|

Legume aburite …de LIVIU ANTONESEI

Bine v-am regăsit!

Da, bine v-am regăsit! M-am luat ba cu vacanţa, ba cu evenimentul mai trist al întoarcerii din vacanţă şi n-am mai scris cam de mult aici! Mi-e ruşine şi de gazdă şi de cititori, aşa că mă voi strădui să menţin un ritm cît de cît constant, ca să mai îndrept lucrurile. La plecare, mă apucasem să dovedesc ce lucruri bune putem găti dacă folosim aparatura de bucătărie pusă la îndemînă de tehnologia modern. Am postat cîteva reţete la care ne ajută storcătorul de fructe, blenderul, aşa că a venit şi vremea aparatului de aburi. Bun, iată o reţetă pe care am încercat-o chiar în această seara, de fapt, abia m-am ridicat de la masă şi m-am apucat de scris înainte de a mă bîntui gîndurile în alte direcţii.

Avem legumele, avem aparatul – cum procedăm?

Mai întîi, punem pe masă, în preajma noastră, după ce am spălat bine totul, o căpăţînă de broccoli, doi morcovi, două rădăcini de pătrunjel, o jumătate de kilogram de ciuperci – eu am folosit champignons albe  mici, dar merg şi mari, şi brune, cred că şi pleurotus, deşi pe ultimele nu le-am încercat! –, două vinete. După ce punem apa necesară în rezervorul aparatului, în primul vas, cel de jos, punem eflorescenţele de la broccoli, laolaltă cu morcovii şi pătrunjelul tăiaţi felii. Dacă nu avem un iepure ca animal de casă, putem tăia felii şi cotorul plantei, dar dacă avem, cum e cazul meu, cu domnişoara poloneză Cziczi, aşa ceva este o crimă impardonabilă. Nu ştiu ce le plac mai mult iepurilor decît cotorul de broccoli! În al doilea vas, punem ciupercile tăiate, de asemenea, felii, iar în cel de-al treilea, feliile de vinete. Dăm drumul aparatului şi-l lăsăm să funcţioneze 20 – 25 de minute. Ne mai uităm din cînd în cînd la ceas, dar şi la vasele cu legume, ca să ne orientăm mai bine cu timpul, mai ales dacă sîntem la începuturile utilizării maşinării. Avantajele gătitului legumelor la aburi sînt nutritive – îşi păstrează aproape toate calităţile de pe vremea cînd erau crude! –  dar şi estetice, pentru că îşi menţin neştirbite culoarea lor de-acasă.

Sînt deja gata, sînt sănătoase dar…

…dar ce facem cu gustul? Pentru că aşa, în urma aburirii, nu prea au vreun gust, par chiar cumva sălcii. Iar noi vrem să mîncăm nu doar sănătos, ci şi gustos! Nici o problemă, avem mai multe soluţii decît este nevoie. În seara asta, de pildă, după ce am pus cantităţi rezonabile de legume aburite pe două platouri, am intervenit expert asupra gustului. Mai întîi, desigur, am aruncat un praf de sare, apoi am adăugat cîte o linguriţă de ierburi mediteraneene din cele pentru salată. Am turnat deasupra şi nişte ulei de măsline pentru salată, deci extravirgin. Bun, deja e altceva! Dar dacă vreţi să fie cu totul altceva, mai puneţi deasupra şi apoi amestecaţi bine cîţiva căţei de usturoi tăiaţi în bucăţi cît mai mici, dar nu mujdei. Dacă nu aveţi răbdare, pentru că deja aromele vă cam doboară, se poate muşca direct din căţei! Dacă aveţi însă de ieşit, vreo întîlnire simandicoasă sau romantică, ardeii iuţi, dar chiar iuţi!, pot juca acelaşi rol.

Ce ne mai trebuie?

Cine mănîncă pîine, ar trebui să folosească una neagră şi proaspătă. Cine vrea să se uite la televizor cînd mănîncă, poate să-şi confecţioneze clătite, răsucind lipii libaneze sau turte indiene. Vinul ar trebui să fie alb şi sec, deşi în seara asta a mers perfect un roze franţuzesc, din comerţul de supermarket, care nici măcar nu e scump! Două persoane nu vor reuşi să termine totul la cină. Am descoperit însă de data trecută că legumele cu pricina sînt foarte bune şi reci, dimineaţa, înainte de prima cafea. Aşa că mi-am păstrat o mică porţie şi pentru mîine dimineaţă!

LIVIU ANTONESEI este scriitor, director al revistei iesene TIMPUL si vechi prieten al lui Bucatarescu. http://antonesei.timpul.ro

Citeste si:

Tags: , , ,

14 Responses for “Legume aburite …de LIVIU ANTONESEI”

 1. @) All

  Stiu ca nu toata lumea e vegetariana, nici eu nu sint, cel putin nu mereu! Asa ca promit sa revin cit de repede si cu abureli mai combinate!

 2. Bucatarescu says:

  Revenim carnivori, Liviu?

 3. @) Bucatarescu

  Cu siguranta! Poate o luam cumva pe ocolite, dar devenim!

 4. Bucatarescu says:

  Cum imi spunea, cu cateva zile in urma, in interviul de pe site Gordon Ramsay, o frunzulita nu va putea niciodata substitui savoarea carnii…

 5. @) Bucatarescu

  Omul avea mare dreptate!

 6. Daca_nu_nu says:

  Ba sunt bune legumele, sunt şi gustoase şi aspectuoase, dacă le ştii pregăti. Iar din ce discutaţi aci domniile voastre, înţeleg că sunt pregătite cum se cuvine. Mai ales adaosul de usturoi sau ardei iute… Yummy…
  Dacă nu mă credeţi că sunt bune, întrebaţi iepuraşa cea frumoasă şi veţi vedea că am dreptate.

 7. Bucatarescu says:

  Iepurasa pare predestinata legumelor, chiar unei anumite legume!

 8. Daca_nu_nu says:

  Ha!-Ha!-Haaa!!! Geniule! Iar mi-ai făcut-o…
  Drept e că la asta nu mă gândii (încă). Dar acum că zisăşi domnia ta…
  :) :) :)

 9. @) Bucatarescu, Daca_nu_nu

  Sa nu-mi puneti gind rau iepurasei, ca nu stiu ce-s in stare sa va fac!

 10. Bucatarescu says:

  Ma refeream la …broccoli::)))

 11. Daca_nu_nu says:

  Doamne fereşte! Cum am putea?
  Mnealui se referea. Eu nu! :)

 12. Daca_nu_nu says:

  Acuma, fără glumă, vă spun cu mâna pe inimă: chiar îmi plac legumele; şi fructele aşijderea. Chestie de zodie…

 13. Bucatarescu says:

  Exista fripturi care se numesc “nuca de …” sau “floare de…”: sa visam!

 14. @) Bucatarescu, Daca_nu_nu

  Har Cerului! M-am linsitit. Nici nu stiti cum imi batea inima! Da, ii place la nebunie Brocolli, dar in Romania, cred ca ii place cel mai mult mararul. Minca si in Polonia, dar parca nu cu asa pasiune. Si, dintre uscaturi, e innebunita dupa migdale.

Leave a Reply