|

Noi retete de prajituri …cu forme (40-42)

LOREDANA-CRISTIANA DURLA – Fursecuri de Craciun

  • 300 g faina,
    150 g unt moale,
    100 g zahar,
    1 lingurita praf de copt,
    1 pachetel zahar vanilat,
    1 ou,
    jeleu de coacaze pentru umplut,
    zahar pudra-pentru pudrat.
  • Am pus toate ingredientele pentru aluat in vasul robotului.
    A framantat cateva minutele,pana aluatul a devenit omogen.
    Am facut o bila, pe care am intins-o cu sucitorul(intre 2 foi de hartie de copt)
    Apoi am taiat forme.
    Le-am copt la 160 gr.C-170gr.C cam 8-9 minute..maxim 10.
    Dupa ce sunt coapte, se lasa la racit pe ceva drept.
    Am incalzit marmelada de mure si am umplut fursecurile (cele cu jeleu galben(cumparat) -e un amestec de piersici cu maracuia).
  • VIOLETA POSTOLACHE -Prajitura Sah

    Ingrediente
    5 oua
    100 gr zahar
    1 cana faina
    30 ml ulei
    3-4 linguri sirop de zahar caramel
    3-4 linguri cacao
    1 praf copt
    1 esenta rom
    1 crema ciocolata
    1 budinca de vanilie
    1 l lapte(pt crema)
    Mod de preparare
    Se bat spuma albusurile cu zaharul pana rezulta o compozitie lucioasa si care nu cade de pe lingura,ca de bezea.
    Se adauga galbenusurile,uleiul,siropul de zahar si esenta de rom peste albusuri si se amesteca.
    Se adauga faina si praful de copt si se incorporeaza pana rezulta un aluat care curge.Se imparte compozitia in doua si la una din ele se adauga cacao.

    ` Se coc cele doua blaturi la foc iute aproximativ 20 minute.

    Se suprapun cele doua blaturi si se taie fasii inguste.
    Asamblam prajitura astfel:alternam o fasie alba cu una neagra.Eu am facut un rand de trei fasii.
    Lipim intre ele cu putina crema pe care am preparat-o conform instructiunilor de pe plic.Insiropam putin blatul apoi punem un rand de crema
    Daca la primul rand am inceput cu fasie neagra la urmatorul incepem cu alba,la al treilea cu neagra si tot asa pana la ultimul rand.
    Dupa ce am terminat preparam budinca si o turnam peste prajitura.Se da la rece pentru cel putin doua trei ore apoi se poate taia.

    VIOLETA POSTOLACHE – Amandine

    Ingrediente(pentru 24 bucati)
    pentru blat:
    5 oua
    1 cana zahar
    1 cana faina
    4 linguri cacao
    1 praf copt
    pentru crema:
    2 pachete margarina
    200 gr zahar pudra
    3 linguri cacao
    2 pliculete capucino clasic sau cu rom
    pentru sirop:
    1 cana apa
    5 linguri zahar
    1 esenta rom
    pentru glazura:
    1 ciocolata amaruie
    3 linguri margarina

    Mod de preparare

    Se bat oualele cu zaharul .
    Se adauga faina amestecata cu praful de copt si cacao
    Se coace in tava unsa cu margarina(dimensiuni tava 25*35) .

    Se taie blatul in doua parti ,apoi fiecare din cele doua parti se desface in doua ca la tort.Eu am ales sa il tai mai intai in doua ca sa poata fi manevrat mai usor

    Se freaca margarina cu zaharul pudra pana devine ca o spuma,si se adauga pliculetele de capucino si cacao si se amesteca bine
    Se face siropul astfe:intr-o craticioara se caramelizeaza cele 5 linguri de zahar pana devine maroniu apoi se adauga apa si esenta de rom si se lasa pe foc pana se dizolva caramelul.Se lasa sa se raceasca.
    Se aseaza blatul de jos pe un platou,se insiropeaza,se intinde apoi crema,se pune deasupra cealalta jumatate de blat si se insiropeaza si aceasta si se da la frigider pentru aproximativ o ora ca sa se intareasca crema si sa absoarba blatul cum trebuie siropul.
    Se scot apoi si se portioneaza,distantandu-se foarte putin una de cealalta.
    Se face glazura astfel:Se rupe ciocolata intr-o cratita ,se adauga si margarina (sau puteti folosi smantana dulce ,glazura iese mult mai lucioasa) si se topeste pe foc la bain marie.O sa radeti dar va spun un secret…Am pus toata margarina la crema,uitand sa opresc si pentru glazura,smantana dulce nu aveam, aveam niste iaurturi prin frigider,asa ca am pus in loc de margarina un iaurt.N-a iesit ea glazura perfecta,dar a fost super ok si foarte buna la gust.
    Se toarna glazura deasupra prajiturii si se da iarasi la rece aproximativ o ora

    Am pastrat cateva linguri de crema si cu ajutorul unei pungi intepate la un capat am facut ceva modele deasupra ca sa-i dau o fata “comerciala”

    O prajitura delicioasa,usor de facut,care trebuie neaparat incercata.Aveti cuvantul meu ca e la fel de buna ca cea de la cofetarie.Mie mi-a placut chiar mai mult fiindca nu e chiar asa dulce ca acelea.

    Cum puteti castiga unul din cele 3 premii oferite de Diverta, prin Depozitul de Carte, si Bucatarescu:

    TRIMITETI O RETETA SIMPLA DE PRAJITURI SAU FURSECURI DE CRACIUN la office@bucatarescu.ro pana pe 5 octombrie 2010! Valoarea fiecarui premiu: 35 lei!

    www.diverta.net

    Citeste si:

    Tags: , , , , ,

    Leave a Reply