|

Noi bunatati la cuptor (215-228) / Concurs FRANKE – castiga cuptorul DOMINOX

TORT CU CREMA DE PORTOCALE – Mihaela Dumitrana

Ingrediente:
Blat:

6 oua
6 lg zahar
4 lg faina
3 lg cacao
coaja rasa de portocala

Crema:
600 ml frisca
150 gr zahar pudra
2 portocale

Sirop:
3 portocale
70 ml apa

Mod de preparare:
Batem albusurile cu zaharul, adaugam galbenusurile, coaja de portocala.
Luam o spatula si incorporam cu miscari usoare faina amestecata cu cacaoa.
Se coace la foc domol intr-o tava pt tort tapetata cu hartie pergament.
Dupa ce s-a racit, blatul se taie in trei parti.
Crema:
Pregatim un piure din portocala si zahar si zahar( la blender).
Batem frisca pana se intareste bine, peste care adaugam piureul de portocala si amestecam pana se intareste din nou.

Sirop:

Din cele 3 portocale fara coaja pregatim un piure la blender si diluam cu apa.
Cu acest sirop insiropam fiecare foaie de blat peste care
asezam un strat generos de crema si continuam asa pana cand terminam.

STRUDEL CU RIDICHE NEAGRA – Iuliana Tudorache

poate ca vi se pare ciudat dar e delicioasa.
ingrediente:o ridiche neagra,un pachet foietaj,zahar,ulei,1 ou
razuim ridichea,presram zahar si o lasam pana a doua zi,cand scurgem de zeama bine.
taiem in patru foietajul apoi ungem cu ulei foaia punem ridichiile,zahar si acoperim cu alta foaie.pe margini cu furculita presam si apoi ungem cu ou batut si dam la cuptor.inainte de a fi gata ungem cu miere.e o delicatesa.

CHEC CU MORCOVI SI PORTOCALE – Nicoleta Chivu

Ingrediente:

3 oua
300 g faina
300 g zahar
400 g mocov ras
1 pahar ulei (200 ml)
un praf sare
zahar vanilat sau esenta vanilie
1 praf de copt
1 lingurita bicarbonat
Preparare:

Amestecam  ouale cu zaharul pana obtinem o spuma.Adaugam uleiul,iar cand e bine incorporat, faina cernuta amestecata cu praful de copt si un praf de sare.Stingem bicarbonatul cu putina zeama de lamaie,il punem peste faina si mixam pana incorporam bine toata faina apoi daca doriti puteti adauga si putina vanilie. Adaugam si coaja de la o portocala, care am dat-o prin razuitoare(fina).
Vom avea o compozitie destul de densa,insa acum adaugam morcovii rasi prin razatoarea cea mai fina sau dati prin robot
si va capata consistenta corecta.

Tapetam cu unt si faina o forma de chec sau o tava si turnam compozitia.Dam la cuptorul preincalzit la 180 grade pentru cca 45 minute.Faceti testul scobitorii,daca iese curata e gata.E un chec absolut delicios,care ne place enorm de mult. E oricum imposibil de imaginat,fiindca este prea bun.

MUSCHI DE PORC LA CUPTOR – Alexandra Sechelariu

ingrediente:
-un muschi de 2 kg
-ierburi aromate(rozmarin,oregano,cimbru,seminte de mustar)
-1 capatana usturoi
-vin alb 200ml
-ulei 50ml
-mustar 200gr
-miere 2 linguri

Preparare: Se pregateste baitul din usturoi,ulei,cimbru,vin.Se pune muschiul la fezandat pentru 2-3 ore.
Se scoate din bait,se usca cu un prosop,se unge cu miere de albine,dupa care se da un strat de mustar si se captuseste cu ierburile aromate(rozmarin,oregano,cimbru,seminte de mustar) .
Se strecoara baitul in care a stat carnea si zeama se pune in tava cu muschiul.
Se acopera cu folie de aluminiu si se da la foc potrivitpentru 1:30 h.
Se indeparteaza folia si se mai lasa 30 de min sa prinda o crusta.

Se pot servi cu cartofi copti si umpluti cu branza de vaci si salata de sfecla coapta la cuptor.

CHEC PUFOS – Irene Marinache

Ingrediente:
6 oua mari
1 cana si treisferturi cu zahar (o cana mare de ceai)
2 cani cu faina
1 praf de copt stins cu zeama de lamaie
2 zahar vanilat
esenta de rom
2 linguri cacao
6 linguri apa rece
10 linguri ulei
3-4 linguri smantana

Mod de preparare:

Se freaca spuma o cana de zahar cu galbenusurile pana devina ca o crema, se adauga pe rand zaharul vanilat, esenta de rom, lingurile de apa rece, lingurile de ulei si se amesteca bine, se pune praful de copt stins cu lamaie, cele doua cani cu faina si se amesteca, se adauga  si lingurile de smantana.
Albusurile se bat spuma tare impreuna cu treisferturi de cana cu zahar.
Dupa aceea se incorporeaza foarte usor in compozitia cu galbenusuri.
Se toarna totul in 3 tavi de chec (sau 2 mari de cozonac) unse cu margarina si tapetate cu faina. Se opreste putin din compozitia rezultata si se amesteca cu cele 2 linguri de cacao. Se toarna pe deasupra in strat subtire si se fac cercuri cu furculita.
Tavile se dau la cuptor la foc potrivit, cu cuptorul incins in prealabil. Eu le tin la 170 de grade cam 35-40 de minute.
Dupa ce s-au copt si s-au scos din tavi si s-au racit putin se pudreaza cu zahar pudra.

CONOPIDA LA CUPTOR – Andutza

Pentru 4 portii:
pentru sosul de rosii:

500 g rosii din conserva
1 ceapa
1 catel de usturoi
2 linguri de ulei
cate 1/2 lingurita de sare si zahar
piper macinat, 8 frunze de busuioc

legume:
1 concopida de aprox. 1 kg
500 g rosii coapte
1 praf de nucsoara rasa
50 g parmezan/cascaval Edam ras
2 linguri pesmet, 40 g unt

Preparare

1. Se scurg rosiile din conserva si se taie in patru. Se curata ceapa si usturoiul si se taie in cubulete. Se calesc in ulei ceapa si usturoiul si se adauga rosiile. Se condimenteaza cu verdeturi si busuioc si se fierbe la foc mic, neacoperit, timp de 30 de minute.
2. Se indeparteaza frunzele de la conopida, se scoate cotorul, se desface in buchete si se spala. Se fierg in 1/4 apa cu un praf de sare, timp de 30 de minute. Se oparesc rosiile, se decojesc, se scot semintele, iar pulpa se taie in patru.

3. Se preincalzeste cuptorul la 200 de grade C. Sosul de rosii de toarna intr-un vas termorezistent uns cu ulei. Pe marginile vasului se aseaza rosiile taiate in patru, iar buchetele de conopida se aseaza in centru. Desupra se presara sare si nucsoara.
4. Se amesteca pesmetul cu cascaval si se presara peste legume, iar in final se marunteste untul deasupra. Se introduce la cuptor si se coace (gratinare) timp de 30 de minute (pozitia 3-4 a cuptorului pe gaz) pana devine aurie.

CARTOFI IN EVANTAI CU CASCAVAL – Andutza

Pentru 4 portii:
1,2 kg cartofi lunguieti
unt pentru ungerea tavii
sare si piper
40 g unt
75 g cascaval
verdeturi proaspete (de ex. cimbrisor si maghiran)
Preparare:
1. Se curata cartofii, se spala si se usuca bine prin stergere cu un prosop de hartie. Se cresteaza cartofii pe lungime, in feliute, dar fara a taia feliile de tot. In acest fel cartofii vor ramane intregi. Se preincalzeste cuptorul la 180 de grade C.
2. Se unge bine cu unt un vas termorezistent. Se trage de fiecare cartof astfel incat sa se desfaca sub forma unui evantai. Se aseaza in vas si se condimenteaza cu sare si piper. Se presara untul deasupra.
3. Se introduce tava in cuptorul fierbinte (pozitia 2-3 a cuptorului pe gaz) si se coace timp de aprox. 35 de minute, pana ce cartofii devin aproape moi. Intre timp se da cascavalul pe razatoare.
4. Se presara cascavalul peste cartofi si se mai lasa la cuptor 15 minute: in acest timp cascavalul se topeste peste cartofi si formeaza o crusta maroniu-aurie. Se presara verdeturile tocate marunt si se serveste fierbinte.

SUFLEU DE MIEL CU CARTOFI – Andutza

Pentru 4 portii:
400 g pulpa de miel
2 linguri ulei de masline
2 catei de usturoi, faina
sare, piper macinat
1 lingurita de condimente de Provence
750 g cartofi de fiert
unt pentru uns tava
nucsoara rasa
cateva frunze de salvie
150 ml de smantana
100 ml lapte cu 1,5% grasime
50 g cascaval Emmenthal ras
30 g unt
Preparare:
1. Se taie carnea in felii subtiri, feliile se bat cu un ciocan pentru snitele si se tavaleste prin faina. Se incinge uleiul, se adauga feliile de carne si se prajesc pana devin bine facute.
2. Se curata un catel de usturoi si se toaca marunt. Se freaca bine feliile de carne cu usturoiul tocat, sare, piper si condimentele verzi.
3. Se curata cartofii si se taie in felii subtiri. Se taie in doua al doilea catel de usturoi si se freaca tava termorezistenta cu jumatatile, iar apoi tava se unge cu unt.
4. Se preincalzeste cuptorul la 220 grade C. Jumatate din feliile de cartofi se aseaza in tava termorezistenta astfel incat sa acopere partial una pe alta. Se presara sare, piper si nucsoara, apoi se aseaza feliile de carne. Se presara jumatate din frunzele de salvie, iar apoi se aseaza restul feliilor de acrtofi in acelasi fel si se condimenteaza.
5. Se amesteca smantana cu laptele si se toarna peste sufleu. Se presara cascavalul ras si untul bucatele. Se coace la cuptor 50 de minute (pozitia 4-5 a cuptorului pe gaz), timp in care cartofii se inmoaie si suprafata devine aurie. Inainte de servire se presara si restul de frunze de salvie.

FILE DE BIBAN ROSU IN SOS DE VIN – Andutza

Pentru 4 portii:
1 fir subtire de praz
1 dovlecel mic (zucchini)
1 morcov, 2 cepe frantuzesti (hasme)
600 g file de biban rosu
1 lingura suc de lamaie
sare si piper alb macinat
100 g mazare boabe congelata
1/8 l de vin alb sec
1 cub pentru supa de peste diluat in 400 ml de apa
1 galbenus, 50 g de unt
125 ml smantana pentru gatit
1 fir de hasmatuchi pentru decor
Preparare:
1. Se preincalzeste cuptorul la 200 grade C. Prazul, morcovul si dovlecelul se spala si se curata, iar apoi toate legumele se taie in fasii subtiri. Se curata ceapa frantuzeasca si se taie in cubulete mici. Pestele se spala bine, se usuca prin stergere, iar apoi se freaca cu sucul de lamaie, sare si piper.
2. Se incalzeste jumatate din cantitatea de unt intr-un vas termorezistent, apoi se adauga ceapa si se prajeste pana se inmoaie. Se adauga legumele pregatite si mazarea si se caleste totul 1 minut. Se aseaza fileurile de peste pe patul de legume, iar deasupra se toarna vinul si apa in care s-a dizolvat cubul-condiment pentru supa de peste. Se presara deasupra restul de unt.
3. Vasul se tine la cuptor timp de 15 minute, la 200 de grade C (pozitia 3-4 a cuptorului pe gaz), iar apoi se scoate si zeama lasata se strecoara intr-un vas mic. Pestele si legumele se mentin calde.
4. Se fierbe zeama strecurata neacoperit pana cand scade la jumatate, dupa care se ia de pe foc. Se bate galbenusul cu smantana pentru gatit si se adauga peste zeama de baza. Amestecul obtinut se toarna peste peste si legume, se presara frunze de hasmatuchi si se serveste imediat.

CURCAN LA CUPTOR – Alexandru Rusu

Ingrediente: un curcan,4 mere,7 g piper,20 g boia dulce,100 g untura,50 g sare,150 ml vin alb,200 ml apa

Preparare: Curcanul se curata, se spala, se freca cu sare si boia, se presara cu piper. In interiorul curcanului se introduc merele intregi, curatate de coaja. Untura se topeste si calduta se amesteca cu vin si apa. Curcanul se aranjeaza pe o tava, o parte din amestecul apa. Vinul si untura se toarna peste el, restul se pastreaza si din 15 in 15 min se unge curcanul cu acest amestec. Se tine la cuptor circa 60-70 min.Se serveste cu piure de cartofi si salata.

RULOURI DIN PIEPT DE PUI – Simona B

Ingrediente: 1 piept de pui, 6 ciuperci, o jumatate ardei rosu, cateva frunze de busuioc, 6 catei de usturoi, putin rozmarin, sare, piper, 2 linguri ulei, o jumatate pahar de vin

Preparare: Ciupercile se taie marunt si se calesc intr-o lingura de ulei la foc iute timp de 3-4 minute. Se adauga ardeiul si se lasa inca 2 minute. Se zdrobesc doi catei de usturoi, se pun peste compozitie si se stinge focul. Pieptul de pui se feliaza iar feliile se bat usor sa nu se rupa. Se condimenteaza cu sare si piper. Amestecul de ciuperci si ardei se pun in interiorul feliei si se ruleaza usor. Rulourile astfel facute se pun intr-un vas termorezistent. Usturoiul se piseaza si se amesteca cu 2 linguri de ulei, cu frunzele de busuioc tocate marunt si cu putin rozmarin. (in lipsa acestor condimente puteti folosi patrunjel verde). Cu acest amestec se unge fiecare rulou, se adauga jumatate de pahar de vin (sa fie dulce) si se dau la cuptor pana se rumenesc pentru 20-30 minute. Vinul nu trebuie sa scada de tot, el va fi ca un sos bun. Pofta buna!!!

CEAPA COAPTA LA CUPTOR A LA JAMIE OLIVER – Flaviu Mihai Gaug

Ingrediente:
4 cepe albe medii, decojite
ulei de masline
2 catei de usturoi tocati marunt
8 linguri de smantana dulce
2 pumni parmeza ras sau cascaval
4 felii subtiri si lunguiete de bacon afumat
4 crengute de rozmarin
Preparare: Ceapa se fierbe 15 minute, apoi se scoate si se lasa sa se raceasca. Se taie un capac din vraful cepei, iar cu o lingura se scot foile interioare lasand intreg exteriorul. Capacul taiat si foile scoase se toaca marunt si se calesc in putin ulei de masline alaturi de usturoi sic ateva frunze de rozmarin tocate marunt. dupa ce se inmoaie putin ingredientele, se reduce flacara, si se adauga smantana dulce. Se asezoneaza cu sare si piper.
Cepe se infasoara cu cate o fasie de bacon afumat si se leaga cu o cregunta de rozmarin. Se aseaza cepele intr-o tava si se umplu cu sosul obtinut mai sus. Se coc la cuptorul preincalzit aproximativ 30 de minute.

…Franke iti ofera un cuptor multifunctional incorporabil care te va ajuta in prepararea celor mai delicioase mancaruri. Participa la concurs, castiga si bucura-te de functionalitatea cuptorului din gama Dominox de la Franke.

Realizat din inox, cuptorul multifunctional DXC face parte din gama Dominox de la Franke, creata special pentru a face accesibila calitatea Franke unui numar cat mai mare de clienti. Cu o capacitate de 58 litri, cuptorul multifunctional DXC este dotat cu functia grill, 5 programe de coacere care faciliteaza alegerea tipului de gatit si programator electronic. In plus,  este dotat cu un ventilator tangential care genereaza o miscare fortata de aer intre cuva interioara a cuptorului si carcasa exterioara, creand o bariera termica ce creste eficienta energetica a cuptorului (scade consumul de energie) si in acelasi timp protejeaza mobila in care acesta este incorporat. Mult succes!

Cum poti castiga?

Castiga cuptorul multifunctional din gama Dominox de la Franke, facand un lucru extrem de simplu: TRIMITE-NE, la office@bucatarescu.ro, RETETA TA FAVORITA, avand ca tema „Bunatati la cuptor”! Perioada de desfasurare: 2 – 30 noiembrie 2010. Pozele sunt binevenite, dar nu sunt obligatorii. Te poti inscrie de mai multe ori, cu retete diferite! Un juriu alcatuit din Bucatarescu si reprezentantii FRANKE va evalua cea mai reusita reteta si o va premia cu un cuptor multifunctional din gama Dominox de la Franke! Castigatorul va fi anuntat la inceputul lunii decembrie.

Citeste si:

Tags: , , , , , ,

Leave a Reply