|

Serie noua: Prajituri cu forme (30-39) /CONCURS Diverta

ANISOARA URSAN – Fursecuri cu jeleu

Ingrediente:
175 ml lapte,100 g zahar brun,un praf de sare,40g fulgi de porumb,100 g unt sau margarina,un plic de zahar vanilat,1 ou,100 g faina,,feleuri de fructe
Preparare:
1.Se pun la fiert intr-o oala laptele,un praf de sare si o lingura de zahar brun.Cand clocoteste totul,adaugam fulgii de porumb ,amestecam bine si apoi lasam sa se raceasca.
2.Untul sau margarina se amesteca cu mixerul la viteza mare,adaugand treptat zaharul si zaharul vanilat,pana ce devine o masa compacta,se adauga oul,amestecul racit de fulgi si faina.Se pun gramajoare cu ajutorul uni pos,in mijloc se aseaza cate o bucata de jeleu,intr-o tava unsa si tapetata cu hartie si se coace la foc potrivit,cca 20 de minute pana se rumenesc frumos.

ANA-MARIA TALMACEL – Reteta simpla de Craciun

100 gr. unt
100 gr. faina
50 gr. nuci macinate
50 gr. zahar pudra
1 lingura rom (sau putina esenta)
un varf de sare
1 plic de vanilie
marmelada, crema de alune, crema de tort�pentru lipit
glazura gata preparata de decorat sau ciocolata pe care o topim

Untul se freaca spuma cu zaharul, romul, vanilia, sare. Se adauga apoi faina si nucile macinate si se amesteca bine, fara sa se framante.

Se da la rece, circa � ora, apoi se infarineaza planseta sau locul unde intindeti si facaletul si se intinde o foaie groasa de � cm. Nu faceti mai subtire deoarece raman mai uscate cand se coc si se rumenesc rau.

Se taie cu forma dorita ,trecuta prin faina. Se coc in tava la foc mic. Se fac repede si nu trebuiesc sa devina prea rumene (mai mult albe)�asa cum mi-a iesit mie o parte in prima tava, facandu-le mai subtiri de 1/2 cm. cu facaletul.

Reci, se lipesc cate doua cu marmelada, crema de alune sau cu alte creme. Apoi, deasupra le stropim cu ciocolata topita sau cu glazura deja gata pentru dulciuri. Fursecurile sunt fragede si cu gust de unt.

FLORIN PARVU – Fursecuri de Craciun

300g faina
180g unt sau untura
100g zahar pudra
1 ou sau doua
1 lingurita praf de copt
Un praf de sare
Gem sau dulceata pentru umplut
Zahar pudra pentru pudrat

Punem intr-un castron zaharul pudra si untul sau untura (eu am folosit untura), care este de preferat sa fie la temperature camerei, si il frecam spuma.

Intr-un alt castron, punem faina, adaugam ouale, praful de copt si untul frecat cu zahar. Mixam toate aceste ingrediente pana obtinem o coca, pe care o introducem la frigider pentru 30 minute.

Scoatem apoi coca din frigider, formam bilute, formam gaurele in mijlocul fiecarei bilute. Umplem fiecare gaura a fursecurilor cu gem sau dulceata. Lasam la copt timp de 10-15 minute, la foc moderat. Dupa ce s-au racit, le pudram cu zahar pudra.

GABRIELA-CRISTINA TALMACEL – Prajituri cu nuca

Coca (pentru 3 foi):
600 g faina
3 galbenusuri
200 g margarina sau 150 g untura
(eu am pus 4 linguri untura)
un cub de drojdie
2 linguri de zahar
100 ml lapte

Umplutura:

500 g nuca
8 linguri de zahar
esenta de rom
3 albusuri
un plic de zahar vanilat
gem

Glazura:

2 linguri de cacao
8 linguri zahar praf
2 linguri de ulei
o lingura de apa fiarta

Mod de preparare: Se face o maia din cubul de drojdie, o lingura de zahar, laptele si o lingura de faina, care se lasa la dospit la loc caldut, apoi se pune peste faina. Galbenusurile se bat spuma, se pun peste faina, apoi se pune si untura, apoi se framanta un aluat potrivit de tare. Se imparte in trei parti egale, pentru trei foi.
Umplutura de nuca: se bat spuma tare cele 3 albusuri, se adauga zaharul, apoi nuca macinata, zaharul vanilat si esenta de rom. Se amesteca cu grija. Se imparte in doua parti.

Se ia o tava si se tapeteaza cu ulei si faina, apoi se pune prima foaie, gem si umplutura de nuca. Se intinde a doua foaie peste care se pune iar gem si apoi umputura de nuca. Deasupra se pune cea de-a treia foaie. Se lasa pe aragaz cca. o jumatate de ora, la loc cald (cu aragazul pornit).

Se coace cca. 20 min la foc tare, apoi la foc mic, pina este gata, inca cca. 40 min.

Cand s-a racit complet prajitura, se pune pe deasupra glazura rece.

DANIEL TALMACEL – Prajiturele pentru copii

Ingrediente:
5 albusuri
1 lingurita praf de copt
Sucul de la ½ lamaie
1 lingurita esenta de vanilie
1 lingurita esenta de fistic
120 gr zahar pudra
60 gr faina, cernuta
12 lingurite gem
pasta de zahar/fondant, pentru decor

Mod de preparare: 1. Se incalzeste cuptorul la 180°C.Se tapeteaza o tava de 12 briose cu cupe de hartie pentru copt.
2. Se bat albusurile spuma.Se adauga praful de copt, sucul de lamaie, esentele si se bat pana se intaresc.
3. Se adauga zaharul, cate o lingura, batand continuu ; compozitia trebuie sa fie lucioasa si ferma.Se adauga faina, cate o lingura, amestecand usor.
4. Se imparte amestecul in tava de briose.Se face o gaura mica in centrul fiecarei prajiturici, apoi se pune cate 1 lingurita de gem.Se dau prajiturelele la copt 15-20 minute, pana cand suprafata prajitureleleor devine aurie si uscata la atingere.Se lasa sa se raceasca 15 minute in tava, apoi se scot.
5. Se decoreaza fiecare prajiturica, dupa fantezie, cu pasta de zahar sau fondant.

CECILIA TALMACEL – Pere in vin

  • Blat;5 oua,125 g zahar,o lingura de cacao,80 g faina,50 g amidon de porumb,esenta ,75 g ciocolata amaruie de menaj data prin razatoare,un praf de sare
  • Crema;400g smantana prospata grasa,250 g crema de branza dulce(20%grasime),80 g zahar pudra cu aroma de vanilie,75 g ciocolata rasa,2 plicuri de gelatina,1-2 linguri de zahar pudra(numai daca este nevoie)
  • Ornare;6 pere potrivite,nu foarte coapte,350 ml vin rosu dulce,250 g zahar,un baton scortisoara,o lingurita arome pentru vin fiert,2 pliculete Tort-Gelee
1.Pentru blat, se bat bine albusurile(se mixeaza) cu un praf de sare apoi cu zaharul, turnat in ploaie, se adauga galbenusurile zdrobite cu telul, esenta si la urma faina cernuta amestecata cu praful de copt si amidonul de porumb. Se unge o forma (de tort) cu un strop de ulei apoi se tapeaza cu hartie de copt si se toarna aluatul, se presara deasupra ciocolata rasa (sau se poate incorpora in aluat) si se da la copt circa 20 de minute, la foc potrivit, in cuptor preincalzit. Se lasa blatul copt la racit apoi se taie in doua parti egale, pe orizontala
2.Se amesteca branza cu smantana, se toarna zaharul, apoi gelatina hidratata in 100 ml apa rece si topita la bain marin (nu fiarta!).Se incorporeaza si ciocolata rasa.
3.Se curata perele de coaja apoi se taie, pe lung in cate doua jumatati egale, carora li se indeparteaza casutele cu samburi, partea incovoiata se incrusteaza cu furculita. Vinul rosu se fierbe, intr-un vas mai inalt cu zaharul, batonul de scortisoara si aromele de vin fiert. Cand vinul da in clocot se introduc jumatatile de para si una lasata intreaga, se amesteca din cand in cand usor si se lasa sa fiarba la foc domol circa 20 de minute (daca perele sunt moi se lasa doar 10 minute). Perele se lasa sa se raceasca in vin (eu le fierb de seara pentru a doua zi), apoi se scot intr-o strecuratoare sa se zvante iar siropul de vin se strecoara si se da deoparte.
MARINA SMARANDOIU – Stelute de Craciun

Ingrediente
Pentru aluat:

400 g faina
120 g zahar
200 g unt
1-2 oua
1 pliculet de vanilie
aroma de coaja de lamaie
4 linguri de zeama de lamaie
putina sare
Pentru glazura:
2 galbenusuri de ou
3 linguri de frisca
100 g zahar pudra
Mod de preparare

Faina se pune intr-un bol si peste faina se pune untul, de preferat ca untul sa fie dat prin razatoare. Se adauga ouale, zaharul, aroma de coaja de lamaie,zeama de la lamaie, putina sare,vanilia si se amesteca bine tot( de preferat cu mixerul). Aluatul obtinut se tine la frigider timp de o ora invelit in folie de aluminiu. Se incinge bine cuptorul. Aluatul se intinde pe masa si se lasa sa aiba o grosime de aproximativ 5 mm. Se formeaza stelute ( cu ajutorul unor forme) care se pun pe o tava tapetata cu hartie de copt.
Cele doua galbenusuri de ou se amesteca bine cu frisca. Compozitia obtinuta se pune peste stetelutele din tava. Se mai adauga si putin zahar pudra.
Se tin la cuptor pana stelutele prind o nuanta de maro (aproximativ 10 minute.)

VIOLETA POSTOLACHE – Prajitura cu foi si crema
Ingrediente(pentru 50 buc)

pentru foi:

3 oua
3 linguri ulei
6 linguri zahar
1 pliculet amoniac
faina cat cuprinde

pentru crema:

1 l lapte
4 linguri amidon
4 linguri cacao
1 esenta rom
6 linguri zahar

pentru glazura:

1 ciocolata neagra
1/2 ciocolata alba
4-5 linguri smantana dulce

Mod de preparare


Se bat bine ouale cu zaharul.
Se adauga uleiul si amoniacul stins cu otet,apoi se adauga faina si se framanta pana obtinem un aluat de consistenta plastilinei

Se imparte aluatul in trei si se intind trei foi subtiri .Se aseaza foaia pe fundul tavii tapetate cu faina si se coace in cuptorul preincalzit la foc iute
Foile vor fi tari si casante.

Se pune laptele intr-o cratita pe foc impreuna cu amidonul ,zaharul(eu am pus zahar vanilat) ,romul si cacao.

Se mesteca continuu ca sa nu faca cocoloase .Cand incepe sa se ingroase crema este gata.

Se toarna crema fierbinte intre foi ,se aseaza deasupra o greutate ca sa le preseze si se dau la rece pana a doua zi.
Ciocolata se topeste la bain marie cu 2-3 linguri de smantana dulce
Se toarna glazura astfel obtinuta peste foi.

Apoi cu glazura de ciocolata alba se fac diverse forme.
Se da jumatate de ora la rece sa se intareasca glazura apoi se poate taia
VIOLETA POSTOLACHE – Rafaello
Ingrediente (pentru 30 bucati)

200 gr lapte praf
300 gr cocos
200 gr zahar pudra
200 gr unt
100 gr alune decojite
Mod de preparare
Se amesteca laptele praf cu zaharul pudra,untul la temperatura camerei si 200 gr cocos pana rezulta un aluat sfaramicios.
Se ia cate o bucata din aluat ,se pune in mijloc cate o aluna si se modeleaza cu mana in forma de bilute.
Se tavalesc bombonelele prin nuca de cocos si se dau la rece.
VIOLETA POSTOLACHE – Fursecuri cu crema de rahat
Ingrediente(pentru 40 bucati)

ptr. fursecuri:

7 linguri lapte
7 linguri zahar
7 linguri ulei
2 oua
1 plic amoniac
faina cat cuprinde

ptr. crema:

1/2 kg rahat
100 gr margarina
1 lamaie
zahar vanilat

pentru glazura:

100 gr zahar pudra
2 linguri zeama lamaie
2 linguri esenta lamaie
1 lingura amidon

Mod de preparare

Se bat ouale cu cele 7 linguri de zahar pana se topeste zaharul.
Se adauga laptele,uleiul,amoniacul stins cu o lingura zeama de lamaie si faina in asa fel sa rezulte un aluat care sa se poata modela ca o plastilina.
Se intinde o foaie foarte subtire si se decupeaza fursecurile cu ajutorul unei forme.Daca nu aveti forma puteti folosi un pahar oarecare.

Se coc in cuptorul preincalzit,la foc mare,aproximativ 15-20 minute,pana se rumenesc foarte putin pe fund.

Se lasa sa se raceasca si se face crema.Se da rahatul si lamaia intreaga(cu tot cu coaja) prin masina de tocat,sau la robot.

Separat se freaca margarina cu zaharul vanilat si doua trei linguri de zahar pudra pana devine ca o crema. Eu am folosit mixerul pentru aceasta operatiune ,iar margarina am incalzit-o cateva secunde la microunde in prealabil.
Se amesteca apoi compozitia de rahat si lamaie cu margarina.
Se umplu fursecurile si se lipesc doua cate doua.
Se dau 10-15 minute la frigider sa se intareasca putin crema.
Zaharul pudra se amesteca cu o lingura de amidon ,se adauga zeama de lamaie si esenta si se pune pe foc pana clocoteste.

Se lasa apoi s ase raceasca doar atat cat sa se inchege putin, apoi se glazureaza fursecurile si se dau inca 10-15 minute la frigider sa se intareasca glazura. Se lasa apoi pana a doua zi ca sa se fragezeasca.

Cum puteti castiga unul din cele 3 premii oferite de Diverta, prin Depozitul de Carte, si Bucatarescu:

TRIMITETI O RETETA SIMPLA DE PRAJITURI SAU FURSECURI DE CRACIUN la office@bucatarescu.ro pana pe 5 octombrie 2010! Valoarea fiecarui premiu: 35 lei!

www.diverta.net

Citeste si:

Tags: , , , ,

Leave a Reply