|

Retete de toamna la gratar (46-58) / CONCURS CampingGrill.ro

MIEL LA GRATAR CU MAIONEZA DE USTUROI – Lucia Bloanta

Ingrediente:
2 kg. miel
1 cana vin rosu
sare, piper,
5 lg. ulei
5 catei usturoi
cimbru
200g.smantana/o capatana usturoi

Pregatire:
se spala carnea, se taie bucati potrivite si se lasa la marinat o zi intr-un bait facut din vin, sare, piper, ulei, usturoiul pisat, cimbru.
A doua zi prajiti bucatile de carne, stoarse bine, pe gratarul incins.
se sserveste cu maioneza facuta din usturoi pisat si apoi amestecat cu  smantana.
Pofta buna!

MIXED GRILL – Florin Ailioaei
Se numeste mixed grill  şi este compus din carne pentru toate tipurile de oameni: carne de pui (piept de pui dezosat), carne de porc, carne de vită, pastramă de oaie, cîrnăciori de Pleşcoi şi carnati din carne de mistreţ (vanat). Se inmoaie in baiţ din vin rosu si condimente, unde se lasă cam 30 minute, timp in care se incinge grătarul, după care se intind pe el iar inainte de a intoarce carnea se mai unge cu puţin baiţ. Dupa ce carnea este gata, se bagă caţiva cartofi si ardei grasi în jar şi se acopera bine – se lasa cca 15 min. Bineinţeles ca nu se poate servi decat cu un vin roşu demisec sau după preferinţe. Eu recomand vin roşu demisec. Poftă bună!
PORC PANE CU PARMEZAN – Cosmin Vasile Vlad
Este o reteta speciala italieneasca de gratare de porc pane cu parmezan. Gratare de porc pane cu parmezan putem pregati si pentru picnic si daca pregatim un gratar la iarba verde. Cu munca putina vom obtine niste gratare de porc pane cu parmezan, gustoase, crocante si foarte apetisante.

INGREDIENTE
- 4 cotlete de porc
- 2 oua
- 4 linguri de Parmezan ras
- 2 linguri de pesmet alb
- 4linguri de ulei
- busuioc verde
- 1 lamaie
- sare si piper dupa gust

MOD DE PREPARARE

- Se bat ouale ca pentru omleta intr-o farfurie adanca, se sareaza, se pipereaza;

- separat intr-o alta farfurie adanca se amesteca pesmetul cu cascavalul ras;

- Se pune la incins uleiul intr-o tigaie de teflon. Se trec cotletele mai intai prin ou, apoi prin amestecul de pesmet si branza;

- Se prajesc pe fiecare parte cate 4-5 minute, la foc potrivit. Se aseaza gratarele pe farfurii si se decoreaza cu feliute de lamaie si frunze de busuioc.


COTLETE DE MIEL IN STIL THAILANDEZ – Cosmin Vasile Vlad
Este o reţetă de cotlete de miel mai specială, în care gustul şi textura cărnii sunt învăluite de aromele specifice bucătăriei thailandeze. Mixul de arome dulci, acre, iuţi şi sărate depersonalizează carnea de miel dar îi oferă noi perspective. O reţetă recomandată pentru cei care nu sunt obişnuiţi cu gustul cărnii de miel.

Timp de preparare 2 portii: 30 de minute (plus 2 ore pentru marinare),

Ingrediente:

  • 6 cotlete de miel, cu os
  • 2 linguri de ulei (floarea soarelui sau alune)
  • 3 căţei de usturoi
  • 1 ardei iute, roşu
  • 4 linguri sos de peşte
  • 4 linguri zeamă de limetă
  • 2 linguri de zahăr (preferabil brun/de palmier)
  • 1 lingură frunze de bucuioc tocate
  • piper

Preparare:

  1. Curăţaţi şi degresaţi (dacă doriţi/este cazul) cotletele de miel de excesul de grăsime.
  2. Curăţaţi usturoiul şi tocaţi-l fin.
  3. Îndepărtaţi seminţele ardeiului iute şi tocaţi-l.
  4. Amestecaţi usturoiul cu ardeiul iute, zeama de limetă, sosul de peşte, uleiul, zahărul, busuiocul si piperul.
  5. Turnaţi marinata peste cotletele de miel, amestecaţi-le bine şi introduceţi-le la rece pentru 2 ore.
  6. Frigeţi cotletele, şterse de excesul de marinată, pe gratar  sau plită.

Cotletele de miel la grătar în stil thailandez se servesc cu garnituri pe bază de orez, paste şi/sau legume.


PIEPT DE PUI LA GRATAR – Andreea Ivan
Pieptul de pui la gratar este indispensabil.
Ingrediente:
piept de pui ,sare, piper dupa gust, boia de ardei iute,10 gr de unt pentru asezonat.
Preparare:
Pieptul de pui se taie file. Se bate pentru a rupe fibra. Se condimenteaza dupa gust. Se aseaza pe gratarul incins. Nu se foloseste ulei sau unt pentru prajit. Daca gratarul este suficient de incins, carnea nu se va lipi. Se lasa maxim 2 minute pe o parte si maxim 1 minut. pe cealalta parte. In acest fel veti obtine o carne moale si zemoasa. Dupa ce carnea a fost luata de pe foc se poate asezona cu putin unt.
COTLETE DE MIEL LA GRATAR – Leul
Ingrediente:

  • 6 cotlete de miel, cu os
  • 2 linguri de ulei (floarea soarelui sau alune)
  • 3 căţei de usturoi
  • 1 ardei iute, roşu
  • 4 linguri sos de peşte
  • 4 linguri zeamă de limetă
  • 2 linguri de zahăr (preferabil brun/de palmier)
  • 1 lingură frunze de busuioc tocate
  • piper

Preparare:

  1. Curăţaţi şi degresaţi (dacă doriţi/este cazul) cotletele de miel de excesul de grăsime.
  2. Curăţaţi usturoiul şi tocaţi-l fin.
  3. Îndepărtaţi seminţele ardeiului iute şi tocaţi-l.
  4. Amestecaţi usturoiul cu ardeiul iute, zeama de limetă, sosul de peşte, uleiul, zahărul, busuiocul şi piperul.
  5. Turnaţi marinata peste cotletele de miel, amestecaţi-le bine şi introduceţi-le la rece pentru 2 ore.
  6. Frigeţi cotletele, şterse de excesul de marinată, pe grătar sau plită.

Cotletele de miel la grătar în stil thailandez se servesc cu garnituri pe bază de orez, paste şi/sau legume.

CREVETI PICANTI – Florin Parvu

Ingrediente:

2kg  creveţi mari curatati

2 lingura sos picant
1 ceasca ulei de masline
1 / 2 lingurita piper cayenne
1 linguriţă de sare
doi căţei de usturoi – zdrobiti
1 / 4 ceasca suc de lămâie
1 lingurita oregano – zdrobit
1 lingura de sos Tabasco
1 / 8 cana suc de portocale proaspăt

Instrucţiuni:

Într-un bol mediu, combina toate ingredientele cu excepţia creveţi. Se amestecă foarte bine cu un tel. Adauga creveţi şi se lasa la  marinat 1-2 ore. Creveţi se pun pe gratarul fierbinte . Se lasa pentru 2-3 minute pe fiecare parte. Ungeti creveţi continuu cat  timp sunt pe  grill. Dupa ce sunt facuti, fierbinti, creveţi se pun în restul de sos, şi se serveşte imediat.

LUPI DE MARE CU AROME MEDITERANEENE – Gabriela-Cristina Talmacel

Ingrediente:

3 lupi de mare a câte 300-400 grame bucata
6 linguri ulei de măsline
1 linguriţă rozmarin uscat
1/2 linguriţă busuioc uscat
1/2 linguriţă oregano
1/4 linguriţă fulgi de chili (opţional)
1/2 lămâie + lămâie pentru servire
sare
piper

Preparare:

Evisceraţi peştii şi curăţaţi-i de solzi.
În funcție de locul de unde achiziționați peștele, puteți să îi cereți vânzătorului de raion să îl curețe și să-l eviscereze.
Pisaţi rozmarinul cu busuiocul, oregano, fulgii de chili, 1 linguriţă de sare şi 4-5 boabe de piper într-un mojar.
Ungeţi peştii cu jumătate din cantitatea de ulei de măsline (3 linguri) şi presăraţi pe ambele părți amestecul de mirodenii.
Frigeţi peştii pe grătar sau plită, la foc mediu, câte 8-12 minute pe fiecare parte.
Luaţii peştii de pe grătar şi stropiţi-i cu zeamă de lămâie şi restul de ulei de măsline.
Lupul de mare la grătar se serveşte cu garnituri de bază de Cartofi la cuptor (ex. Cartofi cu rozmarin) şi/sau salate.

PUI CU MUSTAR SI ULEI DE ALUNE – Ana-Maria Talmacel

Ingrediente4 bucati piept de pui dezosat, fara piele, taiate pe jumatate transversal
1/2 cana mustar clasic
1/3 cana vin alb
ulei de alune
crutoane
sare, piper

Mod de prepararePreparati o pasta din mustar si vin si lasati sa se odihneasca minim 10 minute.

Bateti carnea de pui cu un ciocan de snitele ud, pentru a nu se lipi, apoi ungeti cu ulei de alune si dati cu sare si piper.

Puneti pe gratar si tineti 1 minut pe fiecare parte, apoi luati de pe gratar si ungeti pe ambele parti cu pasta de mustar si vin; presarati crutoane maruntite deasupra, stropiti cu ulei de alune si dati pe gratar tinandu-le pana se maronesc usor, intoarceti cu grija, stropiti din nou cu ulei si lasati inca cateva minute.

CARMEN-ANA DOBRICA – Coaste de porc la gratar

Ingrediente:
2 kg coaste
2 kg cartofi
1 kg morcov
300 ml vin
100 g mustar
2 rosii
1 capatana de usturoi
4-5 foi dafin
piper macinat si piper boabe
tarhon
cimbru
1 lingurita delikat.
1 lingura ulei
1 legatura patrunjel verde
Coastele se taie in bucati potrivite ,sa incapa pe gratar,apoi se ung bine cu mustar si se pudreaza cu piper.
Se pregateste o marinata din vin,usturoi zdrobit,foi dafin,tarhon,cimbru,piper boabe si delikat.
Se pun coastele intr-o tava si peste ele se toarna usor marinata.
Se lasa coastele la marinat 2 ore,le intoarcem in tava de cateva ori,sa intre aroma vinului in ele.
Intre timp cartofii si morcovii curatati de coaja se taie felii si se fierb 15 minute.Se scot si se scurg bine de apa.
Coastele ,dupa marinare se scot si se scurg bine.
Se incinge gratarul bine si se aseaza coastele.Cand se intorc coastele pe cealalta parte sa se friga,punem si legumele stropite putin cu ulei,pe gratar.
Dupa frigerea tuturor,le asezam frumos pe un platou,ornat cu salata verde.
Intercalam printre coaste si felii de rosii.
Presaram cu patrunjel verde taiat marunt.
Pofta buna!

CARNACIORI PICANTI CU LEGUME – Florentina Olaru

300 g carnaciori picanti

-1 vanata subtire
-1 ardei gras
-1 morcov mare
-5-6 rosii cherry
-2 stiuleti de poumb”in lapte”
-frunze de telina
-rozmarin proaspat
-sare
-piper
Taie vanata si morcovul felii mai grosute,rosiile,jumatati si ardeiul,fasii.Pudreaza toate legumele cu sare si cu piper,dupa preferinta si asaza-le pe gratarul bine incins.
Taie carnaciorii bucati de 5-6 cm si asaza-i langa legume pe gratarul bine incins.Procedeaza la fel si cu porumbul.Ai grija sa se rumeneasca totul uniform.Cand sunt gata asaza legumele si carnaciorii pe un platou,alaturi de frunze de telina si de crengute de rozmarin.Aceste delicatese merg foarte bine impreuna cu cartofi copti umpluti cu branza.

FRIGARUI DE PORC CU SOS DE IAURT – Lucian Bloanta

Ingrediente (pentru 4 portii)
1 lingurita nucsoara,macinata
1 ceapa mare
1 lingurita cuisoare macinate
2 linguri suc de lamaie
3 linguri patrunjel proaspat tocat
2 linguri ulei de masline
900g pulpa de porc,curatata de pielite si grasime,taiata cubulete
Pentru sosul de iaurt:
150g iaurt
1 lingurita seminte de chimen,prajite
3 linguri menta proaspata tocata (sau 1 lingurita uscata)

Mod de preparare:
Amestecati nucsoara,ceapa,cuisoarele,sucul de lamaie,patrunjelul,uleiul si potriviti de sare si piper.Puneti intr-un bol,adaugati carnea,amestecati bine si lasati la marinat peste noapte ,in frigider.
Infigeti,apoi bucatile de carne pe 8 tepuse metalice.Frigeti pe gratar 15-20 minute,intorcand din cand in cand,pana se patrunde.
Amestecati toate ingredientele pentru sos.Serviti frigaruile cu gogosari taiati jumatati,unsi cu ulei si copti pe gratar si cu felii de cartofi copti.

Participarea entuziasta la primele doua concursuri CampingGrill.ro organizate de Bucatarescu a determinat …dublarea premiilor la a treia editie a concursului. Astfel, de aceasta data, se vor acorda 2 PREMII, fiecare constand in cate un Gratar Arizona (in valoare de 248 lei  fiecare ) cu cate un set complet de accesorii (vezi foto). De asemenea, se va acorda si un PREMIU SPECIAL – rucsac complet echipat (inclusiv termos de inox, in valoare de 41 lei) pentru 4 persoane care vor sa mearga la un picnic cu barbecue! (in valoare de 203 lei)!

TEMA concursului este RETETE DE TOAMNA LA GRATAR, fiindca, nu-i asa, e anotimpul pastramei …dar nu numai! Va lasam toata libertatea de a improviza, pentru ca gatitul in familie sau alaturi de prieteni nu este doar o mare bucurie, ci si o forma aparte de libertate! Retetele (insotite de numarul de telefon si de numele concurentilor in clar) se trimit la office@bucatarescu.ro pana pe 31 octombrie 2010!

Gratarul Arizona – un gratar rotativ, care functioneaza cu carbune – este unul extrem de practic.Are o structura simpla si stabil din otel inoxidabil si este usor de manevrat si de intretinut incat nu e neaparata nevoie sa mergi cu el pentru a-l folosi in gradina casei de vacanta: merge perfect in minimum de spatiu, de pilda pe terasa proprie! Gratarul este reglabil pe inaltime si este dotat cu lant si inel de siguranta. Diametrul suprafetei de gatit este de 39 centimetri, inaltimea este de 150 centimetri, iar greutatea totala este de 6 kg, ceea ce il face extrem de usor de manevrat. Premiul presupune si un set de accesorii de gatit din  inox cu maner de lemn, un gratar special pentru peste si o eficienta perie de curatat.

Rucsacul pentru un picnic de 4 persoane contine, pe langa termosul de inox de 0,5 litri, tot arsenalul necesar organizarii unui barbecue la iarba verde: cate 4 cutite, furculite si linguri din inox, 4 farfurii, 4 pahare de vin cu picior, 1 briceag cu desfacator de sticle, cutit si tirbuson, 1 tocator de lemn (pentru pregatit carnea si legumele sau feliat painea), 4 servete din material textil, 1 cutit pentru branza si unt, 1 suport de un, 1 suport pentru condimente si 1 buzunar detasabil pentru sticla sau termos.Practic, nu mai ai decat o singura grija: sa alegi cele mai savuroase ingrediente pentru un picnic memorabil! Nu uitati, avem 2(doua) astfel de premii!!!

Mai multe informatii despre gratarele Enders, dar si despre gratarul american cu afumatoare Big Green Egg, incalzitoarele de terasa, articole de camping, lazi frigorifice si diverse accesorii la CampingGrill.ro. Comenzi: 0728 TERASA (83 72 72).

Citeste si:

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply