|

Degustare Riedel by Vinexpert

Kornel Dura, expertul Riedel, a venit din nou la Bucuresti, invitat de Vinexpert pentru o sesiune de degustare cu pahare profesionale marca Riedel. De aceasta data, locul faptei a fost hotelul JW Marriott, amfitrionul fiind, bineinteles, criticul de vin Catalin Paduraru.

Kornel Dura si-a facut show-ul, la fel de consistent, dar si cu unele noutati, de efect fiind plasarea microfonului in gura decantorului in timp ce acesta era rotit! Am putut asista, astfel, la un inedit concert dodecafonic – muzica vinului.

Dincolo de impactul artistic evident, merita consemnata complexitatea experientei senzoriale. “Continutul dicteaza forma!” a spus candva Klaus Riedel, neamtul stabilit in Austria la jumatatea secolului trecut. Si, intra-adevar, forma paharului a dat si minunatia de aroma si gust a vinului. In acest caz, degustarea a cuprins dpoua vinuri albe si doua rosii. S-a trecut de la un Sauvignon Blanc Reserva Especial 2008 de la Vina Mar la un Chardonnay Cuvee Misiones de Rengo 2006, doua vinuri albe seci chiliene de tinuta. L-am preferat pe al doilea, vinificat in stil Montrachet, cu stagiu in barciuri, pentru complexitatea aromei. La rosii, tranzitia a fost de la unPinot Noir Maison Champy din Burgundia la un vin mai greu australian, faimosul Cabernet Sauvignon Yalumba Y, tinut in prealabil in spectaculosul decantor Eva (de la numele sotiei fondatorului dinastei Riedel).  Kornel Dura ne-a pus sa plimbam fiecare vin, pe rand, in toate paharele de pe masa, demonstrand, inca o data, ca fiecare vin este facut numai pentru un anume pahar, altminteri pierzandu-si savoarea fara drept de apel.

Citeste si:

Tags: , , , , ,

Leave a Reply