|

Familia Flinstone 50 ani!Ce mancau Fred si Barney?

Familia Flinstone, cel mai popular serial de desene animate din istorie, implineste azi 50 de ani. Creati de Hanna si Barbera, Fred, Wilma, Pebbles, Barney si toti ceilalti – in special, pet-ul familiei, Dino – au devenit mai cunoscuti decat multi dintre presedintii americani, conform unei anchete recente!

Familia Flinstone nu se zgarcea deloc la mancare, carnea fiind pe primul loc. T-bone sau coastele erau, evident, de dinozaur, dar eroii nu ezitau nici cand era vorba de junk food. Fred poate fi considerat mancaul grupului, dar fiul lui Barney, fortosul Bamm-Bamm vine tare din urma. Un barbecue cu ei ar putea face pofta oricui!

Interesant este ca, la un moment dat, au fost lansate vitaminele The Flinstones, pastilele avand forma personajelor. Dar nu s-au bucurat de succes: copiii refuzau sa canibalizeze eroii!

Ce mancau, totusi, oamenii din Epoca de Piatra, dincolo de desenele animate? Oamenii de stiinta considera ca sursele de hrană ale oamenilor vânător-culegător din epoca de piatră includeau atât animale cât și plante care aparțineau mediului natural în care aceștia trăiau. Aceștia consumau cu preferință organele animalelor, inclusiv ficatul, rinichii și creierul. Nu consumau foarte multe lactate sau plante bogate în carbohidrați, precum legumele sau cerealele.

Se pare că două treimi din necesarul de energie erau acoperite din mâncăruri de origine animală.[1] Conținutul de grăsime era aproximativ același cu cel din prezent, însă raportul tipurilor de grăsimi consumate era altul: raportul între Omega-6 și Omega-3 era de circa 3:1 față de 12:1 cum este astăzi.

Către sfârșitul ultimei ere glaciare, cu 15.000-9.000 de ani în urmă, a avut loc o extincție pe scară largă a mamiferelor mari (megafauna mamiferă) în Asia, Europa, America de Nord și Australia. Aceasta a fost prima extincție din holocen, și ar fi putut modifica modul de alimentare al oamenilor din acea perioadă. O dată cu dezvoltarea agriculturii, alimentele din plante au început să joace de asemenea un rol tot mai important în alimentația oamenilor.

Citeste si:

Tags: , , , , , , , ,

Leave a Reply