|

Ultimele retete cu branza (48-64) la CONCURSUL APETITO

ALEXANDRA BORZA – Bagheta umpluta

Ingrediente:

bagheta veche de o zi
2 oua fierte (tare)
100 g masline negre
200 g crema de branza Apetito
100 g branza topita Apetito
1 lingurita de mustar picant,
sare si piper alb macinat – dupa gust

Preparare:

Scoatem miezul baghetei si il sfaramam.

Pasam ouale cu o furculita. Adaugam crema de branza Apetito, branza topita Apetito, mustarul si maslinele. Potrivim de sare si de piper, apoi umplem golul din mijlocul baghetelor cu amestecul obtinut. Presam bine apoi infasuram in folie alimentara si dam la rece cateva ore.

Desfacem folia si taiem felii groase de un deget.

Mentiuni:

Se pregateste usor, se poate folosi drept aperitiv, gustare la scoala sau serviciu ori in excursie.

VIOREL OPREA – Frigarui …cu branza

Imi place branza de mor! Imi place in toate variantele ei: branza proaspata, crema de branza (eventual cu smantana), pasta de branza frecata cu ierburi, branza topita, cascaval etc. Va propun, insa, o reteta ingenioasa, prin care sa combinam branza topita cu fructe, legume, mezeluri si cu alte ingrediente!

Ce ne trebuie: bete de lemn (bambus) pentru frigarui, triunghiuri de branza topita Apetito (le prefer pe cele cu sunca si pe cele cu ciuperci), sunca afumata/costita – felii mai grosute taiate tot triunghi, mar+ananas+para+sfecla rosie (calita 30 secunde, usor, in ulei de masline) = toate taiate triunghiuri pe masura branzei topite.

Cum pregatim: Sunca o calim fara ulei intr-o tigaie bine incinsa, apoi o punem separat, pe servetele de hartie, la scurs. Atentie, sa-si pastreze forma triunghiulara! Triunghiurile de mar, ananas si para (sau gutuie, daca para nu e din cele tari!) le calim, pe rand, in putin unt. Sfecla rosie, deja calita, o mai trecem o data prin tigaia deja incinsa in care am calit fructele. Le lasam sa respire si sa se raceasca. Apoi, asamblam toate elementele, inclusiv branza topita si sunca, pe principiul succesiunii culorilor: alb, rosu, galben etc. Punem frigaruile in folie de aluminiu alimentar, nu inainte de a le stropi cu un sos pe baza de otet balsamic. Le lasam asa 10 minute, apoi le aducem la masa, sustinand ca le-am trecut prin cuptor ca atare (eventual, mazgalind folia cu putina zeama ramasa in tigaie). Nimeni nu va intelege de ce branza nu s-a topit si a ramas intreaga, sub forma de triunghi!

VIOLETA-CRISTINA VLASCEANU – Crema de branza cu cereale

Ingrediente:
- Apetito Crema de branza 125g
- 60 grame cereale
- 25 ml lapte

Instructiuni:

Amesteca intr-un bol Apetito Crema de branza . adaugati  apoi cerealele, laptele . Amestecati-le usor, pana cand tot  amestecul devine ferm si gata, reteta este gata! Va uram  pofta buna! O reteta  ideala pentru copii , un mic dejun copios, gustos si plin  de sanatate si savoare!

ANDA GHELBER – 4 secrete pentru un mic-dejun cu branza

Reteta pentru un mic dejun consistent dar sanatos:

Sandvis cu ou

Un albus de ou, maruntit, pe o briosa de grau, cu 30 g de sunca si un triunghi de branza Apetito

Sandvis de somon afumat

Un corn cu crema de branza Apetito cu somon si 2 felii de rosie.

Burrito pentru micul dejun

2 albusuri de ou amestecate cu 1 triunghi de branza  Apetito si 2 linguri de salsa, invelite intr-o tortilla de grau integral.

Mar cu branza

1 mar cu 60 g branza Apetito

MARIA LEAHU – Clatite cu inghetata si cascaval afumat

Ingrediente:

2 pachete Apetito felii de cascaval afumat

12 foi de clatite

1 ananas intreg

inghetata-crema de vanilie

boia, busuioc verde

Mod de preparare: Clatitele se fac – cat mai subtiri! – intr-o tigaie cat mai mica. Practic, facem niste bline rusesti din aluat clasic de clatite. Le lasam  sa se raceasca. intre timp, curatam ananasul si, cu un cutit foarte ascutit, il taiem in felii rotunde cat mai subtiri. Apoi, suprapunem, astfel: clatita, ananas, cascaval afumat (pe care am presarat putina boia!), clatita, inghetata de vanilie. In varf, punem 2-3 frunze verzi de busuioc. Pofta buna! Putem servi si ca desert si ca aperitiv.

MARINELA-GINA GHEORGHITA – Rulada din crema de branza cu mere ionatan

Ingrediente (~ 10 portii):
- branza telemea de oi 500g
- branza de vaci  250g
- cascaval Apetito 250g
- unt 250 g
- gelatina 30g
- mere ionatan 500g

Mod de preparare:
Se dizolva gelatina in apa rece. Merele spalate se curata de coaja si seminte, apoi se taie in cuburi cu latura de ~ 1 cm. Branza telemea de oi, branza de vaci si cascavalul Apetito se trec prin masina de tocat carne cu sita deasa, api se adauga unt , gelatina topita si merele taiate cuburi. Se amesteca totul cu o lingura de lemn pentru omogenizare. Compozitie obtinuta se ruleaza in celofan sau staniol si se da la frigider pentru 1-2 ore.
Rulada obtinuta se serveste taiata felii. Pentru un plus de efect ,asezati-le pe un platou de sticla, cu salata verde in jur.
Aceata rulada cu branza este un aperitiv delicios si ispititor,atat de apetisant si aromat incat nu veti putea sa-i rezisti.
Pofta mare s-aveti!

MARIANA BORZA – Salata bulgareasca

Ingrediente

1 rosie mare
3 castraveciori
1 ardei gras (eu am inlocuit cu 3 linguri porumb)
3 fire ceapa verde
cateva fire patrunjel
200 gr sunca (Praga)
branza
2 oua fierte tari
3 linguri ulei masline
1 lingura suc de lamaie (sau otet)
sare, piper

Preparare

  1. Se taie rosiile, castravetii, ardeii, albusurile de ou si sunca cubulete. Ceapa verde se taie rondele. Se toaca fin patrunjelul. Se pun toate intr-un bol.
  2. Se condimenteaza salata cu sare si piper dupa gust si se amesteca totul usor.
  3. Se amesteca uleiul cu sucul de lamaie pana devine ca o emulsie si se toarna peste salata.
  4. Galbenusurile de ou se “cern” peste salata, adica se trec printr-o sita fina. Se amesteca iar. Galbenusul va forma impreuna cu dressingul un sos cremos si delicios.
  5. Salata obtinuta se distribuie in boluri individuale.
  6. Se rade deasupra fiecaruri bol multa branza, ca o cupola, pana legumele nu se mai vad.
  7. Multa pofta va doresc!!

MARIANA BORZA – Prajitura Mary cu branza

Aceasta este o prajitura speciala prin faptul ca reuseste sa combine mai multe umpluturi, asa ca veti multumi pe toata lumea cu ea. Contine mere, branza, nuca si mac.

Ingrediente

2 pachete foi placinta
1 foaie aluat foietaj
700 gr smantana
2 oua
250 gr unt topit

Umplutura mac

150 gr mac macinat
80 gr zahar
1/2 lingurita scortisoara
coaja rasa de la 1/2 portocala/lamaie

Umplutura branza

800 gr branza
80 gr zahar
1 plic zahar vanilat
1 ou
50 gr stafide
putin rom

Umplutura nuca

400 gr nuca macinata
100 gr zahar
1/2 lingurita scortisoara
coaja rasa de la 1/2 portocala/lamaie

Umplutura mere

1 kg mere razuite
100 gr zahar
1 lingurita scortisoara

Preparare

  1. Se amesteca smantana cu ouale. Se topeste untul.
  2. Se unge foarte bine cu unt o tava dreptunghiulara de 22cm x 33 cm si inalta de cca 10 cm.

  3. Umplutura de mac: se amesteca toate ingredientele, apoi se adauga 7 linguri din smantana cu oua si se omogenizeaza.
  4. Umplutura de branza: se freaca branza cu zaharul si oul. Se adauga stafidele inmuiate in prealabil in apa fierbinte si putin rom (macar 30 minute). Se adauga 10 linguri din smantana cu oua si se omogenizeaza.
  5. Umplutura de nuca: se amesteca toate ingredientele, apoi se adauga 5 linguri din smantana cu oua si se omogenizeaza.
  6. Umplutura de mere: se amesteca merele razuite pe razatoarea mare cu zahar si scortisoara, apoi adaugam 1 lingura din smantana cu oua si se omogenizeaza.
  7. Se intinde un pic aluatul foietaj, apoi decupam din el o bucata cat dimensiunea tavii. Se aseaza aluatul pe fundul tavii.
  8. Apoi luam 2 foi de aluat de placinta, le ungem cu unt topit, le pliem in doua pe latime si le asezam peste aluat.
  9. Incepem sa formam straturile in ordinea aceasta: mac, branza, nuca si mere. Ordinea e importanta fiindca se alterneaza straturile cu umplutura uscata (mac si nuca) cu straturile cu umplutura mai umeda (branza si mere).
    Deci continuam asa:
    - peste foile de placinta intindem 1/2 din compozitia de mac, apoi o stropim cu 2 linguri unt topit.
    - punem iar 2 foi de aluat de placinta, le ungem cu unt topit, le pliem in doua pe latime si le asezam peste mac
    - intindem 1/2 din compozitia de branza, apoi o stropim cu 2 linguri unt topit.
    - punem iar 2 foi de aluat de placinta, le ungem cu unt topit, le pliem in doua pe latime si le asezam peste branza
    - intindem 1/2 din compozitia de nuca, apoi o stropim cu 2 linguri unt topit.
    - punem iar 2 foi de aluat de placinta, le ungem cu unt topit, le pliem in doua pe latime si le asezam peste nuca
    - intindem 1/2 din compozitia de mere (stoarse usor de suc), apoi o stropim cu 2 linguri unt topit.
    - punem iar 2 foi de aluat de placinta, le ungem cu unt topit, le pliem in doua pe latime si le asezam peste mere
    Avem deci pana acum 4 straturi de umplutura cu foi de placinta intre ele.
    Si acum reluam straturile, in aceeasi ordine, astfel incat la final vom avea 8 straturi de umplutura cu foi de placinta intre ele.
  10. Ultimul strat va fi unul de foi de placinta pe care-l ungem cu unt deasupra si apoi cu smantana cu ou.
  11. Dam tava la cuptor la 170C pentru 75 minute. La final dam drumul la grill pentru cateva minute daca dorim sa fie mai rumena foaia de deasupra.
  12. Scoatem prajitura din cuptor, o ungem inca o data cu un strat subtire de smantana cu ou si o lasam sa se raceasca complet.
  13. Se serveste taiata cuburi, eventual presarata cu zahar pudra vanilat.
  14. Un gust inconfundadabil si o aroma de vis.
  15. Merita incercata, v-o recomand cu mare incredere.Pofta mare

DAN DIACONU – Salata cu paine prajita

E toamna, hai sa profitam de tot ce ne ofera gradina (sau tarabele din piata)! Intr-un castron, punem cubulete de mar, telina, para, morcov, pastarnac dulce, ciupercute mici crude, boabe mari de fasole (fierte in prealabil), varza de Bruxelles (inabusita in unt) si, in general, tot ceea ce va place si va e la indemana. Eu as mai adauga, neaparat,  boabe de piper verde, dar asta e o chestiune de gust. Sau cateva coacaze rosii din compot!  Putem folosi diferite sosuri, dar eu as merge pe o vinegreta clasica, din ulei de masline, zeama de lamaie sau otet din cidru, sare si ierburi de Provence. Merg si niste seminte de susan!  Neaparat, facem si tartine cu paine prajita, pe care le ungem cu crema de branza Apetito din cea cu somon. Simplu, dar gustos, oricine poate sa faca aceasta salata!

ALEXANDRU BORZA – Burek cu branza

Ingrediente:
1 pachet de foi de strudel 700 g branza  500 ml lapte 200 ml ulei 400 ml apa minerala 6 oua

Mod de preparare:

Se pregateste tava unsa cu ulei si apoi se tapeteaza cu doua foi din pachet. Separat se bat ouale cu sare; se adauga branza , uleiul,laptele si apa minerala. Se obtine un scrob mai gros, ca pentru clatite. Se ia ia fiecare foaie de placinta in maini, se fostomoceste si se baga in aceasta compozitie. Se scoate si se aseaza asa cum este in tava. Se repeta aceasta operatie cu toate foile, mai putin una care se va aseza deasupra. Aceasta ultima foaie se stropeste cu apa minerala, putin lapte si ulei. Se da tava la foc iute cam 30 minute pana cand se rumeneste deasupra. Daca va place reteta mea, o puteti folosi atunci cand aveti musafiri, e usor de facut si consistenta. Aceeasi reteta se poate realiza si cu carne sau ciuperci insa acestea trebuie inainte dinstuite!

ALEXANDRU BORZA – Ciuperci cu branza in foietaj

Ciupercile se curata, se spala de mai multe ori cu apa rece, se taie in cuburi mici si se prajesc in ulei. Dupa ce s-au racit se amesteca cu branza  si piperul macinat pana se formeaza o pasta omogena. Din foietajul crud se portioneaza cantitati de marimea unei nuci care se intind. Se umplu cu compozitia de ciuperci si branza si se inchid ca niste scoici. Asezate intr-o tava unsa cu ulei se coc la cuptor, la foc potrivit, pana vevin crocante. Se servesc calde.

GEORGETA BORZA – Branza cu chimen si boia

300 g branza
100 g unt
1 lingurita boia dulce
1 varf de cutit chimen pisat marunt
sare dupa gust

Modul de preparare a retetei:
Branza se amesteca cu untul frecat spuma, cu chimenul, eventual cu boia si sarea necesara. Unele persoane adauga dupa gust si putina ceapa rasa pe razatoare. Vara se pot pune 3-4 frunze de ceapa verde, taiata marunt. Branza se asaza pe farfuria de servit dandu-i forma dorita. Se garniseste cu rosii, ardei gras, ridichi taiate, castraveciori cruzi, ceapa verde.

GEORGETA BORZA – Gogosele din branza

Ingrediente :

200 g branza
3 albusuri
100 g unt
300 g untdelemn.

Modul de preparare a retetei:
Se amesteca branza cu albusurile batute spuma foarte tare. Din aceasta compozitie se formeaza gogosele de marimea unei nuci. Se prajesc in amestecul de unt cu untdelemn, bine incins. Rumenite usor se scot cu paleta si se pun pe o farfurie tapetata cu hartie alba pentru a absorbi surplusul de grasime. Cand sunt gata, se asaza pe farfuria incalzita si se servesc imediat.

GEORGETA BORZA – Rosii cu branza si busuioc

vreo 3-4 rosii de marime medie
100-150 ml ulei de masline
50-100 ml otet balsamic
frunze de busuioc
sare
piper
usturoi
o bucata branza  – 200 g
bagheta de paine incalzita la cuptor

Modul de preparare a retetei:Se toaca rosiile si se amesteca intr-un platou adanc cu celelalte ingrediente, exceptand branza.

Branza se adauga si se posteaza in mijlocul platoului, inconjurata de sos.

Se serveste cu paine incalzita, intinzand painea in sos.

PETRONELA BORZA – Papanasi cu branza
Ingrediente:
pentru 4 portii:
400g branza
4 oua
200g faina
4 plicuri de zahar vanilat
1/2 pachet praf de copt
500 ml ulei
100gr dulceata
200gr smantana

Mod de preparare: Se separa galbenusurile de albusuri. Intr-un castron se amesteca branza, galbenusurile zaharul vanilat si praful de copt. Se formeaza un aluat peste care se pune faina si se framanta pana se poate modela. Pentru fiecare portie se socotesc cate doua bucati. Din fiecare bucata se mai taie o bucatica de marimea unei masline mai mari. Din cea mare se formeaza un cilindru iar din bucata mica o biluta. Bucatile modelate se pun in uleiul incins. Dupa ce s-au rumenit se scot pe farfurie, cilindrii se aseaza vertical si se umplu cu dulceata, se pune biluta si se toarna smantana. Se orneaza cu lichid de dulceata.
Papanasii se servesc ferbinti pe o farfurie cu furculita si cutit.


ELENA-GEORGIANA RAILEANU – Idei pentru micul dejun
Branza…yamy…deja imi ploua in gura…indiferent ca e branza cu rosii sau un sandwish facut dimineata…De obicei dimineata ma joc….i-au doua felii de paine….pun branza pe suprafata uneia…apoi tai o bucatica de kaiser…si o felie de rosie…pe felia de rosie am grija sa pun si o maslina de la care am scos samburele…astfel pe felia de rosie obtin 2 ochi negri…pun si cealalta felie de paine si apoi in apara…iese o gustoare foarte geniala pentru dimineata.
In cazul in care am musafiri….la aperitiv ma folosesc de branza rosii masline si diferite preparate din carne…eventual o frunza de salata.
Daca e o petrecere cu, caracter rustic…folosesc un fund(tocator )de lemn pe care incep sa asez….preparatele din carne….iar pe frunza de salata incep sa creez o capodopera de arta…branza poate fi asezata sub forma unor raze de soare iar in mijloc puse masline…sau pusa o rosie taiata in zig zag….exista multe variante…acum depinde de bucatar si de inspiratia pe care o detine in momentele respective.
DIANA PARVU – Ardei umpluti cu branza

Ingrediente

3 ardei mici (kapia)
100 gr branza telemea (de capra)
100 gr cascaval
50 gr branza de vaca
1 lingura smantana (sau iaurt)
cateva fire de marar
1 galbenus de ou
1/4 lingurita piper negru

Preparare

  1. Se pun ardeii in cuptor la 250C si se coc cca 25-30 minute, se intorc la mijlocul timpului ca sa prinda culoare pe toate partile. Se pun intr-un vas, se presara sare si se acopera cu folie ca sa se “abureasca” un pic si sa fie mai usor de curatat.
  2. Pana atunci preparati umplutura: se dau pe razatoarea mica telemeaua si cascavalul. Se adauga branza de vaca, iaurtul si oul. Se omogenizeaza totul bine pana obtineti o pasta. Se condimenteaza cu mult piper si marar.
  3. Ardeii copti se curata de coaja, cu grija sa nu se rupa.
  4. Se face o incizie de la codita pana aproape de varf si se decupeaza o felioara subtire (cat jumatate de deget) ca sa aveti spatiu de manevra pentru urmatorii pasi.
  5. Prin incizia facuta curatati ardeii de cotoare si seminte.
  6. Cu o lingurita umpleti ardeii. Presarati peste zona cu umplutura putin cascaval razuit ca sa prinda crusta frumoasa cand se coc.
  7. Se pun ardeii intr-o tava termorezistenta si se introduc sub grill (focul sa vina de sus) pentru cca 10 minute, pana branza se rumeneste frumos. Daca nu aveti grill, dati-i la cuptor la 200C pana se rumenesc.
  8. Se servesc calzi.

…MAINE, vom anunta al patrulea PREMIU APETITO, apoi inca 2 PREMII SURPRIZA!

URMEAZA: un nou CONCURS APETITO PENTRU COPII!

Citeste si:

Tags: , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply