum bain-marie, cu cele moderne – french press sau noua metoda numita aeropress.

Juriul a fost format din patru specialisti care au evaluat aspectul degustativ, doi specialisti care au urmarit partea tehnica si presedintele juriului – Stefanos Domatiotis (Grecia) – barista profesionist, locul 6 la World Barista Championship 2010, sustinut la Londra. Printre membrii juriului s-au numarat Sherif Abdala – coordonator SCAE Romania, Ioana Mocanu, Alina Capra si Cornel Teban – de la Doncafe, Vasi Andreica (Moak) si Costin Gache, barman profesionist si fondator al Interbelic Cocktail Bar.

Barmaniada este prima competitie anuala completa, dedicata barmanilor din intreaga tara. Concursul – organizat de Barmania si Tonka Soul Café – se afla anul acesta la cea de-a doua editie si vine cu noi provocari pentru barmanii interesati de a se perfectiona in meseria pe care o practica,

Citeste si:

Tags: , , , ,

Leave a Reply