|

Ultimele retete de toamna la gratar / CONCURS CampingGrill.ro (59-74)

FRIGARUI DE PORC  SAU PUI- Tatiana Ghinda

Pentru 1 kg de carne  se face o marinata cu usturoi: se amesteca coaja rasa de la o lamaie,sucul de la doua lamai,doi catei de usturoi pisati si 6 linguri suc de portocala (fie de la cutie sau facut din stoarcerea portocalelor).
Cu cat carnea sta mai mult la marinat, cu atat e mai gustoasa.
Garnitura -amestecam 2 rosii taiate cubulete,1 ceapa tocata,o lingura de busuioc,o lingura de ulei de masline si un praf de sare,piper dupa gust.O lasam o ora inainte de servire.
Sau legume pe gratar:gogosar copt,ardei gras.prajiti.

PIEPT DE CURCAN CU COSTITA SI ANANAS – Elena Chirila

Ingrediente: (pentru 4 portii)
2 bucati piept de curcan
4 linguri ulei de masline
sucul de la 1 lamaie
1 lingurita patrunjel tocat
225g bucati de ananas din conserva
6 felii de costita
12 ciuperci

Mod de preparare:
Taiati pieptul dezosat si curatat de pielite in 12 bucati.Amestecati uleiul cu sucul de lamaie si adaugati patrunjelul.Turnati amestecul peste carne.Scurgeti bucatile de ananas.
Taiati feliile de costita in jumatate si infasurati cate o bucatica de costita in jurul fiecarei bucati de carne.Formati frigarui,alternand bucatile de carne cu ananasu si cu cele 12 ciuperci.Ungeti totul cu restul de ulei.Frigeti la gratar 10-15 min,pana se patrunde complet.

MUSCHI UMPLUT CU CIUPERCI – Dragos Dima

Se ia un muschi frumos de porc si se bate usor pentru fragezire, apoi se pune in vin rosu cu cuisoare si alte condimente. Separat, curatam 10-12 ciuperci de padure si le spalam in doua-trei ape. Cand muschiul e bine fezandat, il intindem, il despicam pe jumatate si umplem buzunarul astfel format cu ciupercile taiate pe din doua, cativa catei de usturoi, putin arpagic si o mana de branza de oaie sarata. Stropim ingredientele cu ulei de masline. Coasem buzunarul cu sfoara si dam muschiului astfel pregatit o pensula cu ulei. Muschiul se pune pe gratar si, dupa 15 minute, se intoarce pe partea cealalta. Repetam operatia pentru inca 5 minute pe fiecare parte, ca sa obtinem “gratarul” de efect. Muschiul se pune pe platou, inconjurat de cartofi “taranesti” si gogosari rosii murati. Neaparat, alaturi o bardaca de vin rosu, Cabernet Sauvignon sau Merlot!

CEAFA BRUNA LA GRATAR – Carmen Duca

Ingrediente:

- 7-8 bucati de ceafa de porc
- 2-3 catei de usturoi
- un pahar bere neagra , un pahar vin rosu

- putin ulei

- o lingura miere de albine

- sare, piper, cimbru

Preparare

Din ingredientele de mai sus (mai putin carnea ) se face un bait in care se tine carnea 5-6 ore. Se scoate carnea si se lasa pe un servet sa se scurga dupa care se pune pe gratarul bine incins. Se serveste cu diverse salate .

CARNACIORI CU CEAPA SI CARTOFI – Elena Chirila

Ingrediente pentru 4 portii:
4 cepe mici
12 cartofi
2 linguri seminte de susan
2 linguri otet de vin rosu
2 linguri mustar Dijon
1 catel usturoi zdrobit
3 linguri de ulei
8 carnaciori
8 foi de dafin

Mod de preparare:
Curatati cepele si taiati-le in jumatate.Fierbeti cartofii timp de 5 minute, apoi scurgeti-i de apa.Prajiti semintele de susan intr-o tigaie.
Adaugati otetul,mustarul,usturoiul si uleiul.
Adaugati in marinata ceapa,cartofii si carnaciorii taiati segmente.Formati frigarui,alternand ingredientele cu foile de dafin.Frigeti la gratar 10 min.

PESTE LA GRATAR – Tatiana Ghinda

Pestele  se taie in felii  groase de 2-3 cm si se tine pe gratar 10 minute pe fiecare parte. Daca avem scrumbii,  acestea se frig cel mai bine in tepuse intercalate de sferturi de lamaie timp 3-4 minute.

CARNATI IN ALUAT – Mihaela Vladut

Aceasta este o reteta favorita a familiei mele, cand mergem la picnicuri! Ne luam intotdeauna cu noi carnati picanti deja afumati, ca sa nu pierdem mult timp cu prepararea lor. Pana cand baietii fac focul pentru gratar, din 3 oua, faina, sare si apa, eu fac un aluat simplu, pe care il intind si iar intind pana devine elastic. Apoi, il impart in mai multe bucati mici, cam de marimea pumnului meu cel mult. Pe acestea le intind din nou dar pe lung, potrivit cu forma fiecarui carnat. Pun apoi fiecare carnat intr-o foaie de aluat, nu inainte de a cresta carnatul si a indesa in el usturoi. Dupa ce am ambalat carnatii in aluat, pun pe gratar o tigaie mare si topesc in ea, pe rand, cate o bucata de untura pentru fiecare carnat astfel aranjat. Dupa ce am prajit carnatii si i-am scurs bine, ii stropesc cu pasta de rosii diluata cu un pic de vin, apoi ii servesc cu ardei iuti proaspeti sau murati, dupa cum se nimereste sa avem la noi. Si nimeni nu mananca mai putin de trei carnati!!!

PIEPT DE PORC LA GRATAR – Gabriela Ionita

Pentru acesta perioada de toamna recomand cu placere pieptul de porc la gratar(aceasta reteta se poate adapta pentru orice fel de carne). Dureaza un pic mai mult, dar merita efortul si asteptarea. Daca sunteti intre prieteni nici nu veti observa trecerea timpului. Pentru o productivitate marita recomand ca in timpul cat carnea sta in marinata sa se pregateasca garnitura si salata, astfel cand gratarul va fi gata sa treceti direct la masa si sa savurati aceasta delicioasa reteta. Si evident alaturi de o bere buna, va fi un ospat pe cinste.
Ingrediente : 1kg piept de porc feliat
Marinata : 6 linguri de sos barbeque
1 lingura cu varf de mustar (dupa prefefinta dulce/picant)
1 lingura cu varf de ierburi aromate (cimbru, rozmarin, maghiran, dafin, busuioc)
1/2 lingurita chili
1 lingurita de sare
piper dupa preferinte
Preparare : se amesteca toate ingredientele pentru marinata
turnam marinata peste feliile de porc, amestecam bine si dam la frigider pentru 1-2 ore.
dupa 2 ore asezam feliile de porc pe gratar intorcandu-le din 15 in 15 de minute pana sunt gata
Servire : se servesc calde impreuna cu o garnitura (cartofi copti / prajiti) si o salata (de muraturi/de vara)
Deja mi sa facut pofta!
Sper ca v-a placut retea mea, si sa o incercati cat mai curand.

FRIGARUI DE FRUCTE CU CREVETI – Toni Bratu
Am fost in Thailanda si m-am intors de acolo cu multe retete savuroase care mi-au schimbat mult conceptia despre mancare.

Ingrediente: o punga de creveti mari, ananas, mango, sos dulce-iute, frigarui de bambus, vin dulce, seminte de susan.
Preparare: Mai intai, se pun frigaruile in vin si se lasa cam o ora. Intre timp, crevetii s-au dezghetat bine, iar ananasul l-am curatat si l-am taiat rondele nu foarte groase, pe care le-am sectionat pe jumatate. Am incercat sa obtin si felii de mango comparabile. Frigaruile le fac punand pe rand ananas, crevete, mango – cate astfel de treimi incap pe frigaruie. Frigaruile le stropesc apoi cu sosul dulce-picant si presar peste ele susan. Astfel pregatite, le invelesc in folie de aluminiu si le pun la gratar, dupa ce am intepat folia cu varful cutitului in mai multe locuri. Din experienta, in functie de foc, nu-mi iau mai mult de 25-30 minute sa le fac. Dupa ce le scot din folie, le mai pot pune sosurile care imi plac (sau care sunt la indemana).
PIEPT DE PUI LA GRATAR – Andrei Ion
Ingrediente:
piept de pui ,sare, piper dupa gust, boia de ardei iute,10 gr de unt pentru asezonat.
Pieptul de pui se taie fille. Se bate pentru a rupe fibra. Se condimenteaza dupa gust. Se aseaza pe gratarul incins. Nu se foloseste ulei sau unt pentru prajit. Daca gratarul este suficient de incins, carnea nu se va lipi. Se lasa maxim 2 minute pe o parte si maxim 1 minut. pe cealalta parte. In acest fel veti obtine o carne moale si zemoasa. Dupa ce carnea a fost luata de pe foc se poate asezona cu putin unt.
GRATAR DE PORC CU VINETE COAPTE – Corina-Mihaela Alexandrescu

Ingrediente: 2-3 vinete mijlocii
o ceapa mare
600-700g muschi de porc
1-2 linguri ulei
200-300g telemea de vaca
sare,piper
condimente pentru gratar
verdeata
Mod de preparare:
Vinetele se spala, se taie felii cu grosimea de 1 cm, care se dau cu un praf de sare si se lasa la scurs pe un tocator din lemn. Ceapa se curata si se taie rondele. Carnea se spala, se taie felii si se condimenteaza cu sare si piper sau condimente speciale pentru gratar. Se acopera si se lasa la rece 30 minute. Vinetele scurse si ceapa taiata rondele se coc pe gratar incins, uns cu putina grasime, 5-6 minute pe fiecare parte. Se lasa apoi deoparte sa se scurga si sa se raceasca. Se frig si feliile de carne, cate 8-10 minute pe fiecare parte, pe gratarul foarte bine incins, uns cu putin ulei. Se sevesc imediat cu legumele coapte, branza taiata felii si verdeata tocata.
Pofta buna!
MUSCHI DE PORC – Mihai Olteanu
Buna ziua! Reteta este “sporul femeii” – muschiul de porc se unge cu branza topita, se ruleaza si se da prin pesmet, apoi se prajeste la foc potrivit. Pofta buna!
PIEPT DE PUI PICANT – Valentina Hoarga
Ingrediente:
3 jumatati de piept de pui
2 linguri praf chilli
1 lingurita piper negru, macinat
2 lingurite usturoi pisat
2 lingurite ceapa taiata marunt
1 lingura zahar
1 lingura cimbru
1 lingura coriandru
2 frunze de dafin pisate
1 lingura sare

Preparare:
Se amesteca toate condimentele. Coriandrul si frunzele de dafin se pot macina  cu o rasnita de cafea.
Pieptul de pui se spala si se usuca, dupa care se presa cu condimente.
Se porneste focul la gratar – daca folositi un gratar cu gaz, porniti foculmai mare intr-o parte si la mai mic in cealalta parte; daca folositi gratar cu carbuni, puneti carbunii numai intr-o jumatate. Asezati bucatile de piept de pui pe partea cu foc mic / fara carbuni. Acoperiti si lasati 20-25 minute, dar verificati ca nu cumva flacara sa arda carnea. Apoi asezati pieptul de pui pe partea cu flacara mare si mai lasati pentru 5 minute sau mai mult, pana puiul devine maroniu.

VINETE CU BRANZA SI ROSII – Elena Chirila

Ingrediente pentru 4 portii:
225 g mozzarella (sau cas sarat)
1 vanata
50 ml ulei de masline
1 catel de usturoi
1 lingura menta proaspa tatocata
1 lingura rozmarin
sucul de la 1 lamaie
2 linguri vin alb
2 cepe taiate sferturi
12 rosii cherry

Mod de preparare:
Taiati branza in 12 cuburi,taiati vanata in 12 felii, pe lungime.Amestecati uleiul cu usturoiul tocat,menta,rozmarinul,sucul de lamaie si vinul.
Adaugati cuburile de branza,feliile de vinete,ceapa si rosiile.Amestecati,pentru a unge bine toate ingredientele.Infasurati feliile de vanata in jurul unui cub de branza si infigeti-le in tepuse,alternand cu ingredientele ramase.Frigeti la gratar 5 minute.
Pofta buna!

VITEL CU SOS DE TOAMNA – Crinu Alexandrescu
Ingrediente:
4 felii muschi de vitel,
500 gr maioneza,
2 linguri zeama de lamaie,
50 gr nuci,
50 gr boabe de struguri necopti,
1 frunza dafin,
2 cuisoare,
1 lingura amestec mirodenii: patrunjel, tarhon, piper negru,piper rosu, boia, chimen,
cimbru, sare,piper
Mod de preparare: Cand o intoarceti, aruncati pe carbunii incinsi 1 lingura amestec de condimente si ierburi aromate. Acoperiti gratarul pentru ca toate aromele sa fie absorbite de carne. Scoateti carnea intr-un castron, acoperiti si tineti la cald pana cand se prepara sosul astfel: in maioneza rece, adaugati zeama de lamaie, nucile, boabele de struguri necopti, dafinul si cuisoarele. Amestecati pentru omogenizare.
Carnea condimentata se frige pe gratarul incins.
Sosul obtinut se serveste alaturi de carnea calda.
Pofta buna!
PASTRAMA DE OAIE – Octavian-Laurentiu Tibichi
Acum, in plina toamna,cea mai buna reteta  la gratar, este pastrama de oaie, servita langa gratrul incins, alaturi de un must rosu de struguri.Sa va spun cum o pregatesc eu.Se iau coastele si butul (bucata de la coaste in sus pana la gat) care sunt cele mai bune de pus pe gratar,se “maseaza” bine de tot cu usturoi pisat,cimbru,ardei iute, piper si sare grunjoasa.Apoi se pune pe raftul de sus de la frigider si se lasa cel putin o saptamana.Se pune pe gratarul incins si se prajeste.In acelasi timp se pune si ceaunul si se face mamaliga.

Se serveste pastrama ,alaturi de mamaliga calda si “asezonata” cu o salata de ciuperci cu  mujdei de usturoi si se stinge totul cu un must rosu si rece de struguri.

Este o reteta usor de facut, iar cantitatile de pastrama si condimente sunt in functie de numarul “participantilor” si de gusturile acestora.

…SA VORBIM DESPRE PREMII!

Gratarul Arizona – un gratar rotativ, care functioneaza cu carbune – este unul extrem de practic.Are o structura simpla si stabil din otel inoxidabil si este usor de manevrat si de intretinut incat nu e neaparata nevoie sa mergi cu el pentru a-l folosi in gradina casei de vacanta: merge perfect in minimum de spatiu, de pilda pe terasa proprie! Gratarul este reglabil pe inaltime si este dotat cu lant si inel de siguranta. Diametrul suprafetei de gatit este de 39 centimetri, inaltimea este de 150 centimetri, iar greutatea totala este de 6 kg, ceea ce il face extrem de usor de manevrat. Premiul presupune si un set de accesorii de gatit din  inox cu maner de lemn, un gratar special pentru peste si o eficienta perie de curatat.

Rucsacul pentru un picnic de 4 persoane contine, pe langa termosul de inox de 0,5 litri, tot arsenalul necesar organizarii unui barbecue la iarba verde: cate 4 cutite, furculite si linguri din inox, 4 farfurii, 4 pahare de vin cu picior, 1 briceag cu desfacator de sticle, cutit si tirbuson, 1 tocator de lemn (pentru pregatit carnea si legumele sau feliat painea), 4 servete din material textil, 1 cutit pentru branza si unt, 1 suport de un, 1 suport pentru condimente si 1 buzunar detasabil pentru sticla sau termos.Practic, nu mai ai decat o singura grija: sa alegi cele mai savuroase ingrediente pentru un picnic memorabil! Nu uitati, avem 2(doua) astfel de premii!!!

Mai multe informatii despre gratarele Enders, dar si despre gratarul american cu afumatoare Big Green Egg, incalzitoarele de terasa, articole de camping, lazi frigorifice si diverse accesorii la CampingGrill.ro. Comenzi: 0728 TERASA (83 72 72).

Citeste si:

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply