|

Zurich – fascinatia unui oras elvetian atipic

În calitate de „metropolă a experienţelor” pe malul apei, cu o privelişte splendidă a Alpilor acoperiţi de zăpadă la orizont, oraşul elveţian Zürich oferă un amestec unic de atracţii – peste 50 muzee şi peste 100 de galerii de artă, un paradis al cumpărăturilor, cu branduri internaţionale, întreprinderi tradiţionale şi etichete urbane cu marca Zürich, precum şi cea mai bogată şi activă viaţă de noapte din Elveţia. Activităţile recreative pot cuprinde de la o vizită în zonele special amenajate pentru înot de pe malul râului sau lacului chiar în inima oraşului, până la drumeţii spectaculoase pe muntele Uetliberg. Zürich-ul seamănă cu meniul unui expert în arta culinară – secretul său se ascunde în calitatea ingredientelor.

Oraşul Zürich este situat în inima Europei şi în centrul Elveţiei, pe malurile nordice ale Lacului Zürich. Multiculturalitatea şi varietatea activităţilor de agrement oferite atrag oaspeţi din întreaga lume în această „regiune a rutelor scurte”. La Zürich se ajunge rapid şi uşor cu trenul, avionul, sau cu o maşină particulară. Aeroportul internaţional are legături directe cu peste 150 de destinaţii. Aflată la doar 10 minute de mers cu trenul de la aeroport şi situată chiar în centrul oraşului, Gara centrală din Zürich este considerată ca fiind un nod de cale ferată principal al Europei.

380.000 de oameni trăiesc în acest oraş al experienţelor, ştiinţei şi afacerilor. Datorită infrastructurii de top prezente într-un mediu natural, acesta este un loc renumit pentru studii şi cercetări. De exemplu, Universitatea din Zürich sau Şcoala Politehnică Federală din Zürich (ETH); înfiinţată în anul 1855 de către Gottfried Semper, ETH din Zürich este astăzi asociată cu 21 de câştigători de premiu Nobel.

Abundenţă artistică în peste 50 de muzee şi peste 100 de galerii de artă

O trăsătură caracteristică a oraşului Zürich este numărul mare de galerii de artă; de-a lungul „kilometrului artei” de pe Rämistrasse, galeriile sunt doar la câteva minute distanţă unele de altele, în timp ce în zona fostei fabrici de bere Löwenbräu acestea sunt chiar alăturate. Pe lângă faimoasele galerii de artă, casele de licitaţii renumite pe plan mondial Christie’s şi Sotheby’s au filiale în Zürich, care este considerat a fi unul dintre cele mai importante centre de comerţ cu opere de artă din lume.

Numai în oraş sunt peste 50 de muzee, dintre care 14 sunt dedicate artei. Muzeul de artă Kunsthaus din Zürich se mândreşte cu o colecţie semnificativă de picturi, sculpturi, fotografii şi materiale video. În plus, acesta deţine şi o colecţie vastă de lucrări aparţinând lui Alberto Giacometti. Un alt punct de atracţie este Muzeul Rietberg, unul din centrele principale de artă non-europeană din lume. La doar o aruncătură de băţ de gara centrală din Zürich se află Muzeul Naţional Elveţian – găzduit de o clădire veche de 100 de ani, ce aminteşte de un castel din basme – care deţine cea mai cuprinzătoare colecţie de exponate legate de istoria  culturală a Elveţiei.

Te poţi bucura de artă şi în afara muzeelor şi galeriilor, de exemplu vizitând Giacometti Hall de la sediul Poliţiei din Zürich, corul Bisericii Fraumünster cu ferestrele cu vitralii semnate Marc Chagall sau sculptura lui Jean Tinguely, „Eureka”, aflată în aer liber pe malurile Lacului Zürich.

La doar 20 de minute de mers cu trenul de Zürich, oraşul cultural Winterthur este renumit ca fiind cel mai mare centru european pentru expertiză în fotografie, datorită Muzeului de Fotografie Winterthur şi Fundaţiei Elveţiene pentru Fotografie. Mai mult, aici se află şi Muzeul Oskar Reinhart, care găzduieşte o expoziţie de 500 de fotografii ale unor artişti importanţi, precum şi Technorama, singurul centru ştiinţific din Elveţia. În oraşul Zug, la 22 de minute distanţă cu trenul de Zürich, instalaţia de lumini a artistului James Turrell transformă clădirea gării după lăsarea serii într-un obiect plutitor iluminat.

Mai multe informaţii la adresa:

www.zuerich.com / Media & Travel Trade/ Media / Media Information / Media Texts: “Art & Architecture in Zürich

www.zuerich.com / Experience Zürich / Culture

Cumpărături – Plăcerea nemărginită a cumpărăturilor

Locuitorii Zürich-ului numesc plăcerea de a cumpăra „Lädelen” sau „hoinăreala prin magazine” – iar în Zürich nu există limite în această privinţă. Fiecare cartier al oraşului are propria sa individualitate în termeni de cumpărături. Faimoasa Bahnhofstrasse din Zürich a avut o contribuţie enormă la reputaţia oraşului ca paradis al cumpărăturilor. Aici este prima escală a iubitorilor de lux: ceasurile şi bijuteriile nu strălucesc doar în vitrinele de la Beyer, Bucherer sau Türler; articole de modă şi accesorii de top pot fi întâlnite şi la Bally, Bongénie Grieder sau Feldpausch; branduri internaţionale faimoase pot fi găsite oriunde, şi te pot surprinde chiar şi magazinele universale Jelmoli sau Globus.

În Vechiul Oraş din Zürich, pe malurile Limmat-ului, modernitatea se îmbină cu tradiţia: Cartierul tradiţional Schipfe a devenit acum un cartier al meşteşugarilor.  La Schwarzenbach Kolonialwaren poţi face aceleaşi achiziţii ca acum 100 de ani, în timp ce magazinul modern Time-Tunnel îţi va oferi atât articole second-hand ale designerilor, cât şi un coafor. Iar marca Alprausch din Zürich îşi prezintă articolele tradiţionale elveţiene într-o manieră nouă în magazinul Street & Snow-Ware, care impune cu adevărat tendinţele.

Pentru iubitorii de modă, se recomandă o vizită şi în fostele cartiere industriale Zürich-West & Aussersihl: aici, designeri precum Freitag cu genţile şi accesoriile sale, te vor uimi în fiecare zi cu noi creaţii de senzaţie. Mai este şi Fabric Frontline, care continuă în spiritul tradiţiei mătăsurilor din Zürich, şi cunoscutul designer elveţian Tran Hin Phu, care ştie şi el să surprindă cu articolele sale exclusive de modă.

Mai multe informaţii la adresa:

www.zuerich.com / Media & Travel Trade / Media / Media Information / Media Texts: “Shopping”, “Shopping in the Zürich region”

www.zuerich.com / Experience Zürich / Shopping -> Shopping-map în format PDF

Viaţa de noapte – Neconvenţională şi modernă

Zürich-ul se poate lăuda cu cea mai mare densitate de cluburi din Elveţia – aici, niciodată nu e prea târziu să începi distracţia. De la o petrecere cu muzică house în legendarul Kaufleuten şi hituri din anii `80 în cel mai vechi club al oraşului, Mascotte, până la un eveniment gay în Labor Bar – petrecerile sunt în toi după ora 11.00 seara şi continuă până la orele dimineţii. Aici nu există ore oficiale pentru închidere. Pe timpul verii, te poţi bucura de viaţa de noapte nu numai în cluburi, ci şi în aer liber; locurile de întâlnire unde vizitatorii se scaldă şi se relaxează în timpul zilei sunt ideale pentru flirt şi dans noaptea.

Cluburile din cartierul modern Zürich-West au transformat Zürich-ul în unica metropolă europeană a petrecerilor; aici, rafinamentul se îmbină cu neconvenţionalul, iar din vechi se naşte noutatea. Mai mult, la intrarea în Zürich, Grand Casino Baden te ispiteşte cu cele mai mari poturi din Europa.

Mai multe informaţii la adresa:

www.zuerich.com / Experience Zürich / Nightlife

Artă culinară creativă

În arta culinară din Zürich ideile creative sunt implementate rapid şi eficient. Întreaga bucătărie a lumii se simte aici ca acasă. Fiecare cartier îşi are propriile atracţii culinare, fie că e vorba de selecţia de vinuri din Altstadtkeller sau de specialităţile tradiţionale din carne de viţel, “Zürcher Geschnetzeltes”, într-una dintre cele mai venerabile bresle ale oraşului, de bucătăria modernă ascunsă între pereţii unei foste fabrici, de o cină la înălţime, deasupra Zurich-ului, realizată cu multă experienţă, sau de meniuri perfecte în inima naturii.

În legendarul Kronenhalle, un loc foarte frecventat de starurile de la Hollywood, oaspeţii pot servi masa chiar lângă o lucrare originală a lui Picasso sau Miró. La polul opus, cel mai bun bratwurst din oraş poate fi cumpărat de la standul de cârnaţi de la Vorderer Sternen.

Printre altele, un loc în analele gastronomiei a fost câştigat şi de Hiltl, cel mai vechi restaurant vegetarian din Europa, de Tibits, primul local vegetarian cu mâncare la pachet din lume, şi de Blinde Kuh, primul restaurant din lume condus de orbi.

Localurile culinare din Zürich sunt pe cât de numeroase pe atât de variate; aici găseşti un restaurant la fiecare 180 de locuitori. Aproape un sfert dintre acestea îşi sporesc capacitatea în lunile calde aşezând mese în aer liber – înconjurate de verdeaţă, într-o curte sau direct pe chei.

Mai multe informaţii la adresa:

www.zuerich.com / Media & Travel Trade/ Media / Media Information / Media Texts: “Gastronomy in Zürich”

www.zuerich.com / Restaurants

Spectacole impresionante – Operă, balet, teatru

Zürich oferă o gamă largă de locaţii şi evenimente culturale. Opera, una dintre cele de primă importanţă în Europa, se bucură de recunoaştere internaţională atât pentru spectacolele de operă cât şi pentru cele de balet. Sala de concerte Tonhalle are una dintre cele mai bune acustici din lume. Schauspielhaus, cel mai mare teatru al Elveţiei, prezintă spectacole de talie mondială. Într-un amestec sofisticat de vechi şi nou, sălile istorice din cartierul modern Zürich-West au găzduit un centru cultural ce cuprinde săli de teatru Schauspielhaus, un restaurant, Turm Bar şi un club de jazz. Numeroase alte teatre mai mici încântă şi ele publicul în egală măsură.

Mai multe informaţii la adresa:

www.zuerich.com / Experience Zürich / Culture

www.zuerich.com/ Events

Sărbătorirea festivalurilor – de la Sechseläuten la Street Parade

Călăreţi înveşmântaţi în costume de epocă, o paradă tradiţională şi speranţe pentru o vară frumoasă caracterizează ceea ce probabil reprezintă cel mai tradiţional festival din Zürich – Sechseläuten, festivalul breslelor care are loc în fiecare an, în luna aprilie. Aici, omul de zăpadă „Böögg“, o efigie umplută cu artificii, este ars pe un rug uriaş, şi cu cât mai repede îi va exploda capul, cu atât va fi vara mai lungă şi mai călduroasă – sau cel puţin aşa spune tradiţia.

Un festival cu totul diferit este Street Parade, una dintre cele mai mari petreceri house şi tehno din lume, unde sute de mii de raveri pestriţi, energici şi neobosiţi dansează după ritmurile muzicii, de obicei la temperaturi asociate mai degrabă cu clima mediteraneană.

Dacă răsfoieşti în continuare calendarul festivalurilor, cu siguranţă vei găsi câte ceva care să se potrivească oricăror gusturi. Un alt punct de atracţie este Festivalul Zürich din iunie şi iulie, o combinaţie unică de spectacole de operă, concerte, piese de teatru, spectacole de dans şi teatru alternativ. Mai mult, Theater Spektakel, unul dintre cele mai importante festivaluri europene pentru formele creaţiei contemporane ale artei spectacolului, oferă un eveniment de înaltă clasă în luna septembrie, încheind astfel sezonul în aer liber.

Mai multe informaţii la adresa:

www.zuerich.com / Events

Vară, soare şi distracţie în apă

Vara, malurile râurilor şi lacului din Zürich zumzăie de activitate. Aici poţi vedea pe oricine bucurându-se de soare, de la artişti ai străzii şi petrecăreţi, până la directori de firmă. Cu nu mai puţin de 40 de facilităţi pentru înot – 18 dintre ele aflându-se în aer liber, inclusiv pe lac şi pe malurile râului – Zürich are cea mai mare densitate de locuri publice destinate înotului din lume. În ultimii ani, aceste locuri s-au transformat în adevărate centre de odihnă. În timpul zilei, invitaţii se relaxează în apă, pe apă sau lângă apă, în timp ce la căderea serii zonele din jurul apei sunt transformate în baruri şi lounge-uri, oferind un program cultural variat, de la lecturi, teatru, sport şi critică de poezie, până la concerte. Acestea sunt privite ca fiind principalele locuri de întâlnire în serile blânde de vară.

Apa din lacurile şi râurile din Zürich este printre cele mai curate din lume, iar cea care ţâşneşte din fântânile oraşului poate fi chiar băută. Prin urmare, oricui îi este sete în Zürich poate să bea pur şi simplu din cea mai apropiată fântână. Din fericire, nicio fântână nu e prea departe, având în vedere faptul că Zürich este unul din oraşele cu cel mai mare număr de fântâni din lume, cu un total de aproximativ 1.200.

La ieşirea din Zürich este Baden, cu pitorescul său Oraş Vechi. Acest oraş se mândreşte cu izvoare termale cu cel mai mare conţinut de minerale din Elveţia. Rhine Falls, cea mai mare cascadă din Europa, este un punct de atracţie spectaculos, aflat la doar o oră distanţă de mers cu maşina de Zürich. În plus, indiferent de cum e vremea, Alpamare, cel mai mare parc acvatic acoperit din Europa, oferă experienţe de neuitat şi distracţie în apă.

Mai multe informaţii la adresa:

www.zuerich.com / Experience Zürich / Sport & Fun

Natura la doi paşi de tine

În Zürich, poţi ajunge în pădure în 10 minute din orice colţ al oraşului. Zonele special amenajate pentru organizarea de grătare, rutele educative şi cărările destinate drumeţiilor îi încântă pe iubitorii de natură, purtându-i de-a lungul râurilor şi lacurilor, prin păduri şi pajişti, peste munţi şi văi. Lacul Zürich, care se întinde chiar până în oraş, îşi invită vizitatorii să se bucure de croaziere cu vaporul ce durează între una şi şapte ore. În funcţie de rută, vaporul traversează încet sate romantice, ajungând până în încântătorul oraş-port Rapperswil. Grădina Chinezească, situată în parcul Zürichhorn, a fost oferită Zürich-ului de către oraşul Kunming şi este una dintre cele mai importante grădini de acest gen din afara graniţelor Chinei. Acest dar a fost un semn de mulţumire faţă de Zürich pentru sprijinul acordat în dezvoltarea conductei de alimentare cu apă potabilă din Kunming.

În pădurea Sihlwald pot fi admirate specii de animale indigene cum ar fi căprioare, veveriţe, iepuri de câmp, vulpi, ciocănitori şi bufniţe. În interiorul Masoala Rainforest din Zürich Zoo poţi vedea o floră şi o faună diferite; aici, chiar şi în toiul iernii, vizitatorii pot observa specii exotice de animale şi plante cărora le prieşte o climă tropicală. Zürich Zoo adăposteşte aproximativ 4.000 de animale din întreaga lume. În plus, la Knie’s Children’s Zoo din Rapperswil, vizitatorii pot hrăni animale de circ, se pot plimba cu elefanţi şi ponei, şi se pot bucura de spectacole cu animale.

În Zürich, într-o zi senină, chiar şi zăpada şi gheaţa par să fie la un pas distanţă – Muntele Titlis, printre altele, îţi oferă o scurtă excursie. De la Zürich poţi rezerva o călătorie către destinaţii elveţiene de top, sub formă de tururi ce durează de la câteva ore până la o zi întreagă. Vizitatorii pot astfel îmbina o ieşire în timpul zilei într-o zonă de atracţie din Elveţia, cu o şansă de a cunoaşte cultura, arta culinară şi viaţa de noapte a Zurich-ului la întoarcere. Într-adevăr, chiar şi personalităţi precum Goethe sau Mozart s-au bucurat de beneficiile oferite de Zürich, ca poartă deschisă către Alpi.

Mai multe informaţii la adresa:

www.zuerich.com / Media & Travel Trade/ International Media / Media Texts: “Families in Zürich“

www.zuerich.com / Experience Zürich / Culture & sightseeing / Nature & Animals

www.zuerich.com / Experience Zürich / Culture & sightseeing / Parks & Gardens

www.zuerich.com / Experience Zürich / Culture & sightseeing / Zoo & gardens

Evenimente sportive de top

De mai multe ori pe an, lumea sporturilor îşi îndreaptă atenţia către Zürich – de exemplu, în timpul turneului de sărituri peste obstacole Mercedes CSI; pentru Arta din timpul galei de patinaj artistic; pentru atletism la World-Class Zürich şi pentru cel mai mare eveniment freestyle al Europei, freestyle.ch.

În zona Zürich-ului toată lumea poate beneficia de pe urma sportului. Pe lângă volei pe plajă, bodyflying, închiriere gratuită de biciclete, drumeţii, jogging, mers pe role, înotul în zonele special amenajate de pa malul lacului şi râului sau în piscine de interior şi wakeboarding, diferite centre sportive oferă facilităţi excelente pentru badminton, alpinism, squash, tenis şi multe altele.

La Maratonul Zürich, Monday Night Skate, Ironman Switzerland sau cursa Silvesterlauf, poţi participa ca să câştigi, sau pur şi simplu ca să te simţi bine. După aceea vei avea o oportunitate excelentă de relaxare şi recuperare la sauna de pe malul lacului sau la o baie turcească.

Mai multe informaţii la adresa:

www.zuerich.com / Experience Zürich / Sport & Fun

www.zuerich.com / Events

Încântarea Crăciunului şi magia iernii

Tonurile melodioase ale concertelor despre Naşterea lui Hristos se îmbină cu parfumul delicioaselor produse scoase la vânzare în pieţele de Crăciun din Zürich. Perioada Crăciunului nu durează mult, ceea ce înseamnă că planificarea evenimentelor este cu atât mai aglomerată. Puncte de atracţie sunt piaţa tradiţională de Crăciun din pitorescul Oraş Vechi, sau cea mai mare piaţă de Crăciun acoperită din Europa, în Gara Centrală Zürich, concerte de Crăciun şi teatru sau spectacole de patinaj artistic. Mai mult, la cea mai mare petrecere de Anul Nou din Elveţia, vizitatorii şi localnicii întâmpină Noul An cu stil, într-un spectacol impresionant de artificii organizat de hotelierii din Zürich.

Mai multe informaţii la adresa:

www.zuerich.com / Experience Zürich / Christmastime

Informaţii Media Zürich Tourism, Stampfenbachstrasse 52, P.O. Box, CH-8021 Zürich,

Daniela Strobel, daniela.strobel@zuerich.com,

Telefon +41 44 215 40 82, www.zuerich.com

Oferte Speciale & Zürich Tourism, Serviciu Turistic în Gara Centrală,

Informaţii CH-8021 Zürich, Telefon +41 44 215 40 00, information@zuerich.com www.zuerich.com

Rezervări Hotel Telefon +41 44 215 40 40, hotel@zuerich.com, www.zuerich.com

Citeste si:

Tags: , , ,

Leave a Reply