|

CONCURS 3 CampingGrill.ro / Retete de toamna la gratar (1-10)

PASTRAMA DE OAIE – Anton Gabriel Berendei

Ingrediente:
1 kg carne dezosata de miel sau oaie

mujdei din 2 capatani de usturoi

1 lingurita de sare

1 lingurita piper rasnit

4-6 linguri vin alb

1/2 lingurita boia

1/2 lingurita cimbru uscat

2-3 frunze foi dafin

Preparare pastrama de oaie:
Carnea se taie bucati subtiri de 1-2 cm, pentru ca pastrama de oaie sa fie bine patrunsa, in timp mai scurt. Se pregateste saramura, amestecand mujdeiul de usturoi cu restul condimentelor si sarea. Cu acest sos se freaca bine bucatile de carne, care se pun apoi intr-un castron. Se toarna vinul in vasul in care am facut mujdeiul, se clateste si se varsa apoi peste pastrama de oaie. Castronul cu pastrama de oaie se leaga la gura cu folie de plastic si se da la frigider aproximativ 7 zile. Este bine ca in fiecare zi sa rearanjam pastrama de oaie astfel incat sa stea in saramura toate bucatile.

GRATAR DE PORC CU SOS DE HREAN SI SMANTANA – Silviu Ionel Caloianu

Ingrediente:
4 felii de muschi de porc
sare,piper
sos de hrean: 2-3 radacini de hrean, zeama de lamaie, sare dupa gust,2 linguri smantana,

Mod de preparare:

Bat feliile de carne, le condimentez,le frig uniform pe grill.
Sosul de hrean:dau pe razatoare hreanul, adaug sare,zeama de lamaie si smantana. Servim cu mamaliguta si branza de oi alaturi.

PUI DIAVOLO PE GRATAR – Carmen Puppy

Ingrediente

4 bucati piept de pui dezosat, fara piele, taiate pe jumatate transversal
1/2 cana mustar clasic
1/3 cana vin alb
ulei de alune
crutoane
sare, piper

Mod de preparare

Preparati o pasta din mustar si vin si lasati sa se odihneasca minim 10 minute.

Bateti carnea de pui cu un ciocan de snitele ud, pentru a nu se lipi, apoi ungeti cu ulei de alune si dati cu sare si piper.

Puneti pe gratar si tineti 1 minut pe fiecare parte, apoi luati de pe gratar si ungeti pe ambele parti cu pasta de mustar si vin; presarati crutoane maruntite deasupra, stropiti cu ulei de alune si dati pe gratar tinandu-le pana se maronesc usor, intoarceti cu grija, stropiti din nou cu ulei si lasati inca cateva minute.

PASTRAMA DE OAIE (2) – Lorant Farkas

Pastrama de oaie la gratar este o reteta de mancare traditionala romaneasca. Se serveste langa gratar, fierbinte, cu un pahar de vin rosu, rece.

Ingrediente pastrama de oaie la gratar:

1 kg pastrama de oaie

Modul de preparare a retetei:
Se pregateste jaraticul. Gratarul se curata si se unge cu o bucata de slanina, pentru ca pastrama sa nu se lipeasca de gratar.
Bucatile de pastrama, bine patrunse de saramura, se aranjeaza pe gratar. Din cand in cand se intorc si se stropesc cu saramura in care a fost preparata pastrama. Daca folosim pastrama de oaie cumparata, se pregateste un mujdei dintr-o capatana de usturoi, sare si piper si se umezesc bucatile de pastrama de oaie cu acest sos.

DOVLECEI LA GRATAR CU USTUROI – Nicoleta Borza

Parca mai ieri selectam retete cu trufandale de vara si, iata, constat cu nostalgie ca toamna s-a instaurat de-a binelea, iar de aici pana la iarna nu a mai ramas mult. Maine-poimaine si legumele care se gasesc astazi din abundenta prin gradini si prin piete, nu vor fi decat o amintire. Asa ca lasati sarmalele, placintele si mamaligile cu jumari si sa mai facem niste ghiveciuri savuroase, aromate, niste legume pane, sa lesine vecinii de pofta.:))

Am sa va prezint o reteta delicioasa pe care o prepar impreuna cu prietenii de fiecare data cand iesim la gratar:
Specialitate perfecta pentru un gratar cu prietenii, dovleceii  se pot consuma alaturi de un gratar de carne sau ca atare, simpli, fiind la fel de gustosi.

Ingrediente

- 4 dovlecei medii
- 4 linguri sos remoulade slab
- 4 linguri ulei de masline
- 4 catei de usturoi
- sare, piper verde

Mod de preparare

- Se taie dovleceii la extremitati si apoi in feliute groase, pe lungime care se sareaza bine..
- Se amesteca bine intr-un castron sosul remoulad cu usturoiul zdrobit si piper verde.
- Se ung feliile de dovlecel cu ulei de masline si putin sos si se pun la copt, pe gratar, pana se rumenesc bine.
- Se scot dovleceii apoi pe un platou si se ung din nou cu sosul remoulad cu usturoi.

Noi ii servim alaturi de o ceafa de porc facuta la gratar. Sunt delicosi de te lingi pe degete!

CEAFA DE PORC CU MIRODENII – Georgeta Borza

Ingrediente

6 felii ceafa de porc
o legatura de patrunjel
2 linguri mirodenii indiene (sau: mustar+fenicul+busuioc+seminte ceapa)
2 catei de usturoi
120 ml ulei de masline
60 de ml otet
sare, piper verde

Mod de preparare

Patrunjelul se spala bine, se toaca marunt si se amesteca cu mirodeniile indiene, apoi cu sare si piper si cu otetul  si usturoiul pisat.

Se freaca bine feliile de ceafa cu acest amestec, dupa ce au fost unse cu ulei de masline, apoi se aseaza feliile intr-un castron, se acopera cu mirodeniile si uleiul si se lasa peste noapte, acoperite cu folie alimentara.

Se incinge bine gratarul a doua zi si se frig bucatile de ceafa pana se rumenesc bine, pe ambele parti.

Tips: Se ia si cativa ardei kapia si rosii si se pun pe gratar , se coc bine, se curata si se taie marunt, din cativa catei de usturoi se face un mujdei care se amesteca cu kapia si rosiile coapte si maruntite, rezultand un sos gustos cu care se serveste ceafa facuta la gratar.

SOMON LA GRATAR – Antoanela Tony

Ingrediente:
- 1 kg somon proaspat
- lamaie
- ulei de masline
- sare

Cureti pestii, ii speli bine, ii lasi sa se scurga intr-o sita si ii asezi intr-o tava unde ii condimentezi si astepti cca 30 minute.
Ii asezi pe gratarul bine incins si uns cu ulei de masline. Ii lasi timp de 7 minute pe fiecare parte, sau pana cand isi schimba culoarea.

Asezi pestele pe farfurie si il stropesti cu zeama de lamaie.

Se poate servi alaturi de o garnitura din legume diverse.

FRIGARUI LA GRATAR _ Antoanela Tony

Ingrediente: carne de porc, rosii, ardei grasi, ceapa, sare, piper.
Ustensile: bete de bambus pentru frigarui, gratar, carbuni, lemne, chibrituri.
Taiem carenea bucatele mici cu diametrul de 2-3 cm, ceapa, rosiile si ardeii bucati nu foarte mici ca sa nu cada de pe bete. Luam cate un bat de bambus (se gasesc la supermarket) si, cu mare grija sa nu ne intepam, infigem cate o bucata de carne, apoi cate una de ardei, ceapa, rosie, iar carne si tot asa, pana se umple batul, dar lasam capetele libere cam 3-4 cm in fiecare parte, ca sa putem sa tinem frigaruile in mana atunci cand le manevram pe gratar sau cand le mancam. La sfarsit, presaram sare si piper pe frigarui.

PULPE DE PUI LA GRATAR – Aurelia Pop

Se spala carnea , se portioneaza , se lasa la scurs si se pune intr-un vas.Se sareaza , pipereaza si se adauga peste ea zeama de la o lamaie si de la o portocala .Se adauga si cateva picaturi de sos de soia si se lasa 5-6 ore la macerat cu un capac pus deasupra vasului.
Apoi se pun feliile de carne pe gratar.

VINETE LA GRATAR – Liviu Ion Barbieru

  • O vanata mare
  • O linguirta de miere
  • O lingurita ulei de masline
  • 2 catei de usturoi zdrobiti
  • 2 lingurite otet balsamic
  • Sare, piper
  • 1 lingurita pasta de chilli sau harissa

Vinetele vor fi taiate in felii. Le presaram cu multa sare si le punem la scurs, aprox. 15 minute.

Intr-un bol, pregatim o marinata din celelalte ingrediente. Incingem gratarul. Luam fiecare felie de vanata si o dam prin sosul pregatit apoi o punem pe gratar. Dam focul la mediu si lasam 3 minute. Intoarcem feliile la 90  grade pentru a forma modelul de grilaj pe vanata. Cu o pensula de bucatarie ungem partea de sus a vinetelor cu restul de sos. Intoarcem si repetam procedura. Vinetele trebuie sa fie maronii dar nu negre.

Mai multe informatii despre gratarele Enders, dar si despre gratarul american cu afumatoare Big Green Egg, incalzitoarele de terasa, articole de camping, lazi frigorifice si diverse accesorii la CampingGrill.ro. Comenzi: 0728 TERASA (83 72 72).

Citeste si:

Tags: , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply