|

Bunatati la cuptor (11-20) /Concurs FRANKE – Castiga un cuptor DOMINOX

COJI DE ECLERE – Cami

Ingrediente blat:
130 ml apa,100 gr untura (sau unt), 100 gr faina, 4 oua(de marime medie)

Apa ,untura si un vf de cutit sare se pun pe foc pana se topeste untura.Se ia de pe foc si se adauga faina toata odata.Se amesteca bine de tot pana se incorporeaza toata faina. Apoi se adauga ouale unul cate unul.

Se pregateste o tava(rotunda)pe fundul careia se aseaza hartie de copt.Se stropeste cu putina apa hartia de copt.Aluatul se spriteaza in tava, in forma de rozete, de jur imprejurul tavii, destul de aproape una de alta pt a se uni.(mie nu mi s-au unit toate, era mai usor daca reuseam, deoarece puteam sa tai un singur capac pt toata coronita!)Asa se procedeaza la aceasta reteta de “coronita”, dar daca doriti sa faceti ecler simplu se pot sprita bastonase de 10 cm lungime, sau pur si simplu se pun gramajoare din aluat, cu o lingurita ,in tava.

PRAJITURA CU CREMA CARAMEL – Cami

ingrediente foi: (ies 6 foi)
-2oua
-12 lg zahar
-9 lg lapte
-12 lg ulei
-2 lgite amoniac stins cu otet( eu am pus o lingurita de praf de copt si una de bicarbonat de sodiu pt ca nu am avut amoniac si au iesit la fel)
-faian cat cuprinde, cca 750-800gr

1-intr-un vas am pus cele 2 oua cu zaharul si le-am amestecat bine, dupa ce am amestecat bine ouale cu zaharul am adaugat cele 9 lg de lapte….

3-am adaugat apoi cate o lingura de ulei, amestecand bine dupa fiecare

4-am adaugat praful de copt si bicarbonatul stinse cu otet, apoi am inceput sa adaug faina, mai intai am continuat sa amestec cu telul, apoi am inceput sa framant pana ce aluatul nu s-a mai prins de maini…

5-am impartit aluatul in 6 parti egale, din care am intins foi ce le-am copt pe spatele tavii, la 175°C

Ingrediente crema:
-3oua
-4 lg faina
-350 gr zahar pt caramelizat
-1 l lapte
-200 gr margarina vegetala

1-am pus pe foc intr-o tigaie zaharul cu 4 lg de apa si am asteptat sa se devina caramel…..

2-intr-un vas am pus cele 3 oua si cele 4 lg de faina si le-am amestecat fara sa faca gogoloate….

3-am adaugat apoi laptele…

4-si am turnat peste caramelul care inca era pe foc, la foc mic….

5-am lasat pe foc pana ce s-a topit caramelul si crema a devenit ca o budinca groasa. apoi am lasat sa se raceasca dar nu de tot, apoi am adaugat 200 gr margarina cubulete, putin cate putin….

6-am lasat crema sa se raceasca de tot, apoi intr-un platou am inceput sa pun foi,crema, foi..pana au devenit un teanc

7-am facut o glazura din 50 gr margarina, 100 gr zahar tos, 7-8 lg de apa si 100 gr cacao indulcita….am pus deasupra si apoi am presarat nuca de cocos

CHEESECAKE CU STAFIDE SI LAMAIE – Cami

Pentru blatul de biscuiţi :
75g unt, topit
225g biscuiţi digestivi, zdrobiţi

Pentru umplutură :

450g brânză de vaci
225g smântână
150g zahăr tos
4 ouă de mărime mijlocie, separate
40g făină
1 lămâie, coaja rasă şi sucul
75g stafide, puse în apă la îmbibat şi apoi scurse
zahăr pudră pentru presărat

Preîncălziţi cuptorul la 170 grade C. Ungeţi şi tapetaţi o tavă de tablă rotundă pentru copt prăjituri, cu diametrul de 23 cm şi fundul detaşabil.
Pentru blatul de biscuiţi : amestecaţi untul topit cu biscuiţii zdrobiţi. Turnaţi amestecul cu lingura în tava pregătită şi apăsaţi pentru a nivela. Răciţi la frigider.

Pentru umplutură : puneţi într-un castron brânza, smântâna, zahărul tos, gălbenuşurile, făina, coaja şi sucul de lămâie. Mixaţi cu un mixer, la viteză redusă, până se omogenizează.

Bateţi albuşurile până se întăresc uşor,apoi încorporaţi-le în amestecul cu brânză. Încorporaţi stafidele. Turnaţi amestecul cu brânză deasupra blatului de biscuiţi. Aşezaţi pe o tavă întinsă de copt şi coaceţi timp de 1 oră.
Opriţi cuptorul. Lăsaţi cheesecake-ul să stea în cuptor, cu uşa întredeschisă, timp de 1 oră, până se întăreşte. Scoateţi din tavă şi lăsaţi să se răcească complet.

Răciţi la frigider până în momentul servirii.

SARMALUTE MOLDOVENESTI IN CUIB – Oana Pilan

Ingrediente:
- 500 g carne tocata amestec porc si vita
-  varza murata
- o cana de orez
- o ceapa
- o conserva de rosii decojite de 400 g
- 3 linguri  bulion gros
- o bucata costita afumata
- 3 carnaciori semiafumati
-  marar, patrunjel verde, cimbru
Se desface varza murata foaie cu foaie si se taie cotorul gros la fiecare, apoi se proportioneaza cat sa iasa sarmalute mici, cam trei dintr-o frunza. Se lasa cateva frunze mari pentru cuiburi.
Se taie ceapa foarte marunt, se pune pe foc cu ulei doar cat sa se rumeneasca putin, apoi se adauga rosii din conserva tocate marunt ( fara suc), se lasa pe foc pana s-au amestecat aromele bine, dar fara sa se prajeasca, apoi se adauga carnea si orezul spalat bine. Se amesteca bine totul, se opreste focul, se mai adauga marar si patrunjel  verde si putina sare si piper, dupa gust. Dupa ce s-a racit umplutura se formeza sarmalutele.
Intr-un vas de ceramica se pune putin ulei, se pun pe fundul vasului varza si cotoarele ramase, se adauga si putin cimbru. Sarmalutele gata formate se iau cate 4 si se infasoara intr-o  frunza mare , ca intr-un cuib, si in fiecare cuib se pune la mijloc o bucatica de costita afumata, apoi se  aseza in vas. Se adauga si cativa carnaciori semiafumati printre acele cuburi. Peste sarmale se aseza frunze de varza sa le acopere bine, apoi se toarna sucul de la conserva de rosii si bulionul amestecat cu o cana de apa.

Se adauga vasul la  foc mic o jumatate de ora, apoi se pune vasul in cuptor la foc mic ~  2 h.

Se servesc cu smantana si mamaliguta. Pofta buna!

CRAP LA CUPTOR – Lilia

Ingrediente:
1 kg crap, 3 cepe, o lingura pasta de rosii, 3 linguri ulei, 1 pahar vin alb, 4 catei usturoi, 1 foaie de dafin, citeva boabe de piper, sare

Cum se prepara? Simplu.

Se curata crapul, se spala, se scurge bine si se sareaza pe deasupra si inauntru, apoi se lasa sa stea circa 15 minute. Ceapa, taiata in felii foarte subtiri, se pune intr-o tava impreuna cu uleiul, pasta de rosii, vinul, sarea, piperul, foaia de dafin si usturoiul. Deasupra se pune pestele intreg, uns cu ulei. Se introduce tava la cuptor (la foc mediu). Din cand in cand se stropeste pestele cu zeama din tava. Dupa o ora crapul este gata.

Mod de servire
Se poate servi cald sau rece alaturi de un pahar de vin alb (imi place mie unul dar nu-i dau numele ca sa nu fac reclama).

TORT DE PORTOCALE – Valentina

Blat:4-oua,120 gr zahar,50 gr margarina,80 gr faina,50 amidon,1 varf de cutit de praf de copt 600 gr gem de portocale.Eu am folosit mai putin ,cred ca 300gr
Crema:10 gr gelatina,8 portocale rosii de sicilia (eu am folosit din cele galbene ),4 galbenusuri,100 gr zahar,500 frisca.
Se prepara blatul.Se separa ouale.Se bat galbenusurile cu 4 linguri de apa fierbinte si zaharul.
Right-click here to download pictures. To help protect your privacy, Outlook prevented automatic download of this picture from the Internet. Photobucket

Se inglobeaza margarina( margarina trebuie sa fie la temperatura camerei) urmarta de albusurile batute spuma.
Se inglobeaza si faina amestecata cu amidonul si praful de copt si se amesteca incet.
Right-click here to download pictures. To help protect your privacy, Outlook prevented automatic download of this picture from the Internet. Photobucket
Se tapeteaza o forma de tort cu hirtie de pergament sau faina si se introduce compozitia.Se coace la 200C.

Right-click here to download pictures. To help protect your privacy, Outlook prevented automatic download of this picture from the Internet. Photobucket

Crema de portocale:

Se rade coaja de la o portocala si se pastreaza.Se storc 5 portocale.(eu nu am stors decat 1,1/2 pt ca au fost foarte suculente)
Se omogenizeaza in bain-marie ,250 ml suc de portocale,galbenusurile,zaharul si coaja de portocala,cand compozitia devine putin vascoasa(cand tragi compozitia cu ingura in sus,sa poti vedea fundul oalei dar tot -o data compozitia sa-si revina la pozitia normala) sper sa se inteleaga….se da de pe foc si se adauga gelatina hidratata in prealabil in cateva linguri de suc de portocale.Se lasa sa se raceasca in baie de apa rece,amestecand continuu .Cand in incepe sa se intareasca se inglobeaza frisca batuta( cantitatea de zahar impartit-o in 2 pt a putea bate frisca fara nici un alt adaus de zahar)
Right-click here to download pictures. To help protect your privacy, Outlook prevented automatic download of this picture from the Internet. Photobucket

Asamblarea:
Se taie blatu in 3 nivele .
Right-click here to download pictures. To help protect your privacy, Outlook prevented automatic download of this picture from the Internet. Photobucket
Se ia primu nivel si se unge cu gem de portocale,
Right-click here to download pictures. To help protect your privacy, Outlook prevented automatic download of this picture from the Internet. Photobucket
se adauga crema de portocale,se pune si al doilea nivel de blat care a rand-ui se unge cu gem de portocale si iar crema.Se adauga si capacul.de data asta gemul se pune pe capac.Se da la frigider

Se iau 2-3 portocale si se curata de coaja si pielite,se scurg bine de suc si se adauga peste capacul uns cu gem,(cu grija ca aluneca)la urma se pune putin suc de portocale amestecat cu gelatina…doar pt a sustine portocalele….

Right-click here to download pictures. To help protect your privacy, Outlook prevented automatic download of this picture from the Internet. Photobucket

CEl mai bine este ca tortul sa fie asmblat in forma in care a fost copt blatul…eu nu am procedat asa pt ca,crema este destul de rezistenta si sustine foarte bine blatul dar nu am fost multumita de lukul final, si de aceea cred ca trebuia asamblat in forma ,iar marginea iesea perfecta in felul asta…..

PLACINTA CU PRAZ – Cami

Aluat:

• apã cãlduţã

• 600 g fãinã

• 30 g sare

• 5 ml oţet

• margarina (pentru uns tava)

• 350 g margarina

• Se cerne fãina pe o plansetã, se amestecã cu 1 lingurã de unturã, oţet şi

Sare, adãugându-se treptat apã cãlduţã se obţine un aluat potrivit de tare, cu

bãşici, care se lasã – acoperit – în repaus o jumãtate de oră şi mai bine. Se împarte aluatul în aproximativ 30 de bucãţi. Fiecare bucatã se întinde foaie pânã ajunge de mãrimea tãvii. Se pune o foaie pe platou presãrat cu fãinã, se unge cu margarinã cãlduţã, peste ea se aşazã altã foaie, care se unge şi aceea, apoi alta, se unge şi

tot aşa, pânã se terminã foile (e preferabil sã se punã foile în 2 platouri – stau mai bine). Se pun la rece.

Umpluturã:

1 kg praz

5 ouã

300 g telemea oaie

200 g iaurt

100 ml untdelemn

Se spalã, fierbe, scurge, si se toacã prazul. Uleiul se încinge şi în el se cãleşte puţin prazul, sã-i iasã apa. Se bat ouãle, se rade brânza. Dupã ce prazul s-a rãcit, se freacã cu brânzã, ouã şi iaurt. Se scot foile din frigider, se unge o tavã cu margarinã,  se aşazã o foaie în tavã, peste ea se întinde umplutura; apoi o acoperim cu o altã foaie, lipindu-se uşor marginile – apoi punem placinta incuptorul încins, la foc potrivit, circa 30 minute, pana se rumeneste. Pofta buna !

TORT BARBIE – Cami

Ingrediente:
Blat:
10 oua
10 lg zahar
10 lg nuca macinata
praf de copt

Se separa oualele,se bate spuma albusurile se incorporeaza galbenusurile frecate cu zahar, apoi nuca macinata si praful de copt. Se coace la cuptor la foc potrivit cca 40 min., se face testul cu scobitoarea, cand se raceste se taie in 3 si se insiropeaza cu sirop de zahar ars

Umplutura:
1l frisca
fructe cat mai multe si mai variate…eu am pus,kiwi,banane,portocale,mandarine.
sare de lamaie
500 gr zahar pudra
se bate frisca cu zaharul si apoi se adauga un pic de sare de lamaie dizolvata in apa..(inlocuitor de intaritor de frisca)

Asamblarea:
Se taie blatul in 3, se insiropeaza, adaugam frisca, fructe taiate marunt, apoi iar blat, il insiropam punem frisca, fructe si punem ultimul blat pe care il insiropam.

Eu am luat o papusica de-a fetitei, i-am imbracat corpul in folie si am scobit tortuletul la mijloc, cu ce a iesit din scobeala am adaugat pe laga papusica ca sa aiba stabilitate. Apoi am cumparat din comert martipan roz si alb. Si am ornat dupa cum se vede, am acoperit si papusica si am incercat sa-i fac o rochita. M-am chinuit ceva dar m-am bucurat foarte tare cand am vazut ca piticutei i-a placut la nebunie si a fost foarte fericita!

FRIPTURA DE PORC CU DULCEATA DE PERE – Luminita Diaconu

Acest fel mi-a fost servit intr-o ocazie speciala,in urma unei invitatii primite la o reuniune de familie.Bineinteles, ca dupa servire am cerut reteta gazdei si am incercat-o si eu.La momentul respectiv nu am considerat necesar sa fac si  o poza pentru autenticitate dar va asigur,in calitate de gurmand,ca arata precum este: foarte buna!
Iata reteta:
Ingrediente:
o pulpa de porc
1/2 cana de dulceata de pere
3 linguri de sos Worcestershire
1 lingurita chilli
1 lingurita boia de ardei iute
piper

Intr-un vas amestecati dulceata cu sosul si condimentele si ungeti pulpa de porc, dupa ce a fost crestata in prealabil, avand grija sa patrunda  bine dulceata si in aceste crestaturi.
Se da la cuptor la foc mediu (unde dulceata se caramelizeaza) pana se coace carnea (depinde de marimea bucatii de carne) si serviti cu cartofi la cuptor si castraveti murati.
Pofta bunnaaaa!

FRIPTURA LA CUPTOR – Clau Dia

Ingrediente:
-40 ml ulei de masline
-felii de carne macra
-4-5 catei de usturoi
-sare
-piper
-cimbru
-staniol

Mod de preparare:
Intr-o tava mai inalta, se pune ulei de masline, feliile de carne condimentate bine si se aseaza in tava una peste o jumatate din cealalta felie. Se acopera tava cu staniol, se baga la cuptorul deja incins si se lasa o ora la foc mic. Dupa o ora, se scoate de la cuptor, se da la o parte staniolul, se pune usturoiul taiat marunt, vin si se baga din nou la cuptor fara staniol, 20min, ca sa scada si sa se rumenesca putin. Carnea va fi foarte frageda si gustoasa.

..Franke iti ofera un cuptor multifunctional incorporabil care te va ajuta in prepararea celor mai delicioase mancaruri. Participa la concurs, castiga si bucura-te de functionalitatea cuptorului din gama Dominox de la Franke.

Realizat din inox, cuptorul multifunctional DXC face parte din gama Dominox de la Franke, creata special pentru a face accesibila calitatea Franke unui numar cat mai mare de clienti. Cu o capacitate de 58 litri, cuptorul multifunctional DXC este dotat cu functia grill, 5 programe de coacere care faciliteaza alegerea tipului de gatit si programator electronic. In plus,  este dotat cu un ventilator tangential care genereaza o miscare fortata de aer intre cuva interioara a cuptorului si carcasa exterioara, creand o bariera termica ce creste eficienta energetica a cuptorului (scade consumul de energie) si in acelasi timp protejeaza mobila in care acesta este incorporat. Mult succes!

Cum poti castiga?

Castiga cuptorul multifunctional din gama Dominox de la Franke, facand un lucru extrem de simplu: TRIMITE-NE, la office@bucatarescu.ro, RETETA TA FAVORITA, avand ca tema „Bunatati la cuptor”! Perioada de desfasurare: 2 – 30 noiembrie 2010. Pozele sunt binevenite, dar nu sunt obligatorii. Te poti inscrie de mai multe ori, cu retete diferite! Un juriu alcatuit din Bucatarescu si reprezentantii FRANKE va evalua cea mai reusita reteta si o va premia cu un cuptor multifunctional din gama Dominox de la Franke! Castigatorul va fi anuntat la inceputul lunii decembrie.

Citeste si:

Tags: , , , , , ,

Leave a Reply