|

Noi surprize la gratar (10-15)/Concursul CAMPINGGRILL.RO

COD LA GRATAR CU SOS DE VIN – Alina Mares

Ingrediente pentru o portie: 180g de cod alb; 3 rosii mici; jumatate de pahar de vin; 2 linguri de faina; un cub de unt; sare; piper.
Mod de preparare: Pestele dat cu sare se frige pe gratar, pe ambele parti. Separat, se topeste intr-o tigaie cubul de unt, se adauga faina si rosiile tocate fin, apoi se toarna vinul. Se condimenteaza dupa gust cu putina sare si piper. Se tine la foc mic, amestecand mereu pana cand compozitia devine un sos omogen. Codul prajit pe gratar se orneaza cu sosul obtinut si se serveste cald, de preferat imediat dupa preparare.
Pofta buna!

PUI TANDOORI – Victoria Toma

Aceasta reteta este foarte populara in India sau in Pakistan, deci face parte din bucataria orientala. Tandoori vine de la tandoor – un cuptor de pamant care provinde in Afganistan, dar a fost adus prima oara pe acele taramuri de mongoli

Reteta poate fi facuta si de noi, acasa, la mii de kilometri departare de sursa. Nu este foarte greu, hai sa vedem de ce avem nevoie :

Ø      4-6 pulpe superioare de pui, care sa totalizeze ca gramaj in jur de 1kg- fara piele

Ø      250 g iaurt

Ø      putina radacina proaspata de ghimbir, tocata marunt si apoi pisata

Ø      3-4 catei de usturoi, pisati

Ø      2 lingurite de boia iute

Ø      2 lingurite de seminte de chimen, macinate

Ø      2 lingurite de boabe de coriandru, macinate

Ø      1 lingurita de sare

Ø      dupa preferinte, puteti pune si piper

Ø      1/2 lingurita de turmenic (eu asa ii spun, am observat ca mai are si alte ˝alintaturi´ )

Este o mirodenie foarte aromata, care va da o culoare rosiatica aprinsa carnii, dar si o savoare deosebita.

Ø      Ulei – pentru stropitul carnii (daca aveti o sticluta cu sprinkler – e grozav! )

Ø      orez Basmati fiert, pentru garnitura ; Orezul Basmati e considerat cel mai bun orez din lume. Are o aroma deosebita si un bob lung, daca e gatit corect va fi o garnitura spectaculoasa pentru carne. Nu uitati sa il spalati bine in 5-6 ape.

Ø      foi de salata verde, rondele de ceapa,cateva rosii cherry, pentru ornat, feliute de lamaie, pentru servit/ornat

Cum se face?

Se spala puiul foarte bine, se scurge si se sterge prin tamponare cu prosoape de hartie.
Se fac 2-3 crestaturi, cu un cutit ascutit, pe fiecare pulpa, transversal pe os. Crestaturile trebuie sa aiba cam 1 cm adancime.

Se pune iaurtul intr-un bol. Se adauga ghimbirul, usturoiul, boiaua, chimenul macinat, coriandrul macinat, sarea si turmenicul si se amesteca bine, bine de tot. Trebuie ca amestecul sa fie perfect omogenizat, de culoare rosie.

Se ung pulpele de pui cu aceasta mixtura, insistandu-se pe taieturi. Se pun apoi pe un platou adanc, sau intr-un castron mai mare, se toarna restul de mixtura peste ele si se amesteca foarte bine. Carnea trebuie sa fie acoperita de mixtura cat mai uniform. Se acopera platoul si se lasa puiul la marinat 3 ore, la frigider. Cu jumatate de ora inainte de a scoate bucatile de pui din marinata, se incinge gratarul fooooaaaarte bine. Daca nu e focul iute din tandoor, macar fierbinteala sa fie la cote inalte pe gratarul nostru traditional.

O data scoase din marinata, se stropesc cu putin ulei si se pun pe gratarul incins pentru 30-35 de minute, intorcandu-le ocazional si stropindu-le cu ulei, cam o data la fiecare 4-5 minute. Carnea va capata o culoare rosu-aprins care va atrage intai de toate privirile apoi furculitele.

As spune ca se aranjeaza carnea pe un pat de frunze de salata verde si se orneaza cu rondele de ceapa, feliute de rosie si feliute de lamaie, alaturi de orez fiert, parca ar merge si o lipie … bla bla.. aranjati-o cum doriti, pe ce fel de farfurii doriti, important e sa o serviti cu voie buna, alaturi de oameni dragi si un pahar de vin bun. Eu as bea un Shiraz…

Succes tuturor!

VITEL LA GRATAR CU NECTARINE – Elena Clinciu (vezi reteta nr. 6!); Geanina Sima (vezi reteta nr. 6!)

LEGUME LA GRATAR – Larisa Delia Gradinariu

INGREDIENTE
Right-click here to download pictures. To help protect your privacy, Outlook prevented automatic download of this picture from the Internet. 12 rosii mici
Right-click here to download pictures. To help protect your privacy, Outlook prevented automatic download of this picture from the Internet. 200 g cuperci
Right-click here to download pictures. To help protect your privacy, Outlook prevented automatic download of this picture from the Internet. 1 legatura ceapa verde
Right-click here to download pictures. To help protect your privacy, Outlook prevented automatic download of this picture from the Internet. 2 dovlecei
Right-click here to download pictures. To help protect your privacy, Outlook prevented automatic download of this picture from the Internet. 1 legatura patrunjel
Right-click here to download pictures. To help protect your privacy, Outlook prevented automatic download of this picture from the Internet. 1 lamaie pentru zeama
Right-click here to download pictures. To help protect your privacy, Outlook prevented automatic download of this picture from the Internet. 3 linguri ulei de masline
Right-click here to download pictures. To help protect your privacy, Outlook prevented automatic download of this picture from the Internet. sare si piper dupa gust
MOD DE PREPARARE
Right-click here to download pictures. To help protect your privacy, Outlook prevented automatic download of this picture from the Internet. Se curata si se spala ceapa verde, rosiile, cipupercile si dovleceii, se taie dovleceii in rondele groase, ciupercile in doua;

Right-click here to download pictures. To help protect your privacy, Outlook prevented automatic download of this picture from the Internet. Se spala patrunjelul, se toaca fin si se amesteca cu sucul de lamaie, uleiul, sare si piper;

>Right-click here to download pictures. To help protect your privacy, Outlook prevented automatic download of this picture from the Internet. Se ung legumele cu compozitia de mai sus si se frig pe ambele parti cca 8 minute.

GRATAR DE VITA CU CEAPA CARAMELIZATA – George Cristian Pisleag

Ingrediente:

-2 bucati carne vita

-ulei masline
-sare de mare
-piper(boabe),piper verde
-1 lingura boia
-1 ceapa
-1 ciuperca
-1 catel de usturoi
Mod de preparare:
Se unge carnea pe ambele parti cu ulei de masline, se condmenteaza cu sare si piper verde zdrobit dupa care se lasa in frigider 30 minute. Se incinge putin ulei de masline dupa care se pune carnea in tigaie la foc iute, cate 2 minute pe fiecare parte.
Se da apoi focul mai incet si in timp ce carea mai e lasata 10 min pe foc, se taie ceapa si ciuperca, felii micute. Se incinge putin ulei de masline si se pune la prajit ceapa si ciuperca. Cand ceapa incepe sa se inmoaie se adauga un catel de usturoi zdrobit si o jumatate de lingurita de boia, se amesteca si se lasa 8-10 minute la foc mic.

Mai multe informatii despre gratarele Enders, dar si despre gratarul american cu afumatoare Big Green Egg, incalzitoarele de terasa, articole de camping, lazi frigorifice si diverse accesorii la CampingGrill.ro. Comenzi: 0728 TERASA (83 72 72).

Citeste si:

Tags: , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply