|

Ski Amade: Sport, vinuri, delicii culinare in Gastein

Aseara, am inchis o zi plina de stress cu ceva special: prezentare Ski Amade si meniu austriac de rasfat! Locatie: La Rocca, pe str. Theodor Aman.

Ski Amade este cea mai mare zona din Austria destinata sporturilor de iarna, la numai o ora de mers cu masina de Salzburg, orasul lui Mozart (de unde si numele “Amade”). Nu stiu daca Mozart schia si el, insa, cu siguranta, nu putea ram

ane insensibil la spectacolul gastronomiei si vinurilor austriece. De fapt, ce om cu inima de gheata nu ar vibra?!?

…Dupa ce ai batut macar una din numeroasele partii de schi alpin sau sanie – plus traseele de schi fond! – din Amade (860 km de piste amenajate, grupate pe grade de dificultate, de la incepatori la profesionisti; 270 teleschiuri; 25 locatii), retragerea la o cabana merita sa fie incununata cu desfatarile din farfurie si din pahar. Ghidat de cativa specialisti austrieci, eu m-am apucat de schi virtual, dar si de un meniu cat se poate de real. Am debutat in aventura gustului cu un spumant produs din Riesling Italian in podgoria Gebruder Szigeti, apreciind buchetul intens de flori de camp si notele incitante de condimente. Apoi, servindu-mi-se o supa de galusti cu piper (si cu indicatia clara ca, initial, fusese fiert un os generos de vita!), am trecut la un vin tipic pentru tara schiorilor: Gruner Veltliner. Un vin proaspat, din 2009, cu arome de ierburi si, bineinteles, de piper verde, pentru o ideala parteneriere cu supa (Griesnockeerl Suppe). Dar un vin bun cheama alt vin bun: cuvee Satz Nussberg, din Chardonnay, Pinot Blanc si Pinot Gris, de un elegant galben-auriu, cu reflexe verzui si arome vag exotice.  Am virat, apoi, spre vinurile rosii, fiindca m-au inconjurat fripturile. Intai, o bucata buna de porc, cu cartofi taranesti cu multa ceapa, varza acra (Sauerkraut) si sos. Asa ceva reclama numaidecat un vin fructat din Burgenland, faimosul Zweigelt rubiniu. Dupa porc, a venit si vita, sub forma unei excelente rulade cu galusti servite cu sos alb (de branza). Am trecut, in consecinta, pe un vin ceva mai vechi, mai consistent, mai plin de sine: Blaufrankisch 2006 mineral, de profunzime, pe care mi-am permis luxul sa-l astept in pahar mai bine de o jumatate de ora, pentru a-si “desface” aromele. La desert, am avut Kaiserschmarrn, adica un fel de budinca de clatite taiate in bucati mici, pudrate cu scortisoara si asortate cu jumatati de pruna din compot. Am solicitat si mi s-a adus un vin dulce special, un Gewurztraminer aromat si uleios, din struguri culesi toamna tarziu, la innobilarea boabelor. Am simtit cum, efectiv, mierea incepea sa mi se lipeasca de masele!!!

…In aceste conditii, cum sa nu visezi la o saptamana de schi in Gastein? Mai ales ca apres ski-ul rezerva si alte surprize, in special  cosmopolitele statiuni termale Alpentherme sau Felsentherme, cu bogatia de izvoare fierbinti tamaduitoare si arhitectura care combina stilul Belle Epoque cu modernitatea. Mai exista programe speciale pentru doamne si copii, pentru melomani (un festival de jazz in martie) si, evident, bucatariile cabanelor marcate cu insemnul “Partener al Savorii”.

Mai multe detalii: www.skiamade.com, www.gastein.com.

Citeste si:

Tags: , , , , , , ,

Leave a Reply