|

Idei noi pentru retete de toamna(29-33) / CONCURS CampingGrill.ro – Gratarele Arizona

FRIPTURA DE VITEL LA GRATAR CU SOS ROSU SI TARHON – Alexandru Borza

Ingrediente:
3 felii de antricot de vitel (600 g)
o capatana usturoi
2 rosii
250-300 ml suc de rosii
100ml vin alb
o lingura tarhon tocat marunt
o lingurita otet de mere
5-6 piper boabe,4-5 boabe de coriandru, 2-3 cuisoare,2 buc foi de dafin
piper macinat,sare dupa gust,un varf de lingurita cu scortisoara,un varf de lingurita zahar sau miere de albine
unt cu tarhon pentru uns feliile de carne
2-3 linguri ulei de masline

Mod de preparare:

Carnea se spala,se sterge sau se zvanta bine.Fiecare bucata de carne se infasoara in folie de alimente ,se bate putin pe ambele parti ,se unge bine cu unt cu tarhon pe ambele parti ,dupa care se aseaza pe gratar pentru a se rumeni frumos pe ambele parti.
Separat se prepara sosul.Rosiile spalate,decojite si maruntite se pun la fiert intr-o craticioara impreuna cu sucul de rosii,vinul,usturoiul pisat ,mierea de albine sau zaharul ,piper,coriandru,foi de dafin, scortisoara, cuisoare,piper macinat,sare dupa gust. In momentul in care sosul a fiert suficient se strecoara pentru a obtine un sos rosu,fin si limpede.
Se va turna inapoi in craticioara ,se adauga 2-3 linguri de ulei de masline,se pun bucatile de carne si se mai lasa pe foc pana este patrunsa carnea .Spre sfarsit se adauga tarhonul tocat si se mai da intr-un clocot.
Este o mancare speciala,are un gust minunat si o aroma deosebita .

COTLET LA GRATAR CU UNT SI GARNITURA DE SPANAC – Alexandru Borza
Ingrediente:
2 felii cotlet de porc mai grosute (450-500 g)
100 g frunze de spanac
1 ardei gras rosu
1 ardei peperoni
4 linguri ulei de masline
2 lingurite de unt
1 lingurita mustar
4-5 catei de usturoi
sare, piper, cimbru, usturoi granulat, condimente pentru friptura, 1 lingurita concentrat ciuperci/pui

Mod de preparare:

Preparati un bait din 2 linguri ulei de masline, mustar, usturoi granulat, piper, cimbru si concentratul. Feliile de cotlet se pudreaza cu condimente pentru friptura si se dau bine pe ambele parti prin bait. Lasati-le la rece cel putin 2 ore (daca stau mai mult sunt mai aromate, de exemplu de seara pana a doua zi).
Puneti feliile de cotlet pe gratar, lasati-le pana se patrund pe jumatate (15 minute), apoi puneti pe fiecare putin unt si cateva feliute de usturoi. Dupa inca 15 minute le intoarceti, puneti restul de unt, feliute de usturoi si condimente pentru friptura si lasati-le pe gratar pana se rumenesc frumos.
Intre timp preparati garnitura. Intr-o tigaie antiaderenta puneti doua linguri de ulei de masline, frunzele de spanac spalate si zvantate, intregi, ardeiul rosu taiat fasute subtiri, putina sare si piper. In cateva minute scade zeama si este gata.
Puneti pe farfurii garnitura, cotletele la gratar, eventual putin sos sau mujdei de usturoi, garnisiti cu feliute de ardei iute, catei de usturoi, frunze de patrunjel.
Pofta buna.
FRIPTURA DE PUI CU SOS DE MARAR – Alexandru Borza
Ingrediente:
1,2 kg pui (pulpe, piept, aripi)
60-70 ml ulei
1 capatana usturoi
1 morcov
cateva feliute de ardei gras
2-3 fire patrunjel
sare, piper, curry, condimente pentru friptura
1 cub/lingurita concentrat pui/legume

pentru sos:
1 legatura de marar proaspat (congelat sau in otet)
350-400 ml lapte
5-6 linguri faina
50 ml ulei (unt)
1 cub/lingurita concentrat pui/legume/ciuperci
1-2 lingurite zahar
1 lingura otet
sare, piper, curry

Mod de preparare:

Se spala si se zvanta carnea apoi se condimenteaza cu condimentele pentru friptura, concentrat, piper, curry. IPunem la frip carnea pe gratar,pe ambele parti  cateva minute, apoi dupa ce s-au patruns se pun intr-o cratita cu 50-60 ml apa si se da focul mic.
Completati tot timpul cate putina apa cand scade si intoarceti carnea pe toate partile pana se inmoaie foarte bine, apoi lasati pana scade complet apa. Adaugati usturoi taiat feliute subtiri si cateva bucatele de morcov si ardei rosu si mai prajiti cateva minute pana se rumeneste frumos.
Intre timp facem sosul de marar astfel: intr-o craticioara puneti uleiul (untul) si faina, la foc mic. Amestecati cu un tel 2-3 minute pana incepe putin sa sfaraie (nu prajiti faina) si adaugati laptele (fierbinte), amestecand energic cu telul. Sosul se va ingrosa imediat.Adaugati mararul tocat marunt, sare, concentratul, piper, zahar, otet, curry (optional) si mai amestecati putin cu telul. Dupa cateva clocote este gata.
Asezati pe farfurii friptura si sos de marar langa ea. Garnisiti cu frunze de patrunjel verde si bucatele de morcov si ardei rosu.
Pofta buna.

GRATAR DIN CARNE TOCATA DE CURCAN CU SUSAN – Alexandru Borza

Ingrediente:
600 g carne tocata de curcan
1 plic seminte de susan
1 cub/lingurita concentrat pasare.legume
2 lingurite mix de condimente (granule de usturoi, seminte de mustar, cimbru, coriandru, menta, boia iute si dulce, piper) sau condimente pentru friptura
1 lingurita boia dulce
2 linguri ulei de masline
4-5 catei de usturoi
2 foi de dafin

Mod de preparare:

Puneti carnea tocata intr-un castron, adaugati peste ea mixul de condimente, piper si un amestec preparat in blender din ulei, usturoi taiat bucati si foile de dafin. Framantati carnea cu condimentele pana obtineti un amestec omogen. Puteti condimenta carnea dupa gust si cu alte combinatii.
Puneti cate o lingura de carne tocata pe bucati de folie de aluminiu de aproximativ 12 x 15 cm, aplatizati carnea cu mana uda si dati-i diferite forme (patrate, dreptunghiuri, ovale, inimioare, etc.).
Ridicati marginile foliei in sus ca sa nu se scurga sucurile din carne. Gratarul va fi foarte gustos si nu se va usca prea tare.
Puneti-le pe gratarul , cu folia in jos si lasati-le  10 minute pana se rumenesc frumos.
Nu le mai intoarceti pe cealalta parte. Intre timp rumeniti putin susanul intr-o tigaie antiaderenta si adaugati-i putina boia, ca sa fie mai colorat. Asezati gratarele pe un platou, indepartati cu grija folia, lasand tot sucul de la carne sa se scurga in platou. Dati fiecare bucata prin susan pe ambele parti. Se serveste cu diferite garnituri, sosuri si salate.
Am servit cu cartofi prajiti ajurati si sos de stafide brune. Am garnisit cu amestec de muraturi facute de sotia mea:conopida,gogosar, morocv, telina si varza rosie. Combinatia e fatala iti vine sa mananci intruna
Pofta buna.

RINICHI DE PORC LA GRATAR – Alexandru Borza
Ingrediente:

4 rinichi
sare,piper,cimbru,busuioc
ulei de masline sau unt pentru uns gratarul
otet

Mod de preparare:

Rinichii se taie pe jumatate in lungime,se curata,se spala si se pun in apa rece cu putin otet pentru cca 15 minute.Apoi,se scot,se clatesc bine,se zvanta,se cresteaza ,se condimenteaza dupa gust cu piper,cimbru,busuioc si se pun pe gratarul incins si uns cu ulei sau cu unt pentru a se rumeni pe ambele parti.

Se sareaza in momentul servirii pentru a evita intarirea acestora.

Se servesc alaturi de garnitura si salata preferata…
Pofta buna!

Participarea entuziasta la primele doua concursuri CampingGrill.ro organizate de Bucatarescu a determinat …dublarea premiilor la a treia editie a concursului. Astfel, de aceasta data, se vor acorda 2 PREMII, fiecare constand in cate un Gratar Arizona (in valoare de 248 lei  fiecare ) cu cate un set complet de accesorii (vezi foto). De asemenea, se va acorda si un PREMIU SPECIAL – rucsac complet echipat (inclusiv termos de inox, in valoare de 41 lei) pentru 4 persoane care vor sa mearga la un picnic cu barbecue! (in valoare de 203 lei)!

TEMA concursului este RETETE DE TOAMNA LA GRATAR, fiindca, nu-i asa, e anotimpul pastramei …dar nu numai! Va lasam toata libertatea de a improviza, pentru ca gatitul in familie sau alaturi de prieteni nu este doar o mare bucurie, ci si o forma aparte de libertate! Retetele (insotite de numarul de telefon si de numele concurentilor in clar) se trimit la office@bucatarescu.ro pana pe 31 octombrie 2010!

Gratarul Arizona – un gratar rotativ, care functioneaza cu carbune – este unul extrem de practic.Are o structura simpla si stabil din otel inoxidabil si este usor de manevrat si de intretinut incat nu e neaparata nevoie sa mergi cu el pentru a-l folosi in gradina casei de vacanta: merge perfect in minimum de spatiu, de pilda pe terasa proprie! Gratarul este reglabil pe inaltime si este dotat cu lant si inel de siguranta. Diametrul suprafetei de gatit este de 39 centimetri, inaltimea este de 150 centimetri, iar greutatea totala este de 6 kg, ceea ce il face extrem de usor de manevrat. Premiul presupune si un set de accesorii de gatit din  inox cu maner de lemn, un gratar special pentru peste si o eficienta perie de curatat.

Rucsacul pentru un picnic de 4 persoane contine, pe langa termosul de inox de 0,5 litri, tot arsenalul necesar organizarii unui barbecue la iarba verde: cate 4 cutite, furculite si linguri din inox, 4 farfurii, 4 pahare de vin cu picior, 1 briceag cu desfacator de sticle, cutit si tirbuson, 1 tocator de lemn (pentru pregatit carnea si legumele sau feliat painea), 4 servete din material textil, 1 cutit pentru branza si unt, 1 suport de un, 1 suport pentru condimente si 1 buzunar detasabil pentru sticla sau termos.Practic, nu mai ai decat o singura grija: sa alegi cele mai savuroase ingrediente pentru un picnic memorabil! Nu uitati, avem 2(doua) astfel de premii!!!

Mai multe informatii despre gratarele Enders, dar si despre gratarul american cu afumatoare Big Green Egg, incalzitoarele de terasa, articole de camping, lazi frigorifice si diverse accesorii la CampingGrill.ro. Comenzi: 0728 TERASA (83 72 72).

Citeste si:

Tags: , , , , , , , , ,

2 Responses for “Idei noi pentru retete de toamna(29-33) / CONCURS CampingGrill.ro – Gratarele Arizona”

  1. Vic says:

    Am trimis si eu reteta.. Sper ca ai primit-o cu bucurie si imi cer scuze pentru Fw inca o data.. O duminica placuta!

  2. Bucatarescu says:

    Mai am un grupaj de retete de postat!

Leave a Reply