|

Ultimele surprize la gratar/ Concurs CampingGrill.ro (47-57)

MIRELA IONELA CROITORU – Frigarui cu pui si legume

Ingrediente: piept de pui, 3 ardei capia( se stie ca sunt excelenti), 5-6 ciupercute, 3-4 rosii micute, 1 castravete taiat rondele, 1 dovlecel taiat rondele, 1 ceapa, rondele de vinete, ulei, sare, piper, oregano, busuioc.

Pregatire:25 min

Frigere: 15 min

Portii:6. Se taie carnea de pui pe lung si se condimenteaza cu busuioc, piper, putina sare(ca strica) si putin oregano.Infigem betele de frigarui in bucatile de carne stropite cu foarte putin ulei si le asezam pe gratar.Al doilea pas ce trebuie sa -l facem este…..  frigarui din legume (cele mai sanatoase): ardei, ceapa, ciupercute, rosie.Punem pe gratar si rondele de castravete, vinete si dovlecel.

CLAUDIA-LAVINIA SERAFIMCIUC – 4 feluri la gratar

M-am gandit la mai mult retete care sa constituie surprize atat pentru invitati, cat si pentru gazda.

Felul 1: PESTE IN STANIOL. Se iau cateva bucati de dorada, se curata de solzi si de intestine, se spala bine, se cresteaza usor pe o singura parte. Se condimenteaza cu sare si piper, atat pe exterior, cat si in interior, apoi se introduc cateva felii de lamaie in crestaturile efectuate. In burta fiecarui peste se introduce cate 1/2 foaie de dafin si se presoara cateva picaturi de ulei de lamaie pe exterior. Fiecare peste se inveleste in staniol.

Felul 2: FRIGARUI DE LEGUME CU PIEPT DE PUI Se taie feliute de viete, patrate de ardei, felii de ceapa, jumatati de ciuperci si cubulete de piept de pui dezosat. Se infig pe betisoare de lemn bucatelele de legume si de piept de pui, alternand intre ele, sa sareaza si se pipareaza. Fiecare frigaruie astfel formata se inveleste in staniol.

Felul 3: BUCATELE DE CARNE DE PORC Se taie o jumatate de kg de carne de porc in patrate cat mai mici si se dau printr-un amestec de mustar cu putina sare si putin piper. Dupa ce toate bucatelele de carne de porc “au luat pe ele” din amestecul de mustar, se fac pachetele mici, invelite in staniol.

Felul 4: COTLETE DE MIEL Cotletele de miel, cat mai mici, se condimenteaza cu cimbru, sare si piper. Se fac pachetele in care se adauga cateva picaturi de ulei de masline si cate o crenguta de cimbru. Toate pachetelele astfel formate se pun pe gratar, mai intai cele cu carne de porc si de miel, apoi cele cu piept de pui si cele cu peste. Se servesc pe masa, afara, sub un copac umbros, alaturi de o caraf cu vin, fiecarui invitat revenindu-i “sarcina” de a descoperi ce ascunde pachetelul de staniol pe care l-a ales.

ALEXANDRA PARVU – File de porc  cu bacon

Un gratar rapid, aromat si usor de preparat, asortat cu piure de cartofi si salata vered proaspata!

Ingrediente: 8 felii file de porc, 4 felii de bacon, 2 linguri ulei, 1 lingura de maghiran, piper, sare.

Mod de preparare: Uleiul se amesteca cu maghiranul. Fileurile se condimenteaza si pe acestea se infasoara feliile lunguiete de bacon. Se unge totul cu amestecul de ulei si maghiran si se pun pe gratar, lasandu-se aproximativ 10 minute. Se servesc fierbinti cu salata verde proaspata si piure de cartofi.

FICAT DE VITA LA GRATAR – Florentina Olaru

600g ficat de vita

2 ardei grasi galbeni
2 ardei grasi rosii
rozmarin
300 ml lapte dulce
sare
piper
Se spala ficatul si se pune intr-un castron.Se acopera cu lapte dulce si se lasa  sa stea 1 ora la rece.Se scoate ficatul din lapte,se zvanta cu prosoape absorbante si se taie bucati patrate potrivite pentru frigarui.Se curata ardeii de codite si seminte,se taie bucati patrate de aceeasi marime ca ficatul.Se infig pe tepuse de frigarui,alternand bucatile de ficat cu ardeii.Se frig pe gratar,cate 3 minute pe fiecare parte si se servesc imediat presarate cu sare si piper,decorate cu rozmarin si insotite de rosii si usturoi verde.
CARNACIORI, SUNCA SI DOVLEAC LA GRATAR – Mariana Voinea
Ei bine…gratarul ne ofera foarte multe surprize. Fie ca frigem carne de pui, vita sau porc, carnaciori, mici sau legume, gratarul are mai multe intrebuintari. Chiar saptamana trecuta dupa un gratar “copios” de ardei am decis sa “frig” si un dovleac (ca tot e sezonul lor). Nu a iesit asa cum ma asteptam dar mirosul imbietor si gustul minunat au facut tot farmecul. In plus..incercati sa frigeti o bucata de sunca. Are un gust unic. Si..daca vremea este mai rece si aveti pofta de o inghetata…surpriza!!! puneti farfurioara cu inghetata pe gratar. Se topeste putin..sau mai mult in functie de cat de rezistent aveti sistemul imunitar.
FRIGARUI CU LEGUME – Ana Maria Leon
600g ficat de vita

2 ardei grasi galbeni
2 ardei garsi rosii
rozmarin
300 ml lapte dulce
sare
piper
Se spala ficatul si se pune intr-un castron.Se acopera cu lapte dulce si se lasa  sa stea 1 ora la rece.Se scoate ficatul din lapte,se zvanta cu prosoape absorbante si se taie bucati patrate potrivite pentru frigarui.Se curata ardeii de codite si seminte,se taie bucati patrate de aceeasi marime ca ficatul.Se infig pe tepuse de frigarui,alternand bucatile de ficat cu ardeii.Se frig pe gratar,cate 3 minute pe fiecare parte si se servesc imediat presarate cu sare si piper,decorate cu rozmarin si insotite de rosii si usturoi verde.

CARNE LA GRATAR IN STIL COREEAN – Alexandra Costea

Ingrediente:
- carne pentru gratar, cam 1-1,5 kg, de porc sau de vita (de data asta am avut niste cotlete si ceafa de porc)
- 2 fructe kiwi
- 1 ceapa
- 4-5 catei de usturoi
- 1 bucata ghimbir proaspat (cat o nuca), taiat bucati
- 1 lingurita sare
- 1 lingurita piper
- 1 cana (250-300 ml) sos de soia
- 1/2 cana apa
- 1/2 cana otet de orez (eu folosesc de mere)
- 1/4-1/2 cana zahar (o puneti in functie de cat de mult va place de exemplu mancarea chinezeasca dulce-acrisoara)
- 4 linguri ulei

Mod de preparare:
1.Mixati bine, intr-un piure, ceapa, kiwi, usturoiul si ghimbirul, apoi puneti-le intr-un vas in care adaugati restul de ingrediente si amestecati bine.
2.Puneti carnea intr-un vas cu acesta marinata, acoperiti vasul si lasati la frigider peste noapte.
3.A doua zi dati carnea la gratar. Cum afara era frig si zapada am facut carnea pe gratare de aluminiu la cuptor, la optiunea grill (cam 25-30 min).

Mod de servire:
Serviti cu cartofi copti si muratura de varza in ardei, e foarte buna. Se poate servi, de asemenea, cu orez, legume, cartofi piure.

PESTE IN CRUSTA CROCANTA CU MAMALIGA LA GRATAR – Corina Suslac

Avem nevoie de:
-2 fileuri de peste(am folosit cod)
-1 ou mare sau 2 mici
-o ceasca fulgi de porumb
-200 g faina de porumb
-3 catei de usturoi
-2-3 rosii sau rosii bucatele din conserva
-sare,piper,busuioc
-ulei
-50 g cascaval

Mod de preparare:
Se pune apa cu un praf de sare la fiert,si se prepara o mamaliga foarte tare.
O luam de pe foc si o amestecam cu cascavalul ras,apoi o intindem intr-un strat de1,5 cm pe o tava unsa cu putin ulei.
O lasam la racit.
Cand s-a racit bine,o taiem in cuburi potrivite si le punem la prajit in tigaia gratar,neunsa cu grasime
Fulgii de porumb se dau prin robotul de bucatarie,sau se piseaza cu un sucitor bine, pana au consistenta pesmetului, iar ouale se bat bine cu un praf de sare.
Usturoiul se curata si se piseaza bine cu un praf de sare,apoi se amesteca cu rosiile taiate cubulete si cu piper si busuioc si putin ulei. Rezulta un sos tare bun.
Pestele se verifica sa nu mai aiba oase, chiar daca e file se poate intampla, apoi se trece prin ou, prin pesmet si iar prin ou si pesmet.
Se prajeste pestele in ulei si se serveste cu multa pofta, alaturi de mamaliga la gratar, sosul si o salata plina de vitamine!

Pofta buna!

Mai multe informatii despre gratarele Enders, dar si despre gratarul american cu afumatoare Big Green Egg, incalzitoarele de terasa, articole de camping, lazi frigorifice si diverse accesorii la CampingGrill.ro. Comenzi: 0728 TERASA (83 72 72).

Acestea au fost ultimele retete acceptate in al doilea concurs CampingGrill.ro by Bucatarescu. Luni, anuntam castogatorul performantului gratar Wisconsin, apoi lansam cel de-al treilea concurs, cu mult mai multe premii ca pana acum!!!

Citeste si:

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply