|

Stii ce e vinul? O introducere de VALI CEAFALAU

Intrebarea din titlu poate parea usor retorica, deoarece nu cred ca exista persoana in lumea civilizata, care sa nu stie macar simplul fapt ca vinul este o bautura produsa din suc de struguri fermentat. Un enunt cat se poate de banal, insa este aproape incredibil fenomenul prin care aceasta „zeama fermentata” se poate transforma in stiluri si tipuri atat de diferite de lichid: de la cele sprintare si acide, pana la cele puternice, intense, dense si mature, de la cele de culoare albtransparent, pana la cele rosiicaramizii, chiar indigo. Fie ca vorbim despre vinuri linistite sau efervescente, despre seci-astringente sau dulci-licoroase, toate pleaca de la acelasi element primar: mustul strugurilor. Insa, cea mai importanta caracteristica a vinului – trasatura prin care se deosebeste de toate celelalte tipuri de bauturi – este aceea ca, in conditii propice, vinul nu numai ca poate fi pastrat timp de zeci de ani, dar are si capacitatea de a evolua. Nimic din ceea ce consuma omul nu poate ajunge la astfel de performante in timp, fara sa se transforme in ceva daunator. Deci, ce este vinul?

Foarte multi oameni iubesc vinul, insa stiu cu adevarat ce reprezinta acesta? Dupa cum am mai spus, cea mai simpla definitie a acestuia este „suc de struguri fermentat”, insa, dincolo de aceasta formulare, mai exista cateva elemente distincte, chiar si la cele mai banale vinuri. Degustarea unei sticle de vin reprezinta un lucru simplu, intelegerea acestuia este insa un lucru ceva mai complicat. In principiu, vinul este compus din apa, alcool, compusi aromatici, acizi si taninuri. Portalul Snooth.com a realizat o trecere in revista a acestor compu si ai vinului, a rolului si originii acestora, concluziile trase fiind pe alocuri surprinzatoare.

STRUGURII

Cele doua ingrediente „minune” care stau la baza vinului sunt strugurii si drojdiile. Pare banal, aproape prozaic, dar totul porneste de la struguri, uneori chiar se sfarseste aici, tinand cont de faptul ca drojdiile se gasesc in mod natural pe pielita boabelor de struguri. De diferite soiuri si culori, strugurii reprezinta materia prima folosita pentru producerea vinurilor. Procesul de vinificare incepe din momentul culesului strugurilor, care este stabilit in functie de soiul folosit (gradul de coacere), dar si de tipul de vinificare. Mustul, in varianta sa primara, poate fi de la incolor la auriu, chiar si la soiurile rosii. Culoarea vinurilor este data de timpul de contact al mustului cu pielita strugurilor in timpul procesului de fermentatie. Tinand cont de acest aspect, se pot obtine vinuri albe din soiuri rosii. Acest lucru a fost incercat in ultimii ani si de producatorii romani, insa cel mai bun exemplu raman vinurile din Champagne. De asemenea, strugurii influenteaza si gustul vinurilor, fiecare soi dezvoltand arome, tonuri si chiar texturi diferite. Insa, la capitolul gust mai exista cativa factori care isi pot pune amprenta asupra acestei variabile, precum tipul de sol, climatul, tehnica de vinificare si timpul de maturare.

DROJDIILE

Aceste formatiuni microscopice unicelulare transforma mustul dulce de struguri in vin, apetitul drojdiilor pentru zahar avand ca rezultat producerea alcoolului. Exista producatori de vinuri care folosesc drojdiile salbatice (din aer si de pe pielita strugurilor), insa majoritatea cramelor moderne utilizeaza drojdii de cultura, acestea fiind de cele mai multe ori mult mai eficiente decat cele salbatice. In timpul procesului de fermentatie, drojdiile se reproduc exponential pana cand zaharul din must este redus, fiind transformat in alcool si dioxid de carbon. De asemenea, drojdiile au un rol important in definitivarea bauturii finale. Dupa definitivarea procesului de fermentare, drojdiile se depun pe fundul recipientelor, vinul rezultat putand fi transferat in containerele pentru maturare.

VALI CEAFALAU este editor la vinul.ro, unde puteti gasi mai multe informatii despre acest subiect.

Citeste si:

Tags: , ,

Leave a Reply