|

CONCURS Noi retete de prajituri …cu forme (43-48)

MONICA BORZA – Fursecuri cu rahat

Ingrediente:

  • 4 oua
  • 240 grame zahar
  • 240 mililitri ulei
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1 lingura esenta de rom
  • 500 grame faina

Intr-un castron amestecam ouale cu zaharul pana la topirea acestuia. Adaugam treptat uleiul cate putin, introducem si praful de copt continund cu aromele si faina pana obtinem un aluat care, spitat fiind, isi mentine forma.
In mijlocul fiecarui fursec punem cate o bucatica de rahat sau ce dorim noi, nuci, visine, stafide…

ANAMARIA POMPILIA UILACAN – Cornulete in doua culori

compozitie

½ litru de lapte

drojdie cat o nuca

1kg faina

2 oua

200 ml ulei

1 praf de copt

1 vanilie

2 linguri zahar

sirop

400 gr. zahar

1 vanilie

200 ml apa

ELENA-MIHAELA CUMPANASOIU – Gogosele rosioare

Ingrediente:
Drojdie Pakmaya – 1 cub            Apa calduta – 1/2 l
Zahar – 2 linguri                          Ulei – 3-4 linguri
Sare – un varf de cutit                  Faina – 1 kg.
Oua – 2 buc.                               Dulceata, gem…dupa preferinte

Mod de preparare:
Se amesteca drojdia cu zaharul pana se face pasta lichida, se pune sarea, ouale si apoi apa calduta amestecandu-se usor. Se adauga faina amestecandu-se cu o linguta de lemn pana de devine ca un aluat. Cand nu se mai poate mesteca cu lingura folosim mainile pana incorporam toata faina si apoi punem uleiul si frământăm pana nu mai lipeste aluatul. Apoi il lasam la crescut la cald. Dupa ce creste aluatul se fac forme specifice de Craciun,  se coc sau prajesc acoperindu-se apoi cu un strat de dulceata, gem, jeleu sau ce va place dar sa fie roșu in ton cu Crăciunul. :)
Va urez pofta buna!!! Familia mea le adora. :)
Va pup!

Sfat: Pentru retetele cu drojdie ingredientele se scot din frigider si se lasa sa ajunga la temperatura camerei inainte de a fi folosite. :)

ANGELA MANOLESCU – Fantezie de iarna

Ingrediente: pt blat: 8 oua, 2 cani zahar, 2 cani faina, 1 esenta rom, 1 plic zahar vanilat, 1 varf sare, 8 linguri ulei, 4 linguri apa si o lingurita otet

pt crema: un plic crema prajituri dr oetker cu trufe si un plic crema prajituri dr oetker cu vanilie, 500 ml lapte si 8 linguri zahar pudra
pt ornat: un plic frisca dr oetker, 150 ml lapte, kiwi, compot de ananas, capsuni, 1 ciocolata cu lapte pt ras

Preparare: 30 min
Se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat spuma tare cu zaharul si galbenusurile se amesteca cu esenta de rom, zaharul vanilat, uleiul. apa si otetul( se pune otet pt ca blatul sa fie pufos). Dupa care se amesteca intr-un castron mai mare albusurile spuma si galbenusurile si la urma se adauga si faina, cu grija sa nu faca cocoloase. Aluatul obtinut se pune la copt intr-o tava unsa cu ulei si tapetata cu faina, tava dreapta sau rotunda, depinde cum vreti sa fie tortul sau ca sa nu se prinda, ungeti tava cu ulei, puneti folie de aluminiu, ungeti si folia cu putin ulei si turnati compozitia.

Coacere: 30-40 min
Se coace la foc mic pana la crestere si usor rumenire, dupa care se mareste focul pt a capata acea culoare usor aramie. Se verifica cu o scobitoare din cand in cand si este gata atunci cand scoateti scobitoarea curata din blat. Dupa coacere se lasa la racit si se prepara crema.

Crema: se bate fiecare plic de crema cu 250 ml lapte si 4 linguri zahar pudra si se da la racit(respectati instructiunile de pe plic).

Ansamblare: Preparati frisca asa cum scrie pe plic si o dati la rece. Blatul se taie in 3 parti, partea de jos se aseaza pe un platou sau tava si se insiropeaza cu jum din cantitatea de sirop din compotul de ananas. Se pune crema de trufe, apoi blatul 2 care este insiropat cu cealalta parte de sirop din compot si crema de vanilie dupa care se adauga blatul 3. Peste blatul 3 se pune frisca si cu o spatula se niveleaza si pe margini, pana ce tortul este imbracat intr-o haina alba de frisca. Se aseaza fructele taiate feliute deasupra asa cum va doriti si se rade ciocolata peste tot tortul ca si cum ar fi nins de zapada de ciocolata. Se lasa la frigider cam 2-3 ore inainte de consumare.

Fructele pot fi  proaspete sau din compot. Alegerea va apartine. Daca doriti sa va surprindeti familia sau prietenii intr-un mod dulce si delicios, cu “Fantezie de iarna” nu veti da gres. Garantat!

DANIELA MANOLE – Branzoaice trandafir

Aluat

500 gr faina 000
3 oua
100 gr zahar
25 gr drojdie
½ lgt sare
50 ml ulei
250- 300 ml lapte (in functie de tipul fainii)
razatura de lamaie
un ou pentru uns
umplutura
600 gr branza
2 oua (eu am folosit de curca)
200 gr de zahar (sau dupa gust)
zahar vanilat bourbon
razatura de lamaie
sare
Din 100 gr de faina ,drojdia dizolvata cu zaharul si putin lapte cald facem o maia pe care o lasam la crescut.Dupa ce a crescut adaugam restul de faina,oale batute cu zaharul si razatura de lamaie.Incepem sa framantam aluatul adaugand si laptele caldut putin cate putin .Aproape de final punem si uleiul si framantam bine pana ce aluatul capata o consistenta elastica si se desprinde de pe peretii vasului.Se lasa la crescut la loc cald pana ce isi dubleaza volumul.Intre timp pregatim umplutura de branza astfel :branza se amesteca bine cu zaharul,ouale,zaharul vanilat ,razatura de lamaie si sarea.Daca cumva consistenta umpluturii este prea moale se poate adauga 1-2 lg de gris sau pesmet.
Aluatul crescut se imparte in mici bucati potrivite care se intind in cercuri cu diametrul de aproximativ 10 centimetri.Se cresteaza ca in imaginile de mai jos ,se pune umplutura in mijloc si incep sa se adune fiecare petala formand trandafirasul.Se pun fiecare la crescut intr-o tava tapetata cu hartie de copt.Se ung cu ou si se coc la foc potrivit pana ce se rumenesc frumos.

FLORENTINA OLARU – Stelute cu gem

pentru aluat:

150 g faina

150 g unt
100 g zahar pudra
2 linguri suc de portocale
coaja rasa de la o portocala
pentru umplutura:
200 g gem de portocale sau caise
sucul de la o portocala
Se framanta un aluat din toate ingredientele,se infasoara in folie alimentarasi se lasa la frigider 2 ore.Se intinde in foaie de circa 3 mm grosime si se taie cu o forma de stelute.la jumatate dintre ele se gaureste centrul cu ajutorul unui paharel.Se coc in cuptorul preincalzit circa 10 minute.Se lasa sa se raceasca.Stelutele intregi se ung cu un strat de gem de portocale sau caise si se lipesc cu stelutele gaurite.Se incalzeste pe aburi restul de gemsi se amesteca cu sucul de portocale.Cu acest amestec,cald inca,se umple gaurile stelutelor.Se servesc pe felii de portocale coapte.

Cum puteti castiga unul din cele 3 premii oferite de Diverta, prin Depozitul de Carte, si Bucatarescu:

TRIMITETI O RETETA SIMPLA DE PRAJITURI SAU FURSECURI DE CRACIUN la office@bucatarescu.ro pana pe 5 octombrie 2010! Valoarea fiecarui premiu: 35 lei!

www.diverta.net

Citeste si:

Tags: , , , , , ,

Leave a Reply