|

Povestea ghiveciului turcesc …spusa de ADRIANA PARISSI

Ghiveciul, alaturi de kebab, constituie un punct de reper in traditia culinara a Turciei. Fiecare carte de bucate are un capitol dedicat kekabului si citeva retete de ghiveci. Felul de a gati legumele in felul acesta dateaza de secole si a fost semnalat de Tommaso Alberti, un calator din secolul al 17-lea care a consemnat totul in in cartea sa “Calatorie la Constantinopole”. Pentru noi, romanii, ghiveciul este o mincare de legume, ceea ce turcii numesc de fapt turlu, adica legume amestecate, dar despre asta intr-un articol viitor. Pentru moment e suficient de spus ca ghiveciul turcesc se poate gati atit cu fructe de mare cit si cu miel ca in retetele de mai jos.

Ghiveci de creveţi copţi (Karides Güveç)

Ingrediente:

1 kg de creveţi

3 roşii
3 ardei graşi (unul roşu, unul verde şi unul galben)
1 ceapă
100 gr ceapă rasă

100 gr ciuperci (din conservă)
2 caţei de usturoi

1 tulpină de ţelină
2 linguri ulei
sare şi piper după gust

Preparare:

Curăţaţi creveţii de coajă şi cozi. Noi folosim creveţi gata curăţaţi, congelaţi, pe care îi dezgheţăam, îi spălăm bine şi îi presăram cu sare şi piper. Prăjiţi la foc mic ceapa şi usturoiul, apoi adăugaţi roşiile, ardeiul, ciupercile şi ţelina  tocate mărunt. Puneţi creveţii în farfurii individuale care se pot vâri în cuptor. Dacă nu aveţi aşa ceva se poate folosi o sigură tavă, de preferinţă de ceramică sau sticlă termorezistentă. Turnaţi sosul peste creveţi, radeţi brânza pe deasurpa şi daţi la cuptor pentru 15-20 minute. Se serveşte fierbinte.

Ghiveci de miel (Kuzu Tas Kebabi)

Ingrediente:

1 picior de miel (cam 2 kg)
60 ml ulei
1 ceapa mare tocata
1 conserva de rosii intregi descojite
1 ardei gras verde taiat cubulete
1 ardei gras rosu taiat cubulete
1 ardei galben taiat cubulete
2 linguri de patrunjel tocat
1 lingurita de paprika
sare si piper dupa gust
4 cartofi curatati si taiati cubulete
1 conserva de mazare verde
5 morcovi fierti pina se patrund (ca pentru salata beuf) taiati apoi felii

Preparare:

Curatati toata gasimea si pielitele de pe piciorul de miel si taiati in bucati de 2-3cm. Prajiti ceapa in ulei la foc mic amestecind continuu, pina se inmoaie. Adaugati carnea si continuati sa amestecati pina cind bucatile de carne se prajesc pe toate partile, in exterior. Puneti apoi rosiile, ardeiul, patrunjelul, paprika, sare si piper. Acoperiti si coaceti la foc extrem de mic circa 2 ore. Adaugati cartofii, mazarea si morcovii cu lichid cu tot. Continuati sa fierbeti pina se fac cartofii, circa 15 minute.

ADRIANA PARISSI este scriitor, corespondentul nostru special in Statele Unite.

Citeste si:

Tags: , , , , ,

Leave a Reply