|

Prajituri cu forme / Retete de la CONCURS (9-19)

BARBARA RUBY – Stelute de Craciun

Ingrediente
Pentru aluat:
400 g faina
120 g zahar
200 g unt
1-2 oua
1 pliculet de vanilie
aroma de coaja de lamaie
4 linguri de zeama de lamaie
putina sare
Pentru glazura:
2 galbenusuri de ou
3 linguri de frisca
100 g zahar pudra
Mod de preparare
Faina se pune intr-un bol si peste faina se pune untul,de preferat ca untul sa fie dat prin razatoare. Se adauga ouale, zaharul, aroma de coaja de lamaie,zeama de la lamaie, putina sare,vanilia si se amesteca bine tot( de preferat cu mixerul).
Aluatul obtinut se tine la frigider timp de o ora invelit in folie de aluminiu.
Se incinge bine cuptorul.
Aluatul se intinde pe masa si se lasa sa aiba o grosime de aproximativ 5 mm. Se formeaza stelute ( cu ajutorul unor forme) care se pun pe o tava tapetata cu hartie de copt.
Cele doua galbenusuri de ou se amesteca bine cu frisca. Compozitia obtinuta se pune peste stetelutele din tava. Se mai adauga si putin zahar pudra.
Se tin la cuptor pana stelutele prin o nuanta de maro (aproximativ 10 minute.)
Sunt specifice Craciunului.
Pofta Buna !

DANIELA PAVALOIU – Stele albe de bezea cu migdale

Ingrediente pentru cca. 60 de bucati

- 3 albusuri
- 200 g. zahar
- 400 g. migdale macinate
- 1 1/2 lingurita scortisoara
- 4 picaturi esenta de migdale

Se bate albusul cu zahar pana incepe sa straluceasca si sa se ridice tepi. Se pastreaza din aceasta compozitie 3 linguri pentru decor (la frigider)
In restul de bezea se inglobeaza 350 g. migdale, scortisoara si esenta de migdale. Se da la rece aluatul 3 ore.
Cuptorul se incinge la 150 grade C. Se tapeteaza cu hartie de copt doua tavi. Se presara restul de migdale pe o foaie de hartie de copt si se intinde deasupra o foaie de aluat groasa de 1 cm.
Se decupeaza din ea stelute, cu ajutorul unei forme speciale.
Inainte de a taia urmatoarea steluta, se inmoaie forma in apa si se scurge putin.
Stelutele se aseaza in tavi si se lasa la congelator cca. 15 minute. Se ung in final cu glazura si se coace fiecare tava la cuptor timp de cca. 15 minute.

OANA BORDEA – Chec de budinca

Vin si eu cu o reteta simpla, care nu este deloc costisitoare si nici nu este greu de facut.
200 g biscuiti obisnuiti
60 g piscoturi
2 plicuri de budinca – diferite gusturi
1 l lapte
Intr-o tava de cozonac se pune folie de plastic , ca si cum ai tapeta-o. Inmoi biscuitii intr-un sirop facut din apa, zahar si ceva mirodenii la alegere si tapetezi tava cu ei.
Faci primul plic de budinca, il torni in tava , iar deasupra pui piscoturi inmuiate in sirop. faci si cel de-al doilea plic de budinca si-l torni peste. Deasupra pui piscoturi insiropate, si-l lasi la frigider pana a doua zi sau pana se intareste bine budinca.
Rastorni tava si scoti folia. Il tai felii ca de chec si se serveste. Poti pune deasupra toping sau dulceata.

ANDREI-RAUL SAGHIN – Biscuiti cu morcovi
Ingrediente:
-200 grame morcovi cruzi rasi
-200 ml ulei
-200 grame zahar
- 1 lingurita bicarbonat
-500-600 grame faina
-coaja de la o lamaie
-sare

Mod de preparare:
Pui faina intr-un castron mare.Faci o scobitura la mijloc,unde pui morcovii dati prin razatoarea mica,uleiul,zaharul,bicarbonatul dizolvat in zeama de la o lamaiesi adaugi si coaja de la o lamaie.Pui si un praf de sare.Amesteci bine pana obtii un aluat mai tare.Adaugi la masina de tocat forma speciala e biscuiti si pui aluatul in masina,apoi formezi biscuiti de forma dorita.Asezi biscuitii intr-o tava unsa cu ulei.Coci 25-30 minute.Sunt sanatosi si foarte gustosi.

MADALINA CRAESCU – Braduti cu nuca de Craciun

Ingrediente
250 g unt, 250 g faina, 1/2 pahar de nuci macinate, 200 g zahar, 1 ou, 2 lingurite esenta vanilie, 1 varf de cutit sare, 75 g ciocolata cu lapte, 75 g smantana de frisca
si forme stea de 4 marimi, zahar praf, bomboane gumate verzi, jeleu verde, etc pentru decor

Mod de preparare
Intr-un castron se amesteca untul la temperatura camerei cu zaharul, vanilia si oul, cateva minute, cu mixerul.
Se adauga faina, nucile si sarea si se amesteca pana se incorporeaza. Se da la frigider 60 de minute. Se incalzeste cuptorul. Se intinde foaia de 3-4 mm grosime si se taie stelute, din cele 4 marimi. Se coc la cuptor 10-15 minute. Se incalzeste smantana de frisca, se pune ciocolata taiata bucatele mici si se amesteca la foc mic pana se topeste. Se lasa sa se raceasca, si cand s-a intarit se bate cu telul sau cu mixerul pana se deschide la culoare si se mai intareste. Se lipesc fursecurile cu crema, cate doua din fiecare marime, exceptie cea mai mica marime, din care veti folosi doar o steluta.
Se cerne zahar pudra si se decoreaza dupa preferinta.

IOANA ROTUNDU – Briose cu ciocolata

Ingrediente pentru 16 briose:
4 oua
250 gr de unt moale
250 gr de zahar
300 gr faina
150 de gr bucatele de ciocolata
2 plic de zahar vanilat
4 lingurite de praf de copt

Cum se prepara:

Se pun toate ingredientele in afara de ciocolata in mixer. Dupa ce se amesteca bine toate ingredientele se adauga ciocolata bucatele si se amesteca usor cu o lingura.
Se ung formele de prajituri(bradut, stelute..) cu ulei si se tapeteaza cu faina. Se adauga compozitie pana la jumatatea formei(astfel incat sa poata sa creasca), se niveleaza si se mai adauga cateva bucatele de ciocolata la suprafata. Se incalzeste bine cuptorul. Se introduce tava si se lasa 20-25 minute.

MADALINA – Prajitura cu nuca si ness

Reteta mea preferata este prajitura cu nuca si ness. Pentru blat folositi: 6 oua, 2 linguri de faina, un plic de praf de copt si unul de vanilie, 150 g nuci macinate si prajite, 6 linguri de zahar. bun. Cum se prepara:se separa ouale. albusurile se bat spuma si se amesteca cu vanilia si zaharul, dupa care se adauga galbenusurile si nuca macinata. se amesteca bine. se unge o tava cu ulei si compozitia se toarna acolo. se lasa la copt pana se face. Se serveste rece; pofta buna, este extraordinara prajitura :)

ANISOARA URSAN – Fursecuri fragede

Ingrediente:
pentru aluat;250 g unt sau margarina,125 g zahar,2 plicuri zahar vanilat(sau esenta),un ou,3 galbenusuri,250 g faina,150 g amidon de porumb(Gustin)
pentru ornat;150 g ciocolata de menaj amaruie,o lingurita ulei
Preparare:
1.Se amesteca untul aflat la temperatura camerei cu zaharul turnat treptat,esenta,oul si galbenusurile adaugate cate unul.
2.Se amesteca faina cu amidonul si apoi se incorporeaza in aluat.Aluatul se pune intr-un sprit cu ajutorul caruia se fac fursecuri sub forma de coronita,intr-o tava unsa cu ulei si tapetata cu hartie de copt,usor distantate intre ele care se coc 10 minute ,la foc potrivit,in cuptorul preincalzit.
3.Fursecurile se scot din tava si se lasa la racit.
Ciocolata se da prin razatoare apoi topita cu lungurita de ulei,la bain marie.Se trec pe jumatate in ciocolata topita,fiecare fursec ,apoi se pudreaza cu nuca de cocos deshidratata sau zahar pudra.
Extrasfat:
Din albusul ramas de la cele 3 oua,se pot prepara niste delicioase bezele care se pot servi alaturi de fursecuri.Pentru fiecare albus se adauga cate doua linguri de zahar(6 in total)treptat dupa ce albusul s-a batut bine cu un praf de sare.La sfarsit se adauga sucul de la o jumatate de lamaie.Bezelele se coc la foc slab,intr-o tava tapetata cu hartie de copt.
Pofta buna!
ANISOARA URSAN – Fursecuri delicioase
Cantitati:
340 gr unt (la temperatura camerei)
240 gr zahar pudra
2 oua
2 lg lapte
520 gr faina
0 lgt praf de copt
esenta de vanilie
un praf de sare

Preparare:
Se freaca spuma untul cu zaharul plus esenta,se adauga ouale mixand continuu,adaugam si laptele dupa care incorporam faina amestecata cu praful de copt.
Cu ajutorul unui pistol sau un pos pentru prajiturele pentru fursecuri ,le turnam pe tava unsa cu unt lichid si le coacem la foc potrivit.
Se decoreaza cu rahat,ciocolata sau se lipesc cate doua,cu crema de ciocolata.
Pofta buna!

SANDA MAXIM – Cornulete fragede

Ingrediente: 250 g faina, 125 g margarina, 100 g iaurt, 25 g drojdie, 25 g zahar, 1 plic de zahar vanilat.
Umplutura: 200 g nuci, 30 g pesmet, 250 ml lapte, 150 g zahar, 20 ml rom, vanilie.
Intr-o cratita pe foc mic se amesteca nucile, pesmetul, laptele si zaharul pana cand compozitia se ingroasa bine. Se ia cratita de pe foc si dupa ce s-a racit se adauga romul si vanilia.
Mod de preparare: Intr-un vas se freaca bine drojdia cu zaharul pana se lichefiaza, apoi se adauga margarina, iaurtul, vanilia si la sfarsit faina. Se framanta bine aluatul si apoi se lasa la dospit cam 30 minute. Dupa ce aluatul este dospit se intinde o foaie care se taie in patrate cu cutitul trecut prin faina. In fiecare patrat se pune cate o lingurita din umplutura care se ruleaza usor si se aseaza intr-o tava cu putina distanta intre ele. Se coc la foc mediu cam 25 minute pana se rumenesc putin. Dupa ce s-au racorit putin se trec prin zahar pudra.

MARINELA OTILIA CRISTEA -  Braduti de Craciun

Ingrediente

250 g unt
250 g faina
1/2 pahar de nuci macinate
200 g zahar
1 ou
2 lingurite esenta vanilie
1 varf de cutit sare
75 g ciocolata cu lapte
75 g smantana de frisca
forme stea de 4 marimi, zahar praf, stelute, bilute argintii, bomboane gumate, etc pentru decorIntr-un castron se amesteca untul la temperatura camerei cu zaharul, vanilia si oul, cateva minute, cu mixerul. Se adauga faina, nucile si sarea si se amesteca pana se incorporeaza. Se da la frigider 60 de minuteSe incalzeste cuptorul la 325°F . Se intinde foaia de 3-4 mm grosime si se taie stelute, din cele 4 marimi. Se coc la cuptor 10-15 minute. Se incalzeste smantana de frisca, se pune ciocolata taiata bucatele mici si se amesteca la foc mic pana se topeste. Se lasa sa se raceasca, si cand s-a intarit se bate cu telul sau cu mixerul pana se deschide la culoare si se mai intaresteSe lipesc fursecurile cu crema, cate doua din fiecare marime, exceptie cea mai mica marime, din care veti folosi doar o steluta. Se cerne zahar pudra si se decoreaza dupa preferinta .

Cum puteti castiga unul din cele 3 premii oferite de Diverta, prin Depozitul de Carte, si Bucatarescu:

TRIMITETI O RETETA SIMPLA DE PRAJITURI SAU FURSECURI DE CRACIUN la office@bucatarescu.ro pana pe 5 octombrie 2010! Valoarea fiecarui premiu: 35 lei!

www.diverta.net

Citeste si:

Tags: , , , , , , ,

Leave a Reply