|

Povestea porcului / Basme culinare romanesti(1) …repovestite de DANUT UNGUREANU

Toată lumea nevegetariană visează în ziua de azi porci. La grătar, în tigaie, piftii, jumări, cârnați. Una dintre prejudecăţile preferate ale societăţii este aceea că visele, dacă sunt de bine, trebuie să înfăţişeze păuni cu glasuri de primadone, blonde bogate înveşmântate (doar) în blănuri ş.a.m.d. De coşmaruri nu se plânge nimeni. E de ajuns să închizi ochii. Sau să-i deschizi. N-are importanţă…

De la începutul lui decembrie, gurmanzii se pun pe treabă și visează porci. Mai sunt câteva excepţii, recalcitranţi care visează curcani, caviar, şampanii. Recalcitranţii sunt însă pe cale de dispariţie. Dacă eşti om normal, visezi unul sau mai mulţi porci.

Porcul este un individ comod de visat. Nu fuge de colo-colo când ţi-e visul mai drag. Nu-ţi monopolizează visul pentru a-şi exprima opiniile politice. În vis nu blochează drumurile cu cine ştie ce revendicări. Nu se transformă într-un Făt-Frumos când îl atingi. Ce naiba să faci în ziua de azi cu un Făt-Frumos pe masă? E drept că sunt şi dificultăţi. De pildă, când se zvonea că se scumpeşte iar benzina, porcii din vis au slăbit îngrozitor. Veneau melancolici şi nu mai puteau nici măcar să guiţe. Apoi au revenit la greutatea normală.

Suntem o naţiune norocoasă. Fiecare român îşi permite să aibă un vis cu porc. Porcul pe care-l visăm cu toţii de la o vreme e un porc cumsecade, de mărime şi greutate medie, culoare potrivită. Dacă-l priveşti în ochi în timpul visului, vei desluşi acolo un grăunte de inteligenţă şi un altul de toleranţă. Eu însumi am visat într-o noapte un porc extraordinar de elegant, îmbrăcat într-un costum de caşmir, la două rânduri. Se mai zărea o urmă de noroi pe la revere, dar în butoniera stângă purta o garoafă. Mi-a făcut cu ochiul. După ce şi-a dat jos costumul, am observat că deja îşi trasase cu cretă pe şoriciul moale liniile după care urma să fie tranşat. Aşa sunt porcii din vis. Întotdeauna poţi conta pe dânşii.

DANUT UNGUREANU abordează o paletă largă de genuri, de la populara literatură science-fiction, care i-a adus câteva volume personale, zeci de povestiri publicate şi un premiu european – până la sutele de articole, interviuri, anchete, editoriale şi reportaje incluse în paginile unor publicaţii prestigioase. Portofoliul său cuprinde, de asemenea, numeroase scenarii de televiziune şi radio, ori texte dramaturgice. Nu are un blog personal, dar poate fi întâlnit frecvent pe www.srsff.ro, site-ul Societății Române de Science Fiction, al cărei președinte este și care a câștigat recent premiul întâi la Eurocon, congresul european al fanilor genului.

Citeste si:

Tags: , , ,

1 Response for “Povestea porcului / Basme culinare romanesti(1) …repovestite de DANUT UNGUREANU”

  1. E cel mairelevant paragraf despre Povestea porcului / Basme culinare romanesti(1)

Leave a Reply