|

Ultimele retete de prajituri …cu forme (49-67)

LAURA-ROXANA HRISTU – Chec simplu

Se bat 8 albusuri spuma tare. 8 galbenusuri se bat cu 12 linguri ulei, iar 2 cani de zahar se fierb cu 12 linguri apa. peste albusuri se toarna zaharul fierbinte apoi galbenusurile; se adauga 2 cani faina si la urma stafide , nuci,nuca de cocos,cacao si se toarna in tava incalzita.

Se introduce in cuptorul incins circa 20 min la foc potrivit.
Pofta buna!!!
ANA BARBU – Prajitura cu cafea si mere

* cafea preparată 1/4 l
* zahăr 6 linguri
* făină 8 linguri
* margarină topita 3-4 linguri
* mere cubulete – o cana
* stafide 1/2 cana
* vanilie
* esenţă de rom
* zahăr vanilat

Mod de preparare
Într-un vas se amestecă făina, zahărul, cafeaua şi praful de copt până se omogenizează.

Se adaugă margarina topită. Se unge o tavă cu puţin ulei, se tapetează cu făină şi se toarnă aluatul, se pun merele şi stafidele, distribuindu-se uniform pe toată suprafaţa. Se bagă la cuptor pentru 25 de minute.

Se lasă să se răcească bine în tavă apoi se pudrează cu zahăr farin amestecat cu zahăr vanilat.

DIANA KINTSCH – Fursecuri cu gem

200g unt, 100g zahar , 2 plicuri de zahar vanilat si 3 oua se mixeza bine, se adauga 400g faina si un praf de copt.
Se da aluatul la rece o ora.
Se intinde o foaie subtire de 1/2 cm.  si se decupeaza fursecurile, se jumatate dintre ele se face o gaura in mijloc. Se pun in tava la cuptor pentru 10 minute.Cand s-au racit se ung cu gem si se lipesc cate doua.

MIHAELA VLAD – Chifle dulci cu susan

Ai nevoie de: 3 cani de faina, 1 cana lapte, 1 punga stafide, 1 lingurita sare, 3 pliculete zahar vanilat, 1 lingurita rom, 1 plic drojdie uscata sau 1 nuca de drojdie obisnuita (1/2 cub), 1 cana susan

Preparare: Toate ingredientele (mai putin ) se pun in masina de facut paine, pe modulul “Aluat” si se lasa 90 minute. Daca pui si un sfert de pahar de vin alb dulce, aluatul va creste si mai spectaculos! Apoi, se ia aluatul si se imparte in 12 parti cat de cat egale, care se tavalesc prin susan si se pun la copt in tavitele de la masina cam 20-30 minute. Dupa ce se scot, inainte de a se raci, se pot stropi cu sirop de zahar, cu miere subtiata cu vin dulce sau cu sirop de artar.

DIANA KINTSCH – Casuta surpriza

250g unt
650 g faina
300g miere de albine
100g zahar
2 oua
1 varf de sare
1/2 plic praf de copt
1/2lingura amiac
scortisoara, nucsoara rasa si alte mirodenii

pt ornat:
3 albusuri
500g zahar pudra
1 lingura zeama lamaie
bombonele
scobitori

mierea se pune la topit cu zaharul.
untul se freaca cu faina,
se adauga mierea racorita, ouale, sarea, amoniacul stins cu otet, praful de copt, condimentele.
se va obtine un aluat potrivit, care nu mai lipeste, la nevoie se mai pune cate o lingura de  faina. aluatul obtinut il lasam la frigider o zi.

se intinde aluatul mai grosut, cam de 7mm si se decupeaza 2 peretii laterali, 1 perete pt fata,. 1 perete pt spate si 2 parti pt acoperis cu ajutorul unor sabloane facute din hartie.
se coc pe rand toati peretii casutei, cam 15 minute fiecare.
din restul de aluat se pot face stelute sau alte forme.

DIANA KINTSCH – Raffaello

600g zahar
300ml apa
200g margarina
450g lapte praf
200g nuca de cocos
zahar vanilat, esenta de rom
stafide, alune…etc

zaharul se pune la fiert cu apa pana se formeaza un sirop gros.
se face proba cu picatura de sirop in paharul cu apa sau se pune o picatura pe o farfurie, daca se formeaza o biluta si nu curge atunci este gata.
punem si margarina si o lasam sa se topesca, apoi adauga laptele praf si amestecam energic pt a nu se forma cocoloase.
se poate face si cu mixerul si e bine sa cernem laptele praf inainte de folosire.
punem 150g cocos si zaharul vanilat si romul.
lasam sa se raceasca si apoi formam bilute pe care le umplem cu stafide si le tavalim prin cocos.
cine doreste poate sa puna si 2 foi de napolitane macinate in compozitie,desigur atunci se pune mai putin cocos.

DIANA KINTSCH – Fursecuri cu cocos

250g unt
150g zahar
3 galbenusuri
400g faina
2=3 linguri cacao
1 praf de copt
esenta de rom

1 albus de ou
50 g zahar pudra
50 g cocos
1 esenta vanilie

100g ciocolata
2-3 linguri frisca sau lapte

untul, zaharul si galbenusurile si cacao se framanta bine apoi se adauga faina si praful de copt.
la nevoie se mai adauga faina cat se rezulte un aluat ce nu lipeste, dar nu prea tare.
se da la rece 30 minute.
se intinde o foaie subtire de 1/2 cm, se decupeaza fursecurile si se pun in tava pe hartie de copt si se coc 15 minute.

pt umplut fursecurile am batut spuma 1 albus de ou, am pus zaharul pudra, cocosul si esenta de vanilie.
pt glazura se topeste ciocolata cu frisca.

LAURA-ROXANA NICOLA – Chec dulce

Se bat 8 albusuri spuma tare. 8 galbenusuri se bat cu 12 linguri ulei, iar 2 cani de zahar se fierb cu 12 linguri apa. peste albusuri se toarna zaharul fierbinte apoi galbenusurile; se adauga 2 cani faina si la urma stafide , nuci,nuca de cocos,cacao si se toarna in tava incalzita.

Se introduce in cuptorul incins circa 20 min la foc potrivit.
Pofta buna!!!
OVIDIU STAN – Fursecuri de Craciun
Ingrediente:
350g faina
250g margarina moale
100g zahar pudra
un praf sare
1 ou
coaja rasa de la o lamaie
gem dupa preferinta.

Mod de preparare:

Se framanta un aluat omogen din faina, praful de sare, coaja de lamaie, oul, margarina si zaharul pudra.
Intindem foaia cu sucitorul intr-un strat mai grosut (5 mm), apoi se taie forme diferite, dupa preferinte.Se pun in tava tapetata cu hartie de copt sau unsa cu ulei si tapetata cu faina.Se dau la cuptorul preincalzit la foc mijlociu c-am 10-15 minute.Se scot din cuptor se lasa putin sa se raceasca si se dau prin zahar pudra, sau se lipesc cate doua cu gem intre ele.Sunt o nebunie de fursecuri


ANDREA LEGRAND – Turta dulce

Ingrediente: 300 gr faina alba,250 gr zahar,5 oua mari,o ceasca miere de albine,o ceasca ulei,o lingurita rasa praf de copt,100 gr nuci taiate mare,o lingurita scortisoara,un varf de cutit de cuisoare(praf),coaja de la o lamaie,esenta de vanilie,zahar pudra.

Preparare: Se caramelizeaza 3 linguri zahar,se adauga o ceasca de apa,se asteapta pana se topeste zaharul caramel si se lasa la racit.Cele 5 galbenusuri de ou se bat cu zaharul pana acesta se topeste si se incorporeaza pe rand siropul de zahar ars bine racit si faina.Se pune mierea la incalzit intr-o cratita medie,se ia de pe foc si se adauga praful de copt.Se amesteca toate ingredientele inclusiv aromele.Albusurile batute spuma ca pt bezea se amesteca usor cu aluatul,amestecand de jos in sus.Tavile in care se coc turtele dulci se tapeteaza cu hartie de copt,se ung si se tapeteaza cu faina,se toarna aluatul de asa natura incat tava sa ramana pe jumatate  goala.Turta dulce se coace in cuptorul preincalzit la foc mediu pt 45-50 minute.Cand e gata se lasa sa se raceasca putin si se presara cu zahar pudra.Aluatul poate fi folosit si pt umplerea formelor speciale pt Craciun.Turta dulce astfel obtinuta poate fi glazurata si ornata cu motive specifice Craciunului.

MARIANA TIVADAR – Clatite surpriza

Vechile retete pot fi intotdeauna reinterpretate savuros, pentru a face o surpriza familiei tale! De pilda, poti face clatite clasice (lapte, oua, faina, coaja de lamaie rasa), apoi te poti juca in fel si chuip cu foile rezultate. De pilda, poti face un tortulet din 5 foi de clatita, intre ele punand, sa zicem, cate un strat de: a) dulceata; b)crema de branza; c)pasta de susan; d)unt de arahide. Se lasa, apoi, tortuletul la rece pentru ca gusturile sa penetreze foile si sa se intrepatrunda, apoi, dupa 3 ore, se scoate si se pot decupa diferite forme ciudate sau regulate. Aceste forme pot fi servite, dupa gust, cu salata verde sau , in loc de paine, la diferite mancaruri cu sos sau, cu nuci, la platoul cu branzeturi de la finalul mesei. Totul e sa ai curaj sa improvizezi un pic!

ELENA CHIRILA – Prajitura festiva

Ingrediente:
250g de nuci prajite si taiate,
150g alune prajite si taiate,
100g de stafide spalate si uscate,
4-5 linguri de visine din compot,fara samburi,
3-4 bucati de rahat taiat bucatele si date prin zahar pudra,
8 oua,
300g zahar,
300 g unt,
3 linguri cacao,
250g frisca.

Mod de preparare:
Se freaca ouale intregi cu 300g zahar si se tin la foc mic,batand mereu pana devin ca o ciulama foarte groasa.Se ia compozitia de pe foc si se lasa sa se raceasca,amestecandu-se cu untul frecat in prealabil cu cacao.Se adauga nucile,alunele,stafidele,visinele si rahatul.Se pudreaza cu cacao un platou si se pune compozitia,dandu-i forma unui tort.Deasupra se garniseste cu 250g frisca si cu visine din compot.
Pofta buna!!

RAMONA-MARIA BLOANTA – Stelute glasate cu nuci si scortisoara

Ingrediente (40 buc):

3 albusuri (mari)
250g zahar pudra cernut
1 lingura scortisoara
350 g nuci (sau alune) macinate

Mod de preparare:
Ungeti si tapetati o tava de copt cu hartie pergament.Bateti albusurile spuma,pana cand incep sa se intareasca si adaugati treptat zaharul pudra.Continuati sa bateti pana cand folositi tot zaharul,iar amestecul este tare si lucios.Puneti deoparte 3 linguri din aceasta compozitie,pentru glazura.
Adaugati scortisoara si nucile.Puneti compozitia intr-o punga pentru congelat,intindeti o foaie de 12mm grosime,apoi lasati-o la frigider 15 min.
Decupati fursecurile cu ajutorul unei forme si apoi asezatile in tava .
Ungeti-le cu albusul pus deoparte si dati la cuptor 30 min.

MELISSA SALI – Placinta turceasca

Pentru coca:
1 ou
1 cana iaurt de casa
3 linguri ulei
o priza de sare
putina drojdie (cam cat un bob de strugure, pentru ca nu se lasa sa creasca)
faina cat cuprinde. Coca trebuie sa iasa cam la fel de moale si uleioasa ca si aceea de cozonac. Eu am estimat la mai putin de 1 kg per tava cu diametrul de 40 cm.

Pentru compozitie:
urda 250 grame
cas fara sare faramitat 150-200 grame
iaurt o ceasca micuta
4 oua
(optional) o ceasca de zahar
(optional) stafide
————————————-
Toate ingredientele compozitiei se amesteca, asa incat ar trebui sa iasa ceva cam apos, usor de intins cu mana.
Se imparte coca in 6-8 bucati.
Se ia fiecare bucata si se intinde pana la diametrul tavii, apoi se intinde generos peste aceasta bucata compozitia de branzeturi.
Incepand cu marginile, se impinge spre mijloc cocatura,cu varfurile degetelor,mai precis cu suprafata unghiilor se impinge marginea spre centru, asa incat compozitia sa ramana intre pliuri. Se procedeaza astfel din doua parti, impingand cocatura spre centru.

Se procedeaza astfel cu toate foile.
Daca mai ramane compozitie se toarna peste intreaga placinta.

Se tine in cuptor in functie de grosime, la cantitatile date nu ar trebui sa stea mai mult de 30 minute.
Dupa ce se scoate din cuptor se acopera cu un prosop de bucatarie, pentru ca descoperit se intareste.

VASILE CHIRILA – Cerculete

Ingrediente (pentru 60 buc.):
250g unt
300g zahar
1plic zahar vanilat
420g faina
1 plic praf de copt
1 ou
zahar pudra

Preparare:
Se topeste untul,se raceste usor si se adauga zaharul si vanilia.Se bate pana se obtine o masa compacta.Se amesteca cu faina,oulsi cu praful de copt.Se framanta coca,se formeaza 4 rulouri cu diametrul de 3 cm.Se invelesc in folie si se lasa 3 ore la frigider.Apoi,se taie in felii cu grosimea de 1 cm.
Se asaza feliile pe o tava tapetata cu pergament imbibat in ulei.Se coace 15 min la 160C.Se servesc presarate cu zahar pudra.

ALINA PILEA – Fursecuri cu miere si scortisoara

Ingrediente

  • 100 gr. miere
  • 2 oua
  • 3 linguri ulei
  • 30 gr. zahar pudra
  • 1 lingura scortisoara pisata
  • un virf de cutit de sare, ½ lingurita bicarbonat
  • zeama de lamiie
  • sare
  • zahar vanilat
  • faina cit cuprinde

Mod de preparare

  • Se freaca spuma mierea cu zaharul si ouale, se adauga scortisoara, uleiul, bicarbonatul dizolvat in putina zeama de lamiie si sarea; se amesteca bine, apoi se adauga faina (cantitatea necesara pentru a obtine un aluat potrivit de moale).
  • Se acopera cu un servet si se lasa aluatul sa se odihneasca 15-20 minute.
  • Se intinde o foaie groasa de ½ cm si se taie fisii lungi de cca 12-14 cm si late de 2 cm.
  • Fiecare fisie se rasuceste si se indoaie in forma de corn, apoi se aseaza pe o tava de copt usor unsa cu untdelemn.
  • Se coace la foc potrivit.
  • Dupa ce s-au copt, cit sint inca fierbinti, se presara cu zahar vanilat.

FLORY FLO – Prajiturica cu mere si budinca

Se prepara  fara a avea nevoie de cuptor!
500 gr biscuiti
2 pachete budinca
500 ml  lapte
1 praf sare
250 ml frisca creme patiserie
1 kg mere
1 l apa
2 linguri zahar
1 esenta de rom
coaja de lamaie
*se rad merele ,se calesc , se lasa la racit
*se prepara un sirop din 1 l apa, 2linguri zahar  si  1 esenta de rom,coaja de lamaie
*se inmoaie biscuitii in sirop ,nu foarte mult  mai ales dc sunt petit beurre si se aseaza intr-o tava ulul langa altul,se adauga budica , calduta apoi merele calite si racite,dupa aceea se prepara frisca. aceasta se adauga numai dupa ce restul prajiturii este complet rece. eu deasupra rad ciocolata .
se lasa circa 12 ore la frigider
FLORY FLO – Fursecuri simple
1 ou
sare
1 bob de drojdie
o jumatate cana apa
1 cana ulei sau untura
3 linguri zahar
faina
stafide, rahat
o forma de stea ,braduti..
se prepara un aluat din ou, sare,apa, drojdie, zahar,ulei si faina .
eu las putin coca la frigider circa o jumatate de ora
apoi fac diverse fursecuri din coca . la forma steluta pun in mijloc o bucatica mica de rahat , sau o stafida .

DIANA CUCU – Pungute cu legume
Se face un aluat ca e placinta, apoi se subtiaza cu telul, pana ce foaia devine stravezie. Din fiecare foaie de aluat, se taie patrate cu latura de 9-10 cm. Separat, se calesc in unt, la tigaie, boabe de mazare (cea mai dulce leguma), rondele subtiri de pastarnac sau radacina de patrunjel zaharat, rondele de praz si, optional (daca gasiti pe undeva sau aveti cunostinte prin zona Brasovului0, rondele de rubarba. In tigaie, se poate pune si o lingurita de zahar brun, sa se caramelizeze cu legumele! Acest amestec dulce, care poate fi botezat la final cu o lingurita de coniac, se raceste un pic, apoi se distribuie cate o lingura in mijlocul fiecarui patrat de aluat. Se unesc in sus colturile patratului, ca o punguta, apoi se pun intr-o tava unsa cu 2 linguri de ulei si se dau la cuptor 25-30 minute la foc moale. Dupa ce se scot, se pot pudra cu zahar sau cu un pic de boia dulce!

Citeste si:

Tags: , , , , , ,

Leave a Reply