|

Storcător cel voinic și merele de aur / Basme culinare romanesti (5) …repovestite de DANUT UNGUREANU

Ca să mă bag și eu în seamă cu platitudini la modă, alimentația sănătoasă înseamnă viață frumoasă. La drept vorbind, nu e om care să nu se fi hotărât măcar o dată să înceapă o viaţă nouă. Unii se decid chiar de câte cinci-şase ori, iar alţii o încep în fiecare zi. Cei mai modeşti, ori lipsiți de posibilități, nu inaugurează alta, ci o iau tot pe-aia veche de la început.

Într-o vreme, viziunea mea despre o nouă viaţă se lega de cumpărarea unui storcător de fructe. Altora le părea o ciudăţenie, dar pentru mine mecanismul era simplu. Trăiam dezordonat, nesănătos şi organismul începuse să se resimtă. M-am gândit să încep o nouă viaţă chiar de a doua zi, cu un regim alimentar natural, sănătos (vezi înțelepciunile de mai sus). Or, ce poate fi mai natural decât un suc natural de fructe? Nu mai pun la socoteală viețile vedetelor, pe care, cu ajutorul televiziunilor și al revistelor, le devoram zilnic. Curând, am ajuns la concluzia că nicio vedetă nu e destul de vedetă fără kilograme de fructe storcoșite. Într-o matematică a celebrităților, aș zice că din greutatea faimei suite pe cântar, câțiva litri buni sunt din sucuri. Și adică eu, un om simplu, fără ifose, să n-am și eu freșurile mele?

Așadar, mi-am cumpărat storcătorul şi vreo douăzeci de kilograme de fructe. Mere, pere, portocale. Am adăugat morcovi şi varză. De pe canapea, contemplam aparatul înconjurat de mormane de fructe. “Iată, îmi creştea inima, începutul unei noi vieţi”. Deja mă simţeam mai bine. Energia, memoria, buna dispoziție, în cantități mai mult decât mulțumitoare, roiau în jurul meu, zumzăind promițător. Gata cu angoasele, în lături slăbiciunile, adio dureri de cap! Prin lentilele multicolore ale viitoarelor pahare de suc, perspectivele luminoase ale unei noi vieți, mai sănătoase, mai cuprinzătoare, se deschideau triumfalnic.

Am stors tot ce aveam, obţinând doi litri de suc şi foarte, foarte, foarte multă celuloză. Am băut un litru. Pe urmă a trebuit să car celuloza şi resturile de fructe. La un moment dat s-a înfundat ghena şi am trudit până noaptea ca să o desfund. În casă simţeam un miros înfiorător. O parte îl emanam eu, o altă parte fructele rămase, care între timp se stricaseră. Ghena s-a înfundat din nou. Vecinii îmi băteau în calorifer. Eram la capătul puterilor, scârbit de noua mea viaţă.

Te cruceşti cum înţelege un ins să înceapă o nouă viaţă sau să şi-o refacă pe aia veche. Uneori plănuieşti un început şi dai peste altul…

DANUT UNGUREANU abordează o paletă largă de genuri, de la populara literatură science-fiction, care i-a adus câteva volume personale, zeci de povestiri publicate şi un premiu european – până la sutele de articole, interviuri, anchete, editoriale şi reportaje incluse în paginile unor publicaţii prestigioase. Portofoliul său cuprinde, de asemenea, numeroase scenarii de televiziune şi radio, ori texte dramaturgice. Nu are un blog personal, dar poate fi întâlnit frecvent pe www.srsff.ro, site-ul Societății Române de Science Fiction, al cărei președinte este și care a câștigat recent premiul întâi la Eurocon, congresul european al fanilor genului.

Citeste si:

Tags: , ,

2 Responses for “Storcător cel voinic și merele de aur / Basme culinare romanesti (5) …repovestite de DANUT UNGUREANU”

  1. Alice says:

    Ha-ha! Adevar grait-ai! Chiar daca n-am reusit sa infund ghena cu ambalaje, am trait si eu deziluzia provocata de storcatorul de fructe care trebuie “indopat” cu muuulte fructe din care, dupa stoarcere, ramine putin si arunci foarte mult. Ma rog, ar fi suportabil daca n-ar trebui sa-l cureti si sa-l speli dupa aceea, ceea ce necesita dezmembrarea aparatului in componente mici (toate trebuie curatate meticulos) si evident reasamblarea. Operatiune lunga si complicata care-ti taie cheful de suc natural. Ei, da, daca ai pe cineva care sa te scuteasca de toate astea (o nevasta supusa, de exemplu, ceea ce eu nu sint!), e bine sa consumi zilnic suc de fructe proaspete facut in casa. Dar, pentru asta, e nevoie de o iubire foaarte mare!

  2. danut says:

    Adevar grait-ai si tu… In plus, nimeni nu garanteaza ca nevasta supusa nu bea ea insasi sucul, indata ce l-a preparat. Si-apoi, iubire-iubire, insa ai vazut ce-a putut sa faca Eva cu UN SINGUR mar, daramite cu un kilogram…

Leave a Reply